Opstår behovet for at inddrage en del af et større rum til et nyt, kan en let væg være den rette løsning. Med det rette værktøj og materialer er denne vægtype nem at montere, men den kan også gøres nem at nedtage, hvis den kun skal bruges i en kortere periode. 

Mange vælger at beklæde skillevægge med en gipsplade, da det er nemt at arbejde med og giver en pæn og glat overflade, hvor du med den ønskede overfladebehandling kan få den farve og udtryk, du ønsker. Men du kan også vælge at afslutte væggen med en træplade. 

Det giver et helt andet udtryk med en træplade, men det gør det også nemt at pille væggen ned og genbruge materialerne til et andet byggeprojekt.
 

Lydisolering, strøm og vand i skillevæg

Inden du bygger væggen med det udtryk, du ønsker, skal du også afgøre, om den skal være lyddæmpende, skal der være en dør og skal der fx trækkes strøm til en afbryder eller stikkontakt. Alt dette har indflydelse på dit byggeprojekt. 

Det er også vigtigt at tage med ind i din byggeplanlægning. Skal du have en elektriker eller VVS'er ud, skal du sætte tid af til, at de kan udføre deres opgave, før du kan gennemføre byggeprocessens sidste trin.

Sådan bygger du din gipsvæg – trin for trin

Her kan du trin for trin se og læse, hvordan du bygger en skillevæg, du nemt kan skille ad igen.

Den bæredygtige skillevæg med træplader

Hvis du vil bygge en væg, der har et andet udseende end den traditionelle gipsvæg, kan du vælge at beklæde din væg med træplader. Du kan anvende flere forskellige trætyper, og her har vi bygget en med OSB-plader.

De er nemme at bygge med, og du kan spare tid og penge på efterbehandling ved at lade pladerne stå ubehandlet. Det giver et anderledes udseende og giver rummet en anden varme, end en gipsplade med filt og hvid maling.

Hvis du vil benytte træplader, er fremgangsmåden præcis den samme som ved at bygge en gipsvæg. Du skal blot sætte de vertikale lægter i en afstand, der passer med halvdelen af pladens bredde. Så er pladen eksempelvis 120 cm bred, skal lægterne sidde med en afstand på 60 cm. 

Træplader er gode til midlertidige vægge

Træpladerne giver flere fordele. Det er nemmere at hænge ting op på væggen, da du kan skrue direkte ind i pladerne og derved slippe for at bruge rawplugs. Derudover giver træpladens udseende dig den fordel, at fjerner du en hylde, vil skruehullerne ikke være lige så synlige som på en gipsvæg.

Hvis du bygger skillevæggen for at skabe et midlertidigt rum, så har træpladerne den fordel, at de er nemme at pille ned, og du kan genbruge materialerne til et andet projekt i huset, om det er en ny skillevæg, et møbel eller noget helt tredje. 

Fordi træ er et naturligt materiale, og da pladerne kan genbruges direkte, er det også en løsning, der er mere klimavenlig, end hvis du vælger gipspladerne.