Mørke farver signalerer ro, mens lyse signalerer aktivitet. Det er grundelementerne i farvepsykologi, som du med fordel kan lade dig inspirere af, når du skal vælge, hvilken farve maling du skal bruge til de forskellige rum i dit hjem.

I over 100 år har man vidst, at alle farver påvirker menneskers humør på forskellige måder. Og derfor kan du ved dit farvevalg påvirke stemningen i fx soveværelset eller stuen.

- Der er lavet rigtig mange forsøg med farvepsykologi gennem årene, så det er gennemtestede teorier. Grundlæggende kan mørke farver give mere ro, mens lyse farver kan give energi. Det kan føres tilbage til hulemanden, der havde brug for lys, når han skulle jage og samle, mens han krøb ind i den mørke hule, når han skulle sove eller gemme sig, forklarer psykolog Per Hulstrøm.

Rød dur ikke til soveværelset

Farvepsykologi bliver brugt på mange måder. Du kan få folk til at købe bestemte ting med bestemte farver, fx får mørkeblå folk til at købe sukker. Ambulancer er røde og gule, fordi de skal ses, mens rustvogne er sorte, fordi de skal signalere ro og respekt, og i fly bruger man kun rolige, dæmpede farver.

Alle de erfaringer kan du trække ind i din bolig.

- Man har målt, at farven rød kan få folks blodtryk til at stige, og at deres udskillelse af stresshormoner stiger. Modsat kan mørkeblå få folks blodtryk til at falde. På den baggrund vil det være en rigtig dårlig idé at male soveværelset rødt, mens det er meget bedre at male det mørkeblåt eller en anden dæmpet farve som grå eller brun, siger Per Hulstrøm.

Det betyder farverne

Blå: Reducerer stress, og skaber en følelse af ro, afslapning og orden. Blå kan give en følelse af kølighed og kan også åbne for kommunikation og udvide dit perspektiv.

Nuancer: Lyseblå repræsenterer sundhed, healing, ro, forståelse og blødhed. Mørkeblå forbindes med viden, magt, integritet og seriøsitet.

Brun: Giver en følelse af sundhed, stabiliserer og jordforbinder dig og signalerer orden.

Nuancer: Lysebrun er venlig, imødekommende, ærlig, oprigtig og ægte. Mørkebrun er stærk, men til tider også trist og deprimerende. Beige forbindes med det praktiske, pålidelige, konservative og loyale.

Grå: Er en kontrolleret, pålidelig og praktisk farve og skaber forventninger. Grå er også en rolig farve, men for meget grå kan blive trist og kedeligt, så det kan være en god idé at blande den med andre farver.

Nuancer: Lysegrå er afslappende og beroligende og kan hjælpe i vanskelige livssituationer. Mørkegrå er alvorlig, højtidelig og ufleksibel. Den forbindes med selvfornægtelse og selvdisciplin.

Grøn: Giver håb. Lindrer og giver både mental og fysisk afslapning. Hjælper mod depression, nervøsitet og angst. Giver en følelse af fornyelse, frihed, selvkontrol og harmoni.

Nuancer: Mørkegrøn associeres med ambitioner, grådighed og jalousi. Gulgrøn kan indikere sygdom, fejhed, jalousi og disharmoni. Havgrøn forbindes med healing og beskyttelse. Olivengrøn er den traditionelle farve for fred.

Gul: Gør det lettere at tage beslutninger og tænke klart. Stimulerer nervesystemet og giver skarpere hukommelse og koncentration. Opfordrer til kommunikation.

Nuancer: Mørkegul repræsenterer forsigtighed, jalousi, forfald og sygdom. Lysegul forbindes med intelligens, friskhed og glæde.

Hvid: Skaber mental klarhed. Opfordrer til at rydde op eller fjerne forhindringer. Renser tankerne. Lader dig starte på en frisk.

Lilla: Opløfter og stimulerer. Beroliger sindet og nerverne. Giver en følelse af spiritualitet. Opfordrer til kreativitet og fantasi.

Nuancer: Lyslilla vækker romantiske og nostalgiske følelser. Mørklilla kan give dystre og triste følelser og forårsage frustrationer.

Orange: Tilfører spænding, hvis du føler tiden går lidt langsomt. Opfordrer til aktivitet og socialitet. Øger kreativiteten. Stimulerer appetitten.

Nuancer: Mørk orange kan betyde bedrag og mangel på tillid. Rød-orange svarer til begær, seksuel lidenskab, nydelse, dominans, aggression og behov for, at der sker noget.

Rød: Øger din entusiasme. Stimulerer energi og kan øge blodtrykket, give hjertebanken og forhøjet puls. Opfordrer til handling og øger din selvtillid. Giver en følelse af sikkerhed og beskyttelse mod frygt og angst.

Nuancer: Lys rød symboliserer glæde, seksualitet, lidenskab, følsomhed og kærlighed. Pink signalerer romantik, kærlighed og venskab, fremhæver de kvindelige kvaliteter og opfordrer til passivitet. Mørkerød forbindes med energi, viljestyrke, raseri, vrede, lederskab, mod, længsel og ondskab. Rødbrun associeres med høst og efterår, og den brunlige farve fremhæver maskuline kvaliteter.

Sort: Signalerer magt og kontrol. Giver en afslappende tomhedsfornemmelse. Kan få dig til at føle dig skjult og ubemærket. Åbner også døren for mystik og det ukendte.

Kilder: Psykolog Per Hulstrøm, farvernesbetydning.dk og farvepsykologi.blogspot.dk

Lyserød er et dårligt valg til pigeværelset

Han mener også, det er lidt uheldigt, at pigebørns værelser traditionelt er lyserøde, mens drengebørns er lyseblå.

- Drengene har været lidt heldigere end pigerne. For blå - især mørkeblå - er en rolig farve. Men lyserød er egentlig en urolig farve og dermed ikke så god til et værelse, der skal soves i, forklarer han.

Farver giver forskellige stemninger

Når du skal sætte farver på rummene i hjemmet, kan du tænke over, hvilken energi du ønsker i dem. Rødt og gult kan bruges i rum, hvor du ønsker innovation og stimuli, mens grøn er god til et rum, du vil være kreativ i.

- Grøn har man arbejdet meget med i mange sammenhænge, og den synes at give en forventning. Det er en blandingsfarve mellem noget mørkt og lyst, og det er ikke for ingenting, at man taler om grøn som håbets farve, siger Per Hulstrøm.

Ok med sort soveværelse

Grå er en konservativ, men også rolig farve. Det samme gælder sort. Så du skal ikke være nervøs, hvis din teenager pludselig vil male sit værelse sort. Det er der i bund og grund ikke noget deprimerende i.

- Der skal ikke være sort i alle rum, for vi har jo brug for meget lys. Men i et soveværelse kan sort sagtens fungere, fordi det er en mørk og rolig farve, siger Per Hulstrøm.

Kontraster og enkelhed er vigtigt

Uanset, hvilke farver du vælger til din bolig, er det vigtigt, du får skabt kontraster.

- Vi har brug for både lyse og mørke farver, fordi vi både har brug for både energi og ro, så vi kan hjælpe begge sindsstemninger på vej, siger Per Hulstrøm.

Blomster på væggen kan give uro

Det er også vigtigt ikke at blande alt for mange farver sammen. Der er nødt til at være en vis stringens på hjemmets vægge.

- Mennesker har svært ved at opfatte meget forskellige farver på én gang. Så kæmpe mønstre og blomster på væggene kan virke meget voldsomt og skabe uro. I dag er vi så pressede i vores liv, så det er vigtigt med noget forudsigelighed, mener Per Hulstrøm.