Hold igen med de mørke farver, hvis din bolig er lille og skru op for brugen af den hvide maling, når du vil have et rum til at virke større.

En regel, som holder stik langt de fleste gange, når du svinger penslen. Men, der er faktisk tilfælde, hvor dit hjem kan se større ud netop ved at bruge mørke farver.

Mørkt men afgrænset

Det gælder især i små boliger, hvor én farvet, mørk væg på næsten magisk vis kan give indtryk af at være et ekstra rum i rummet. Den mørke vægflade sætter også de møbler, der står ved væggen anderledes stævne, end hvis de stod op ad en hvid væg.

Det kan bedst sammenlignes med, når vi går i teatret. Vores oplevelse af, hvad der sker på scenen hænger uløseligt sammen med kulissen. I hjem med en farvet væg er væggen kulissen, der tiltrækker sig ekstra opmærksomhed og sætter en stemning.

Skab et fikspunkt

Hun tilføjer, at i rum med lutter hvide vægge, vil du tit opleve at møblerne stritter lidt usammenhængende i rummet.

Er én væg derimod malet og gerne i en mørkere farve, så bliver væggen et fikspunkt for øjet og skaber et hierarki i rummet også i forhold til møblerne.

Fra at alt er lige vigtigt, er den malede væg med til at prioritere fokuspunkter for øjet.

Farveekspertens 5 råd om vægfarver

 1. Kig dig omkring og find ud af, hvilke farver, der fylder i dine rum 
  Det kan være udsigten, gulvet, større møbler eller billeder. De mest dominerende farver kan danne basis i din nye vægfarvepalette. For at opnå ro, er det en god tommelfingerregel at vælge standardhvide farver til dine karme, døre og lofter, for så i stedet at lade din personlighed komme frem i de vægfarver, du vælger.
 2. Er du til pangfarver, så brug dem på mindre arealer
  Ellers bliver de hurtigt for dominerende i et rum og skaber unødig uro. Er du i stedet til de mere klassiske, støvede kulører, kan du med fordel anvende dem på større flader, fordi de har en mere nedtonet og behagelig effekt på stemningen i et rum.
 3. Har du en bolig med stuk, kan det være smukt at male vægfarven op og tage stukken med 
  Det giver et nyt udtryk i stukkens formsprog, vægarealerne syner større og afstanden mellem den hvide dør og det hvide loft bliver større. Det sikrer, at væggene ikke står frem som brede striber i et hvidt rum. Mal dog ikke rosetten i væggens farve, men bare hvid som loftet.
 4. Vær varsom med at gå amok med farver på børneværelset
  Mange synes, at det er helt fint at skeje ud med farver på børneværelset. Måske især børnene selv. Men, vær varsom med de skrappe, klare farver, for de kan på store flader give visuel uro, og være knap så langtidsholdbare rent smagsmæssigt som mere neutrale farver. Find fx to neutrale, lyse kulører til vægfladerne og lad dem spille sammen med en lille palette af mere klar farver, som anvendes på møbler som seng, bord og kommode. Klare farver skal doseres i spiselige doser.  
 5. Skab variation
  Der er en tendens til, at vi igen maler monokrome rum. Det vil sige, at vi maler alle fire vægge i ét rum i samme farve. Jo mere enkelt en rum er bygget op, des bedre virker den monokrome farvefilosofi. Har du derimod et rum fuld af skæve vinkler eller halve vægge eller et rum, der skal have mange funktioner, så overvej at lade vægfladerne understrege forskelligheden ved netop ikke at male dem alle i en og samme farve.

Kilde: Lone Bjørslev Kisbye, PR Manager hos Flügger.