Fæstning udenpå oase indeni

En lukket fæstning - det er umiddelbart, hvad man møder fra grusvejen, når man besøger Lene Tranbergs sommerhus. Men en diskret låge i facaden viser vej ind til et venligt og intimt gårdrum, der står i kontrast til det lukkede ydre.

Hovedhuset, som Lene kalder for laden, afgrænser gårdrummet ud mod vandet, og på modsatte side findes gæstefløjen med huleagtige sovekabiner, der danner ryg mod grusvejen. I hver ende af gårdrummet skærmer store skydeporte for kig fra naboerne.

Laden har glasfacader, der kan lukkes op til begge sider. Det betyder, at man kan kigge tværs igennem huset og ud til havet, når man opholder sig i gården.

Bygget på mellemøstlige principper

Lene Tranberg har altid været fascineret af samspillet imellem det åbne og det mere private. I den forbindelse har hun ladet sig inspirere af mellemøstlige byggeprincipper, da hun tegnede sit sommerhus.

- I den del af verden har man ofte bygningerne liggende bag en lukket væg. Men går man igennem en dør, åbenbarer der sig et eller andet derinde, og det princip synes jeg er rigtig interessant for en bolig. Det, at man ikke viser alt, hvad man har på en præsentérbakke, men at man lukker sig en lille smule inde og på den måde skaber en privatsfære, forklarer Lene Tranberg.

Derudover giver de beskyttende vægge omkring gårdrummet læ, selv når vinden suser henover landskabet. Det betyder, at du kan opholde dig udenfor på tidspunkter af året, hvor du ellers ville være nødt til at søge ly indendøre.

Sommerhuslivet skal frigøre energi

Ifølge Lene Tranberg handler det gode sommerhusliv om at få frigivet energi til nogle af de gøremål, du ikke når i det daglige.

- Jeg er meget optaget af, at arkitektur skal være uformel. Selv med de mest formelle situationer kan du skabe en atmosfære i rummet, som gør, at du føler dig utrolig godt tilpas. Det er noget med den måde, materialerne stilles sammen på. Den helt simple, rå ramme, hvor alting kan flyde inde i rummet, forklarer Lene Tranberg.

Sommerhuset kan åbnes i mange forskellige retninger, og det centrale gårdrum er fuldkommen integreret med resten af huset, fordi du i kraft af de mange skydedøre netop kan skyde rum til og fra alt efter behov og vejr.

Vis bolte og møtrikker frem

Lene Tranberg er kendt for sin særlige evne til at kombinere materialer.

I hendes sommerhus er væggene beklædt med varm og gylden krydsfiner, og hun har brugt pladernes imiterede træstruktur som en slags tapet i rummet. De simple krydsfinérplader dukker også op andre steder i indretningen, bl.a. som bordplader.

Udvendigt fremstår huset med en industriel råhed med synlige konstruktionsdetaljer i galvaniseret stål: bolte, møtrikker, hjul, skinner og beslag, så du kan se, hvordan huset er skruet sammen.

På taget har Lene lagt galvaniserede pandeplader, og facaden er beklædt med cedertræ, der allerede er bleget sølvgråt af sol og vind.

- Det har en djærvhed, der passer til stedet. Der er en ekstrem nedbrydning her, så alt vil blive rustent og irret. Det gælder om at finde materialer, der kan tåle naturens ældning og faktisk blive flottere. Cedertræ patinerer smukt og er et eksempel på, at man kan få en kvalitet frem i materialet uden at gøre noget, forklarer Lene Tranberg.

Hun er fortaler for det enkle sommerhusliv og har bevidst valgt materialer, der ikke skal vedligeholdes.

Om Lene Tranberg

  • Født 29. november 1956 i København. 
  • Afgang som arkitekt i 1984 fra Kunstakademiets Arkitektskole.
  • Leder af tegnestuen Lundgaard & Tranberg arkitekter, som hun stiftede i 1983 - et år før sin afgang fra arkitektskolen - sammen med nu afdøde arkitekt Boje Lundgaard.
  • Lundgaard & Tranberg vandt i 2002 konkurrencen om et nyt skuespilhus til Det Kongelige Teater. Skuespilhuset blev indviet i 2008. 
  • I 2005 opførtes 'Kilen', et femetagers atriumhus til Copenhagen Business School i København.
  • Tietgenkollegiet i Ørestad stod færdigt i 2006.
  • Derudover står tegnestuen bag boligbebyggelsen Havneholmen ved Københavns Havn samt flere andre projekter bl.a. Den Danske Ambassade i Tallinn.
  • Lene Tranberg har modtaget flere priser og æresbevisninger bl.a. Eckersbergs Medalje sammen med Boje Lundgaard, Nykredits Arkitekturpris, Træprisen og C. F. Hansen Medaljen.

Se flere projekter på tegnestuens hjemmeside.