Selvom pladsen er trang, kan din bolig sagtens være lækker og velindrettet. Videncentret Bolius besøgte i 2014 Camilla, Marie Louise og Vickie i deres 1 og 2 værelses lejligheder på henholdsvis 44, 65 og 68 kvadratmeter.

De har alle ladet sig inspirere af trenden ’micro living’ i indretningen af deres lejligheder, og de bor nu småt, men godt.

Japan som inspiration til indretning af 1 værelses lejlighed

På Islands Brygge i København bor Camilla Carstensen, der til daglig studerer japansk på Københavns Universitet, i en 1 værelseslejlighed på 44 m2. Og her har hun både dagligstue, kontor og soveværelse i et og samme rum.

Camillas råd til indretning på lidt plads

 • Lav et ’walk in-rum’, det er super praktisk og fjerner meget rod.
 • Lav spisebord og arbejdsbord i ét og stil det i et indhak i rummet, så synes det mindre.
 • Indret med lyse farver og skab en rød tråd i hele boligen, det giver ro og overblik.

Camilla har interesseret sig for japansk popkultur, siden hun var barn, og efter et 5 måneders studieophold i Japan, gik hun i gang med at indrette sin nye lejlighed stærkt inspireret af det japanske fugleliv, landets farverige blomsterflora samt de flotte, østerlandske mønstre.

Hun har med stor bevidsthed og planlægning indrettet sig på minimal plads. Et arbejdsbord er bygget ind i nichen og fylder minimalt. Alle vægge og møbler er holdt i lyse farver, der får rummet til at virke større, og i forbindelse med entreen er bygget et walk-in closet.

- Mit køkken er udvidet med 60 cm af stuen for at få flere skabe, det giver ro og overblik, når alle ting har en plads, siger Camilla og fortsætter:

- Jeg har sat et vindue i væggen mellem køkkenet og stuen for at få mere lys ind i køkkenet, og alle kvadratmeter er nøje planlagt og gennemtænkt, så alle funktioner fungerer optimalt. Jeg er især glad for mit walk-in closet, hvor jeg kan gemme alt rodet væk.

Billedserie: 'Bo småt - men godt og funktionelt: Camilla'

Marie Louise rev væg ned for at få større stue i sin 2 værelses lejliglighed

Marie Louises 5 gode råd

 1. Brug farvede æsker til opbevaring, det fjerner rod og giver hygge.
 2. Tapetser på en halv væg, det giver et visuelt indtryk af rumdeling.
 3. Åbne hylder i køkkenet giver hygge og overblik.
 4. Højt-hængende hylder er praktiske og fylder ikke ud i rummet.
 5. Væghængte skoreoler er super praktiske og fylder minimalt.

På Frederiksberg bor Marie Louise, der til daglig er selvstændig frisør. Hun bor sammen med sin kæreste i en 2 værelses lejlighed på 65 m2, og indretningen bærer præg af, at hun er vild med mønstre og tapeter.

- Jeg har inddraget det lille kammer ved siden af stuen og selv revet væggen ned for at få en større stue med plads til et bredt spisebord og en hjørnesofa, fortæller Marie Louise, der ikke er bange for at bruge farver på væggene, som skaber hulestemning.

Hun mixer gerne nyt med gammelt og design med IKEA-møbler og har en legende tilgang til at indrette og bo.

- Overalt har jeg dekorative æsker, der kan stables og bliver brugt til opbevaring af smykker og nips. Jeg har forsøgt at skabe et spændende og personligt hjem med møbler og tilbehør, der matcher i stil og stemning, så det ikke virker rodet. Og jeg elsker især vores store stue, hvor vi nu har mere luft mellem møblerne og plads til middagsgæster, fortæller hun stolt.

Billedserie: 'Bo småt - men godt og funktionelt: Marie Louise'

Lyst spisekøkken som hjertet i Vickies 2 værelses lejlighed

Vickies råd til at forvandle en lille bolig til en rummelig bolig

 • Riv en væg ned og få et stort køkkenalrum, inddrag evt. entréen.
 • Brug møbler til flere funktioner ad gangen, fx små indskudsborde, der kan bruges som skamler eller ekstra stole, når man har gæster.
 • Hæng reolerne op på væggen, det giver luft og frigør gulvplads.

På Nørrebro bor Vickie, der arbejder for en døveorganisation og ofte rejser til Afrika i forbindelse med sit job. Hun har indrettet sig enkelt og minimalistisk i sin 2 værelses lejlighed på 68 m2.

Da Vickie første gang for to år siden trådte ind i lejligheden, der netop var blevet renoveret, faldt hun pladask for det store lyse køkken og udsigten til gårdmiljøet. Gangen og det gamle spisekammer er inddraget for at udvide køkkenet, der er dejlig lyst og stort.

- Min lejlighed har ingen mørke hjørner. Jeg har også gjort en del ud af at sætte væg- og loftmonterede lamper op og prøvet at undgå gulvlamper, der fylder for meget. Mit yndlingsmøbel er mine tre små sofaborde, der kan skubbes ind under hinanden, så de fylder minimalt. Bordene bliver brugt til lidt af hvert - som natbord, bakkebord eller ekstra stol – og jeg rydder løbende op og smider ud for at holde orden, fortæller hun.

Hun har fået en stor skabsvæg installeret i soveværelset fra gulv til loft til opbevaring af tøj, sengetøj og duge. I metalskabet i soveværelset gemmer Vickie sine sko og støvler væk, så de ikke står fremme og roder. Alt har en plads, og intet er overladt til tilfældighederne i Vickies lille bolig på Nørrebro.

- Jeg er simpelthen så glad for mit store lyse køkken, hvor jeg kan invitere alle veninderne til middag, smiler hun.

Billedserie: Bo småt - men godt og funktionelt: Vickie