Masser af uderum

Projekt: Nybygget, fritliggende træhus fra 2019 beliggende ved en lille sø i Ballerup vest for København.
Kvadratmeter: 200 m2.

Beboere: Familie med tre teenagebørn. Huset er indrettet, så der er mulighed for at etablere adskilt bolig til to generationer, fx et ældre familiemedlem. Alternativt kan der også indrettes med en adskilt hjemmearbejdsplads.

Beskrivelse af projektet: Familien havde arvet et lille sommerhus på grunden, som blev revet ned og erstattet med en ny helårsbolig. Huset er et rent træhus, både konstruktion og facade. Formen med de mange skæve indhug og kanter er bl.a. affødt af, at grunden ligger relativt lavt i forhold til nabohusene, hvorfor der er skabt flere private uderum, hvor man kan nyde solen både morgen, middag og aften. Bygningen har både solcelle- og solfangeranlæg samt grønt tag beplantet med sedum.

Om brug af træ: På grunden lå der i forvejen et sortmalet sommerhus. Derfor syntes familien, at det var naturligt, at også det nye hus skulle være i sortmalet træ. Samtidig skulle byggeriet holdes inden for et budget, der fx kan matche typehuse. Og alt andet lige er det ifølge arkitekten billigere at bygge i træ end i mursten. Beklædningen er her varmebehandlet fyrretræ.

Arkitekt: Tom Mose Petersen.

Prisleje: 3,5 millioner kr. Prisen er inklusive bl.a. køkken, indbyggede, skabe, hems m.m.

Et hus designet til seniorlivet

Projekt: Nybygget træhus fra 2015 beliggende i mindre by ved Skanderborg. 

Kvadratmeter: 156 m2 på 940 m2 stor grund.

Beboere: Modent par.

Beskrivelse af projektet: Træhus med facade af dansk rødgran, der er behandlet med træolie med gyldent pigment. Energiforbruget er tænkt ind i designet, så de åbne facader er placeret mod syd, mens nordsiden er mere lukket. Også placeringen på grunden er valgt i forhold til solforbruget. På taget er der tagpap med lister, røde tegl som belægning, karnap og kanter af zink. Huset er indrettet med to værelser, to badeværelser, en vinterhave og en stor stue med køkken-alrum og loft til kip. I kippen er der bygget en hems til børnebørnene. Huset vandt i 2016 en arkitekturpris i Skanderborg Kommune.

Om brug af træ: Arkitekten har gennem årene stået for byggeri af flere træhuse og betragter træ som et materiale, som det er let at skabe elegante løsninger med – også lettere end med mange andre materialer. Det er et varmt og venligt materiale, som indbyder til, at man opholder sig tæt på det. Ud over de æstetiske fordele er træ også et fornuftigt valg i forhold til klimaet, da det er CO2-neutralt. I huset er der også brugt meget træ indvendigt, både på gulve, lofter og ved andet interiør.

Arkitekt: Iben Dombernowsky. En arkitekt fra Frost Larsen har stået for projekteringen. 

Prisleje: 2,8 millioner kr. (2015-priser). Prisen er eksklusive grund, men inklusive rådgivning fra havearkitekt.

Fra gule mursten til cedertræ

Projekt: Om- og tilbygning af fritliggende gulstenshus fra 1970.  Huset ligger i Brabrand ved Aarhus og har udsigt til en sø.

Kvadratmeter før og nu: Før ombygning 120 m2 – nu 205 m2. 

Beboere: Børnefamilie. 

Beskrivelse af projekt: Murstensvillaen er blevet udvidet med en 1. sal, mens både overbygning og oprindeligt hus er beklædt med cedertræ. Den nye overbygning er en letkonstruktion i træ. For helheden og det arkitektoniske udtryks skyld har man valgt at beklæde hele huset med træ. Det har samtidig givet en sidegevinst i form af energioptimering, da træet er sat uden på den udvendige isolering af det ældre murstenshus. I forhold til isolering er træ her både en velegnet og bæredygtig løsning.

Om brug af træ: Det arkitektoniske udtryk har været det afgørende for valget af træ. Træbeklædningen er canadisk cedertræ, som er både finere – det vil sige med færre knaster – og dyrere end den danske variant. Hvis man undlader at oliebehandle træet, vil det patinere og få en lys grå farve. 

Arkitekt: Jesper Korf, N+P ARKITEKTUR. 

Prisleje: Mellem 2 og 2,5 millioner kr.

Cylinderformet sommerhus

Projekt: Nybygget sommerhus fra 2017 på skovgrund i Odsherred 200 meter fra Kattegat. 

Kvadratmeter: 91 m2 eksklusive hemse.

Beboere: Familie med to børn.

Beskrivelse af projektet: Den utraditionelle cylinderform er valgt både for at skabe nogle ekstraordinære indvendige rum, og fordi det økonomisk er en bæredygtig form. Konstruktionen med store, bærende stålbuer er let at gå til håndværksmæssigt, og man får her ret mange kvadratmeter for pengene. Indvendigt får du et meget smukt fællesrum med fem meter til loftet, som er den maksimale højde, man må bygge i sommerhusområder. Huset har foruden køkken og stue tre soveværelser og et badeværelse med udendørs bad.

Om brug af træ: Bortset fra stålbuerne og ståltaget er alt andet opført i træ. Træ er det typiske materiale ved sommerhusbyggeri, og huset her er ingen undtagelse. Indvendigt er både gulv, lofter og vægge i fyrretræ, mens facaden er ubehandlet lærketræ. Det er et ønske, at træet her skal fremstå ubehandlet og patinere til en sølvgrå farve, som passer fint til fyrretræsstammerne i den omgivende skov. 

Arkitekt: Eva Kristine Brørup og Stefan Valbæk, Valbæk Brørup Arkitekter. 

Prisleje: Cirka 1,6 millioner kr.

Markant tilbygning til rækkehus

Projekt: Tilbygning til enderækkehus fra 1949 samt renovering af eksisterende hus med bl.a. nyt tag. Færdiggjort i 2017. Huset ligger i en forstad til Aarhus. 

Kvadratmeter før og nu: Fra 100 m² til 148 m² boligareal. Til det oprindelige hus hører også en kælder på 60 m².

Beboere: Børnefamilie.

Beskrivelse af projektet: Familien havde brug for mere plads og ville gerne udvide med en stue. Arkitekten foreslog, at de skulle benytte lejligheden til også at bygge en 1.-sal på. Både arkitekt og ejere var enige om, at tilbygningen skulle have et moderne udtryk og godt måtte adskille sig markant fra det oprindelige rækkehus i stedet for at være en efterligning. Dog skulle det nye respektere linjerne i det gamle og byggekvaliteten. Tilbygningen rummer opholdsstue med udgang til haven og på 1. sal forældreafdeling med udgang til fransk altan.
 

Om brug af træ: At bygge i træ var det mest oplagte for både arkitekt og ejer, fordi man her netop kunne opnå et markant anderledes udtryk. Naboerne blev orienteret om projektet, og de fleste syntes godt om det. Som beklædning er der valgt cedertræ, der også ret utraditionelt er valgt som tagbeklædning. Det giver bygningen et stramt udtryk, og så spiller det sammen med de eksisterende huse, hvor facader og tag også er i samme materiale – tegl. Træet vil ubehandlet efterhånden få en sølvgrå farve.

Arkitekt: Erik Nord Nielsen, Erik Nord Arkitekter.

Prisleje: Cirka 2 millioner kr.
 

Nyt trælook i grønne omgivelser

Projekt: Ombygning af fritliggende murstenshus fra 1961. Hele huset er beklædt med træ, og der er åbnet op til baghaven. Huset ligger på en skrånende grund med udsigt til skov i en forstad til København.

Kvadratmeter før og nu: Huset er ikke blevet større, men er fortsat på 91 m2 plus cirka 80 m2 kælder.

Beboere: Børnefamilie.

Beskrivelse af projektet: Husets opbygning og indretning før udnyttede ikke den smukke have og beliggenhed med skov i baghaven. Foruden en ny facade i træ er den gamle, noget klodsede balkon blevet erstattet med en mere åben altan med trappe ned til haven. Det har givet meget mere lys og udsigt. De nye foldedøre kan åbnes helt op, og man kan nu sidde i stuen og kigge ud på de smukke omgivelser. Den nye altan har også givet mere lys til kælderetagen. Huset har samtidig fået nye lavenergidøre og -vinduer.

Om brug af træ: Den kvindelige ejer havde altid drømt om at bo i et træhus og valgte derfor, at hele huset skulle beklædes med træ. Træprofilerne, som er sortmalet gran, varierer i bredde for at give ekstra spil til facaden. 

Arkitekt: Morten Dalsgaard, m4 Arkitekter P/S.

Prisleje: Mellem 1 og 1,5 millioner kr.

Nyt træhus i pagt med naturen

Projekt: Nybygget, fritliggende hus fra 2018 på naturskøn grund i skov med tre kilometer til nærmeste landsby – nærmeste større by er Vejle. 

Kvadratmeter: 200 m2 plus garage/udhus på i alt 100 m2. 

Beboere: Par uden hjemmeboende børn, der ville afprøve at bo langt ude på landet. 

Beskrivelse af projektet: På grunden lå der i forvejen et gammelt hus, der blev revet ned. På grund af beliggenheden ønskede parret et rummeligt hus med god plads til de voksne børn og andre gæster. Der blev givet tilladelse til at bygge i to plan.

Om brug af træ: Husets bærende konstruktion er i træ; dog er der også benyttet beton til en enkelt væg. Facaden er grantræ, som er behandlet med jernvitriol. Træet er lyst, når det er nyt, men begynder meget hurtigt at patinere til den mørke brungrålige farve, som indpasser sig ydmygt i skovens rammer. Valget af grantræ er også truffet af hensyn til økonomi, da det er en af de mere billige løsninger. Umiddelbart skal træet ikke vedligeholdes de første mange år.

Arkitekt: Lars Bo Poulsen, N+P ARKITEKTUR. 

Prisleje: Omkring 4 millioner kr.

Rodet hus blev strammet op

Projekt: Udvidelse og totalrenovering af fritliggende villa med pudset facade fra 1950 i Skåde uden for Aarhus.

Kvadratmeter før og nu: 110 m2 til 125 m2 – huset har også en kælder på 53 m2.

Beboere: Familie med små børn, førstegangskøbere – arkitekten gav rådgivning i forbindelse med købet af huset.

Beskrivelse af projektet: Huset var tidligere udvidet flere gange, men fremstod rodet. Huset er nu strammet op, og der er lagt en ny ’skal’ på i form af udvendig isolering, og facaden er beklædt med træ. Der er lavet en ny, sammenhængende tagkonstruktion med loft til kip og tagpaptag samt en udskiftning af vinduer til lavenergiruder. Indvendigt er der tilføjet to nye børneværelser, der er åbnet op mellem stue og køkken, og etableret en overdækket terrasse samt en stor, udvendig pergola/solterrasse.

Om brug af træ: Træbeklædningen giver et ensartet udtryk, og samtidig er huset blevet efterisoleret. Beklædningen er varmebehandlet fyrretræ, som vil patinere til en sølvgrå farve, som ikke kræver efterfølgende overfladebehandling. Det er en billigere løsning end fx hårdt træ som cedertræ. Det har samtidig den fordel, at det ikke har de samme bevægelser som andre træprodukter, hvilket kan give sprækker i facaden og kræver brædder med indbyrdes afstand eller spor/profiler. Huset er designet uden udhæng for at skabe stramme linjer og sikre en ensartet patinering af træfacaden. 

Arkitekt: Rune Ager Brund, FLIPP arkitekter. 

Prisleje: Cirka 1,5 millioner kr.