Tema

Træhuse

Træ er et solidt og bæredygtigt byggemateriale med lang holdbarhed, hvis du bruger den rigtige trætype og passer på det. Få inspiration til nye træbygninger, hvilke trætyper der passer til lige netop din opgave, og hvordan du vedligeholder dit træhus.

Mange anser træ som det mest bæredygtige byggemateriale, og der kan opnås store CO2-besparelser, hvis træet bruges de rette steder. 

En kubikmeter træ giver en gennemsnitlig CO2-besparelse på ca. 2 tons, 0,9 tons CO2 lagres i træet, mens 1,1 ton spares under produktionen sammenlignet med konventionelle byggematerialer, ifølge beregninger fra Dansk Industri fra 2018. Og så er træ en fornybar ressource, hvor der kan plantes et nyt, når et træ fældes.

Fordele og ulemper ved træhuse

Er du i tvivl om, hvorvidt et træhus er noget for dig, har vi listet en række fordele og ulemper ved huse af træ.

Gevinster ved træhuset

  • Lavere opførelsespris
  • Kan opføres med mindre klimaaftryk end murstenshuse
  • Kan nemt variere udseende og skiller sig ud i bybilledet

Træhusets svagheder

  • Kræver oftere udvendig vedligehold
  • Træ brænder nemmere end mursten - uden dog at være brandfælder
  • Markedsprisen falder hurtigere, hvis huset er i dårlig stand

Facader i træ

Det er relativt billigt at bygge et hus med træfacade. Men træ kræver omhyggelig og hyppig vedligeholdelse, hvis facaden skal holde længst muligt, og du skal undgå skader på træet og resten af huset.

Hvornår giver det mening at overveje facade med træbeklædning?

  • Når du bygger nyt hus 
  • Når du bygger til eksisterende hus
  • Når du ændrer på eksisterende hus

Læs mere om træbeklædning

Tilbygninger i træ

Det er billigere at bygge til i træ, end det er at bygge til i mursten. Hvis du bygger en tilbygning i træ på et murstenshus, slipper du også for at prøve at finde matchende mursten. Du har ligeledes større frihed til at ændre udtrykket på din tilbygning ved at male den eller skifte beklædningen.

Arkitekternes bedste bud på huse i træ

Udover at være et bæredygtigt alternativ til traditionelle murede huse eller betonbyggeri, så er træhuse både smukke, sunde og billige at bygge. Bliver et træhus vedligeholdt, kan det holde i mange år, og materialets fleksibilitet og mange forskellige udseender åbner op for et spændende arkitektonisk potentiale. 

Bliv inspireret til arkitekttegnede træhuse og facader herunder eller hos vores samarbejdspartner Danske BoligArkitekter.

Hvilke træsorter anvendes i træbyggeri?

chevron_left
chevron_right

Fyr og gran

Anvendes typisk til træmaterialer, der bruges i den bærende konstruktion af huset. De er ikke specielt egnede til udendørs byggeri, hvor træet står ubehandlet eller steder, hvor stor slidstyrke er et krav. Dog kan fyrretræ bruges til gulve.

Lærk

Lærk – og især sibirsk lærk er meget anvendt i Danmark til udendørs byggeprojekter som facadebeklædning på parcelhuset, til legepladser, terrassebrædder og skure. Træet har et højt indhold af harpiks, som gør det mere modstandsdygtigt over for råd.

Bøg, ask og eg

Bøg, ask og eg anvendes som hovedregel til gulve og andre overflader som bordplader. Bortset fra eg, som fx bruges som hegnspæle, egner sorterne sig ikke til udendørs brug, selvom de er hårde. Årsagen er, at de lettere rammes af svamp og insektangreb, der forringer levetiden.

Ceder

Den indeholder store mængder af stoffet fenol, som gør den modstandsdygtig over for råd og svamp. Den kan derfor holde helt op til ca. 15 år i jorden uden yderligere behandling. Også ofte anvendes til ubehandlede facader af samme årsag, der kan holde i mange år, før de kræver vedligehold.

Vedligeholdelse af træhuse

Har du træ, der er eksponeret for vejrpåvirkning, så skal det løbende vedligeholdes. Du skal gerne påbegynde vedligeholdelsen, inden træet tager skade. Derved forlænger du træets levetid og minimerer dine omkostninger over tid.

Andre spørgsmål og svar om træhuse

Hvordan bygger man et træhus?remove

Da definitionen af et træhus er meget forskellig. Der er ikke kun én måde at bygge et træhus på.

I byggebranchen betragter man det som et træhus, når den bærende konstruktion er af træ. Og selv her findes forskellige typer fx et med træskellet eller et i massive træelementer, og så behøver et træhus ikke nødvendigvis have en facade af træ. Læs mere om mulighederne ved træbyggerier.

Hvad koster det at male et træhus?remove

Det er meget individuelt fra hus til hus, hvor stor en udgift du kan forvente ved facademaling. 

Hvis du selv vil male facaden, bør du først udregne facadens areal. Når du har det, kan du henvende dig til din farvehandler eller i byggemarkedet og få vejledning til, hvor meget maling det vil kræve at male facaden. Husk at købe kvalitetsmaling.

Hvis du vil have en maler til at udføre arbejdet, vil du få den mest præcise pris ved at få tilbud på netop din opgave, da malernes timepriser er vejledende og kan variere afhængig af adgangsforhold, arbejdshøjde og husets udformning. Læs mere om maling og vedligehold her.

 

Hvor ofte skal et træhus males?remove

Du skal regne med, at dit udendørs træværk skal vedligeholdes med et interval på 7-10 år. Flere forhold kan dog spille ind på, hvor længe maling holder, herunder hvor i landet du bor, vejrpåvirkning samt træets og malingens kvalitet. Det er vigtigt at vedligeholde med maling, før træet tager skade. Derved sikrer du, at træet holder længst muligt. Læs mere om vedligeholdelse af træhuse

Hvad koster det at bygge et træhus?remove

Mange ting kan påvirke prisen på byggeriet af et træhus, ligesom hvis det var et muret hus. Det er muligt at få et klassisk, muret typehus til en kvadratmeterpris på 13-15.000 kr. Men et individuelt parcelhus i mursten er dyrere. 

Træhuse regnes for at være ca. 10% billigere at bygge end et muret parcelhus. Dog kræver træhuse håndværkere med ekspertise på området, og dem er der ikke mange af endnu. Derfor kan den manglende tilgængelighed af håndværkere til træbyggeri presse prisen lidt opad. Få yderligere indsigt i, om du skal vælge et hus af træ eller mursten.

 

Er dit spørgsmål ikke besvaret herover, kan du spørge vores gratis brevkasse Spørg Bolius