Du kan give nyt liv til hjemmets vægge ved at vælge en alternativ beklædning end hvid maling.

Vi guider dig her gennem kendetegn, anvendelse, fordele og ulemper ved seks alternative beklædninger, nemlig tapet, puds, murværk, stenpaneler, træpaneler og gulvbrædder. 

Puds

Kendetegn

Puds er et lag, du smører på din væg. Pudsen kan være baseret på flere forskellige ting såsom cement, kalk eller ler. Glathed og udtryk afhænger af, hvor grov en puds du vælger, hvor mange lag du pudser væggen med, og hvordan du eventuelt afslutter behandlingen af overfladen.

Du vil for eksempel kunne se murstenene gennem et tyndt lag puds. Du kan også vælge cementmørtel, en indfarvet spartelmasse eller en kalkmaling oven på en glat overflade for at få det rå betonlook. Ligeledes kan du vælge en kalk- eller lerpuds, som bl.a. har den fordel, at de er diffusionsåbne.

Hvor kan det anvendes

Sandspartel kan bruges på alle overflader, også gipsplader. Det mest normale er dog at pudse en murstensvæg, hvor du kan bruge mange forskellige former for puds – finpuds, grovpuds og stænkpuds – og behandlinger – filtsning, vandskuring og sækkeskuring. 

Hvis du ønsker en pudset væg, fx i badeværelset, bør du bruge en overfladebehandling, der er beregnet til vådrum. Du kan godt selv gøre arbejdet, men har du ikke den rette teknik, risikerer du at få nogle synlige spartel­overgange, og det kan være svært at få væggen til at se ensartet og flot ud.  

Fordele

Med en pudset væg har du mulighed for at skabe et mere rustikt udtryk med variation i farve og struktur. Den kan enten fremstå rå eller dækkes med filt eller maling, og hvis du bliver træt af den, er det let at dække den med noget nyt. 

Ulemper

Det kan være svært at fjerne pudsen, hvis du ønsker at vende tilbage til den murede væg engang. Det er også en porøs overflade, som er modtagelig over for snavs. Har du brugt en indfarvet spartelmasse, er det nærmest umuligt at ramme præcis samme farve, hvis du skal reparere revner eller skader i væggen.

Tapet

Kendetegn

Tapet findes i mange former, og de seneste år er tapet med flotte grafiske print igen blevet populære. Det er muligt at skabe liv og modspil til de hvide vægge, for eksempel ved at sætte tapet på en enkelt væg i et værelse.

Hvor kan det anvendes

Det kræver en plan overflade, når du skal sætte tapet op. 

Tapet med flotte prints kan blive et lille kunstværk i sig selv, og det kan være med til at understrege en funktion i rummet, for eksempel ved brug i børneværelset eller ved at skabe en sammenhæng med den øvrige indretning som møbler, tæpper eller lignende. 

Fordele

Det er en hurtig genvej til fornyelse i boligen. I modsætning til en åben pudsoverflade holder tapet bedre på en gammel væg, og selvom det kræver et ordentligt forarbejde, er det ikke helt så sart som filt på væggene, hvor du kan se de mindste afvigelser meget let. Du ser ikke fedtfingre helt så let på en mønstret væg, som hvis den er helt hvid. Hvis du en dag bliver træt af tapetet, er det lettere at pille ned igen end eksempelvis glasvæv, eller du kan let sætte nyt tapet ovenpå eller male væggen. 

Ulemper

Det kræver lidt håndelag at sætte tapet op, især hvis du skal have et særligt grafisk print til at passe sammen. Det kan blive en dyr løsning, hvis du kikser en rulle, og mønsteret skal passe sammen med den forrige rulle.  

Murværk

Kendetegn

Murstensvægge er enten tænkt ind i byggeriet fra starten, eller den skabes ved at fjerne pudsen og blotlægge en gammel murstensvæg. Du får et råt udtryk, der er meget moderne, også kendt som en newyorkervæg. 

Hvor kan det anvendes

Du kan som udgangspunktet blotlægge en murstensvæg alle steder i boligen. Hvis det viser sig, at væggen er lavet med bindingsværk, så vil pudsen have en brandhæmmende effekt, og du skal i stedet sørge for at dække bindingsværket på anden vis. 

Fordele

Det giver et råt modspil til blanke, glatte overflader. Er du heldig, er der et flot spil i murstenene, og murstenene ligger i et flot forbandt – det vil sige et flot mønster. Væggen skal ikke males, og du får en meget robust væg, og det er en af de mest vedligeholdelsesfri overflader, du kan vælge i boligen, da den hverken er sart over for fedtfingre eller revner, som du eksempelvis let ser på en pudset væg. 

Ulemper

Skal du i gang med at blotlægge en eksisterende væg, ved du reelt ikke, hvilke mursten der gemmer sig derinde. 

Når du har blotlagt muren, er det  en god idé at give hele væggen en forankringsgrunder eller give fugerne en limbehandling eller lignende, så de ikke fortsætter med at falde ud. Selvom fugerne får en overfladebehandling, vil de være lidt løse i det og afgive noget støv. 

Har du murstensvægge overalt i boligen, vil der mangle steder, hvor øjet kan finde ro. Selvom looket kan være flot, er det et stort arbejde at blotlægge en gammel mur, og det er et lige så stort arbejde, hvis du en dag vil lave den om til et glat look igen.  

Stenpaneler

Kendetegn

Ligesom der findes træpaneler, kan du også få tynde vægbeklædninger med sten. Panelerne er lette at sætte op og findes med forskellige slags sten, som natursten og mursten. Stenene har struktur og farvespil, og nogle paneler bliver lavet med forskellige størrelser af sten. 

Hvor kan det anvendes

Stenpaneler kan bruges på indendørs vægge og kan for eksempel danne rammen om en pejs. Husk at tjekke, om væggen kan bære. En gammel gips- eller koksvæg har evt. brug for ekstra forstærkning, før den kan bære stenpanelerne. 

Fordele

Panelerne giver dig mulighed for at bruge et materiale, der ellers ikke er oplagt på indendørs vægge. Det giver et råt og naturligt udtryk og kan på et badeværelse for eksempel give fornemmelsen af en grotte – husk at sikre dig, at panelerne kan anvendes på et badeværelse. Ligesom træpanelerne kan de bruges til at dække en grim væg, og de er gode til at afvise snavs og kræver ikke særlig meget vedligeholdelse. 

Ulemper

Det er bøvlet at hænge noget op på væggen, hvis den er beklædt med stenpaneler, og når du først har sat dem op, så er det bøvlet at ændre væggens udseende igen, da du ikke bare lige kan male dem over. Når du sætter paneler uden på en eksisterende væg, kan det give problemer med stikkontakter, afslutninger ved døre, vinduer og lignende. Det er desuden en hård overflade, så vær opmærksom på, at det måske er nødvendigt at regulere akustikken i rummet.

Træpaneler

Kendetegn

Du kan købe færdige paneler med en overflade af træ. Det kan være træbrædder, der er sat op enten vandret, lodret eller på skrå som sildebensparket. Panelerne er lette at montere, og det er både muligt at finde paneler med lodrette og vandrette brædder.

Hvor kan det anvendes

Træpaneler kan anvendes på de indvendige vægge — men undgå vægge i badeværelser samt ydervægge, der ikke er ordentligt isoleret, da der er risiko for skimmelsvamp. Vær opmærksom på, at det skal være brandmæssigt sikkert — gå efter klasse K1 10 D-s2, d2, tidligere kaldet klasse 2-beklædning, og sæt det ikke op, hvis der er et hulrum bag væggen.

Fordele

Træpanelerne er lette at male, og de er gode til at bryde et meget hvidt eller lyst rum. Træ giver lidt struktur til væggene som modspil til de mange glatte flader.

Det er en let løsning, hvis du har en gammel væg med masser af reparationer og revner hist og her. En gammel væg af gasbeton kan for eksempel godt få lidt revner med tiden, uden at den er ved at styrte sammen.

Træ er et blødt materiale, der virker støjdæmpende – særligt – når de ikke er malet – og trælister kan også bruges direkte i forbindelse med særlige akustikvægge.

Ulemper

Hvis du sætter træpaneler op på en gammel væg, lægger du en ekstra tykkelse på, og det kommer derfor til at tage en smule af rummets størrelse. Du skal derfor være opmærksom på, om der sidder stikkontakter, døre eller vindueskarme, der pludselig kommer til at ligge underligt dybt, hvis du sætter et ekstra lag uden på den eksisterende væg, og du skal måske også i gang med at flytte fodpaneler m.m.

Gulvbrædder

Kendetegn

Gulvbrædder er kendetegnet ved, at du kan få plankernes flotte årespil op på din væg. Brædderne er som regel meget glatte, men du får alligevel træets struktur op på væggen i stedet for en ensfarvet, glat flade.

Hvor kan det anvendes

På de indvendige vægge – men undgå vådrum og ydervægge, hvor der er risiko for skimmelsvamp. Vær opmærksom på, at gulvbrædder kan være tunge, og har du en gammel gips- eller koksvæg, er det ikke sikkert, at væggen kan bære de tunge planker, og du er nødt til at forstærke den først.

Fordele

Gulvplanker på væggen kan være med til at binde rummet sammen, når det samme materiale går igen på gulv og vægge. Brædderne har også en anden effekt end de malede træpaneler, da du får følelsen af et stykke natur indenfor.

Træ er et blødt materiale, men på grund af træets struktur vil du sjældent lægge mærke til det, hvis der kommer et lille stød eller et lille mærke på væggen. Det er desuden nemt at hænge et billede op med et søm i træet.

Ulemper

Massive gulvplanker er dyre – en billigere løsning er at bruge finérplader. Sætter du plankerne direkte på væggen, er det et stort arbejde at lave propper for at dække skruerne. Der findes systemer til at sætte plankerne op på nogle skinner, men vær opmærksom på, om der i forvejen er stikkontakter, døre eller vindueskarme, der kommer til at ligge dybt inde i væggen, og om du skal i gang med at flytte fodpaneler og lignende.