Hvilke traditioner er der for valg af farver indendørs?

Traditionen for brug af farver varierer både efter praktiske hensyn samt i takt med mode og trends. Tidligere var det ikke unormalt, at køkkenet fx være malet i en klar lyseblå farve, bl.a. fordi man mente, at fluer og andre insekter ikke ville sætte sig på blå overflader.

Valg af farver i boligen er tæt forbundet med moden. I 1970'erne og den første halvdel af 1980'erne havde væggene ofte forskellige farver. Det kunne fx være brun kombineret med olivengrøn, bambus eller orange, kombineret med tapet, træpaneler eller hessian. I tiden efter fra midt 80’erne skulle alle vægge nu males hvide og lyse. Farver blev kun anvendt sparsomt, og for de fleste mennesker var både brun, hessian og tapet bandlyst i årtier frem.

I de seneste år er de stærke farver vendt tilbage, og senest er også tapetet dukket op igen. Både farver og tapeter bliver dog brugt på nye måder – og især mere grafisk, hvor en væg - eller blot et felt på en væg, males eller tapetseres.

Hvor meget forberedelse kræver et farvevalg?

At vælge den rigtige farve kan godt tage tid. Og lad det tage den tid, det tager. For som den danske designer Verner Panton (1926-1998) udtrykte det:

"Valg af farver rafler man ikke om. Det bør være en bevidst beslutning. Farver har mening og funktion."

Når du vil male, bør anstrengelserne matche arbejdets omfang. Ved store malerprojekter, eller hvis overfladerne er besværlige at male, bør du bruge god tid på forberedelsesfasen for at få et godt resultat. Ved mindre og lettere malerprojekter har du derimod mulighed for at være mere modig og knap så konservativ i dit farvevalg, fordi det er nemmere at gøre om. Et valg af mere dristige farver til små projekter kan være vellykket og måske give dig blod på tanden til nye projekter andre steder i boligen.

Rigtig mange mennesker synes, at det er svært at vælge farver til boligen, og det kan også være vanskeligt at træffe det rigtige valg. Der er mange faktorer, som spiller ind på farvevalget, og stort set alle rum er forskellige. I sidste ende er valget også et spørgsmål om temperament. Der er dog nogle retningslinjer, som kan hjælpe dig på vej.

Hvad bør du overveje, inden du vælger farver indendørs?

Farver bør udvælges og afbalanceres med omtanke og omhu, og for at vælge den rigtige farve bør du se både på boligen, rummets orientering i forhold til lys samt rummets funktion. Du bør også sammentænke farven med, hvilken møblering og gulvbeklædning, der skal være i rummet.

Boligen

 • Boligens stemning og karakter
 • Rummets størrelse og dimensioner

Orientering

 • Lyset farve og mængden af lys
 • Fordelingen af lys i hele boligen og i rummet
 • Lysets farve både hvilket verdenshjørne lyset kommer fra – det kolde diffuse fra nord eller varmt sollys fra syd og hvordan lyset falder i rummet i løbet af dagen

Rummet

 • Hvad bruger du rummet til?
 • Hvornår opholder du dig i rummet?
 • Hvor længe opholder du dig i rummet ad gangen?
 • Hvordan vil du indrette rummet?
 • Hvilke møbler og gulvbeklædning skal der være?

Hvordan får du din boligen til at spille med farvevalget?

Typen af boligen du bor i, kan give dig en fornemmelse af de arkitektoniske retningslinjer for, hvilke overflader og farver der passer til boligen. Øvelsen er at træde et skridt tilbage og se farverne i boligen som et samlet hele, så det ydre og indre samt boligens forskellige rum, kommer til at stå harmonisk til hinanden. Du kan begynde med at se på, hvilke materialer der er anvendt til boligen.

Hvis boligen er pudset og malet udvendigt, vil det fx være oplagt at kigge på samspillet mellem facadens farve og de farver, du har i tænkt dig at bruge indvendigt. Er boligen opført i mursten, kan du også se på, om stenenes overflade er fin eller grov og her hente inspiration til dit farvevalg. Hvis din bolig fx er fra 1970'erne og bygget i rustikke materialer som sten, tegl og træ i jordfarver, indbyder boligen måske ikke til, at alt interiør males i sarte pastelfarver.

Tag rummenes størrelse og dimensioner med i overvejelserne. Er rummene små eller store, kvadratiske eller lange og smalle? Hvor store er vinduerne, og hvor meget lys kommer ind?

Hvordan bruger du rummets orientering ved farvevalg?

Farverne reflekterer det lys, der rammer fladen, så lyset har en meget stor indflydelse på, hvordan en farve tager sig ud. Farven afhænger både af mængden af lys og af lysets farve.

Lysets farve varierer efter, hvilket verdenshjørne dagslyset kommer fra, men det varierer også i løbet af både dagen og årstiderne - fx er der stor forskel på rosa morgenlys og solgul eftermiddagslys, og sommerens varme skær sammenlignet med vinterens køligere lys.

Rum, der vender mod øst og vest, har generelt et rødgult til gult lys, mens sydvendte rum får et gult til hvidgult lys. Nordvendte rum får et diffust lys.

Det varme lys i et syd- eller østvendt rum kan du fx understrege med varme eller gyldne farver. Ligeledes kan nordvendte rum få understreget sin placering med en køligere farve. Det vigtigste er dog at sætte farveprøverne af, så du kan se farven i det rum, der skal males under de forskellige lysforhold over døgnet.

Hvordan vurderer du rummet i forhold til farvevalg?

Når du skal vælge farve til et rum, vil det i nogle gange være en god idé at tage med i dine overvejelser, hvornår du primært opholder dig i det. De fleste af os opholder os lige så meget i vores bolig, når det er mørkt, som når det er lyst, og derfor bør du vurdere farven i såvel naturligt som kunstigt lys.

Farvevalget kan også træffes ud fra, hvilken funktion rummet har. Små rum, som du ikke opholder dig i over længere tid, fx en entre vil oftere kunne bære en stærk og mættet farve, i forhold til en opholdsstue, hvor du har forskellige aktiviteter men også skal kunne få ro og hvile. I rum som køkken skal du tænke på, at rummets farve har en betydning for, hvordan madvarerne ser ud. I et soveværelse kan det være en fordel at vælge rene, rolige og mere afdæmpede farver, som giver rummet ro.

En farve er klarest i meget og direkte. Derfor skal du være opmærksom på vægfladerne ved vinduer, som kun er belyst indirekte. De kan komme til at stå i stor kontrast til de lyse vinduesåbninger, hvis de males i en mørk farve. På disse flader vil en farve blive opfattet anderledes, end hvis du maler den på den modsatte væg.

Hvis der generelt er lidt og sparsomt lys i rummet, er det bedre at vælge lyse farver, gerne med en blankere overflade, der kan reflektere den begrænsede mængde dagslys, der kommer ind i rummet. Man skal også være opmærksom, på at lyskilderne i den kunstige belysning har meget forskellig farvegengivelse. Ligesom overfladens stofkarakter har betydning for farvegengivelsen.

Den måde, man opfatter farver på, varierer efter, hvor stort et areal farven dækker. Jo mindre areal, den dækker, jo lysere vil den opfattes. Det betyder, at en farve kan synes meget lysere, når man ser den på en mindre flade, som fx en farveprøve, end den vil se ud, når hele væggen bliver malet i den.

En tommelfingerregel er, at du skal vælge en farve, der er flere toner lysere, end den du ser på farveprøven. Et godt råd er at købe en lille bøtte prøvemaling og afsæt en prøve på den aktuelle væg – mindst 1 x 1 meter, inden du maler hele væggen. Så får du en fornemmelse af farvens styrke på væggen, og slipper for at skulle male hele rummet om, hvis det viser sig, at farven du har valgt er for stærk.

 

Hvordan virker farverne?

Der findes ikke nogen facitliste på, hvilke farver, der passer til hvad. Men der er en række overordnede principper, som er gode at tage udgangspunkt i:

Lyse farver kan få rum til at virke større.

Kølige farver kan få et rum til at virke større og mere luftigt.

Mørke vægge kan få rummet til at synes mindre.

Farvede endevægge kan samle rummet og få det til at virke kortere. Hvis man giver nogle enkelte vægge en farve, kan man ændre på opfattelsen af rummet proportioner.

Varme farver kan give rummet en hyggelig atmosfære.

Neutrale farver gør det nemmere at møblere og hænge ting på væggene.

Stærke farver og kontraster tager opmærksomhed. En enkelt farvet væg kan flytte fokus til et bestemt sted i rummet, fx et møbel man gerne vil fremhæve, eller væk fra en del af rummet, som man ønsker at bortlede opmærksomheden fra.

Stærke farver og kontraster kan virke forvirrende i rum, hvor der i forvejen er rodet eller tæt møbleret. De fungerer bedst, hvis rummet er minimalistisk indrettet.

Et lille rum med højt til loftet kan med fordel males, så den øverste del af væggen har samme farve som loftet. På den måde fornemmes væggene lavere, da loftet ”trækkes ned”. Rummet kommer til at fremstå mere harmonisk og proportionerne virker bedre.

Afdæmpede farver kan give ro til rummet.

Lyse farver reflekterer lyset, mens mørke farver absorberer det. Derfor skal rum, der er malet i mørke eller i stærke farver, som regel have mere kunstigt lys.

Farver påvirker mennesker forskelligt. For nogle kan gul fx signalere fare, mens farven for andre virker rolig og varm. Vælg derfor også farve ud fra dit eget temperament.

Hvis et rum er mørkt, kan det være en god idé at bruge lyse farver, der reflekterer lyset, så det føres længere ind i rummet.

Hvilken betydning har væggens overflade?

Farver virker forskellige alt efter, hvilken overflade, de har:

Matte overflader reflekterer ikke så meget lys som blanke. Derfor vil farven kunne forekomme mindre intens.

Blanke overflader reflekterer en stor del af lyset, og kan derfor give ubehagelige reflekser fra andre farvede flader. Omvendt kan genspejling også anvendes som en effekt.

Overfladens struktur har betydning for, hvilken glans maling, der egner sig. Jo højere glans, jo mere præcis og glat overflade kræves af underlaget. Maling til køkken og bad bør have en høj glans, som giver en lukket overflade, der kan vaskes/ tørres af. Jo højere glansgrad, jo mere vaskbar og holdbar er overfladen, men jo mere sårbar er den også over for ridser og andre skader, der har det med at blive synlige på en blank overflade.

Malingens glansgrad står produktet. Jo højere glansgrad, jo blankere er malingen. Helmat maling har en glansgrad på 05, mens helblank maling har en glansgrad på 100.

Hvordan kombinerer du farver?

Når man skal vælge farve, taler man hurtigt om farver i flertal. Hvis du sammensætter flere farver, bør du sørge for, at farverne enten harmonisk passer til hinanden ved at arbejde med flere nuancer af samme farve, eller at arbejde i kontraster, hvor farverne indbyrdes giver et modspil.

 • Flere farver i samme tone kan give et rum mere dybde og perspektiv.
 • Farver, der er forskellige, men ligger i samme tone (med samme farvemængde i sig), kan give ro og harmoni.
 • En farve vil forekomme stærkere, hvis den omgives af kontraster.

Mørke eller stærke farver kan dæmpes, hvis de kun bruges i små mængder og suppleres af hvid eller andre neutrale farver. Hvis du bruger mørke og stærke farver skal de doseres i mindre mængder og ses i forhold til de omgivende farver.

En farve kan fremhæveelementer i rummet som fx en indmuret pejs, en åbning eller en karnap. Det kan skabe en god helhed, hvis du arbejder med sammensætning af farver på tværs af flere rum. Ønsker du eksempelvis at kombinere sandfarvet og blå, kan du give to rum, der ligger i forlængelse af hinanden, henholdsvis den ene og den anden farve. På den måde vil du se farvernes sammenspil ved et kig gennem rummene, og når du bevæger dig gennem boligen.

Lad farverne gå igen i selve interiøret, så væggens farve går igen – gerne i andre toner - i puder, gardiner, møbler mv. Hvis du gerne vil have, at farven på væggen skal passe til stof eller kunst, du har i hjemmet, kan det være en fordel at tage det med ned til dine farvehandler, som vil kunne rådgive dig.

Mørke farver kan være svære at arbejde med, men det kan give et vellykket resultat at bruge dem til at skabe kontraster i forhold til rummenes proportioner. Ved fx at anvende mørke farver i et gennemgangsrum, hvor man kan se videre til et eller flere lyse rum, kan den mørke farve være med til at give fornemmelsen af, at de lyse rum åbner sig op, når man træder ind i dem, og på den måde komme til at virke større end de er.

Hvordan får du nøjagtig den farve, du vil have?

Det kan være meget svært at vurdere en farve ud fra farvekortet i en forretning. For det første står du inde i en butik, hvor der er et helt andet lys end det, du har derhjemme. Derudover dækker farven et umådelig lille felt. Endelig er farven lagt på papir, som giver et andet skær og en anden overflade end din væg i hjemmet.

Det er ofte en god idé at male en prøve på flere vægge, så du ser den i de forskellige lysindfald. Fordelen ved at prøvemale væggene derhjemme er, at du får mulighed for at se farven i forskellige salgs dagslys og kunstig belysning. Køb derfor en farveprøve, og måske gerne flere, som du maler på væggen, hvor du skal bruge den. En farveprøve er typisk en kvart til en halv liter maling.

Er du ude i at skulle købe flere toner prøve af den samme farve, kan det være en god idé at købe noget hvid maling sammen med farveprøven. Det giver mulighed for at prøve mange forskellige toner af ved at blande farve og hvid i forskellige forhold. Desuden er det billigere end at skulle købe mange små farveprøver.