Tema

Bo Bæredygtigt

Din bolig er et vigtigt omdrejningspunkt for en mere bæredygtig hverdag. Det gælder, når du vedligeholder, bygger ud, om eller til og i din generelle adfærd. Få viden, råd og ny inspiration til at bo mere bæredygtigt.

Tema

Bo Bæredygtigt

Din bolig er et vigtigt omdrejningspunkt for en mere bæredygtig hverdag. Det gælder, når du vedligeholder, bygger ud, om eller til og i din generelle adfærd. Få viden, råd og ny inspiration til at bo mere bæredygtigt.

Tema

Bo Bæredygtigt

Din bolig er et vigtigt omdrejningspunkt for en mere bæredygtig hverdag. Det gælder, når du vedligeholder, bygger ud, om eller til og i din generelle adfærd. Få viden, råd og ny inspiration til at bo mere bæredygtigt.

5 principper for en bæredygtig bolig

Vælg materialer med lavt klimaaftryk og lang levetid

Vedligehold og genbrug mere

Udnyt pladsen i hus og have bedre

Brug mindre energi, og vælg en grønnere energikilde

Find fælles løsninger, og del mere

Giv dit køkken et langt liv

Uanset om du drømmer om nyt køkken eller en makeover, kan du gå efter bæredygtige løsninger. Svar på 1-3 spørgsmål, og få vores forslag og inspiration til dit køkken.

Byggeprojekter: Bliv klogere på bæredygtige materialer

Ved at vælge de byggematerialer, der har den laveste CO2-udledning og en lang levetid, kan du hjælpe klimaet. 

Sammenligning af udvalgte materialer til terrassen

Materialer til terrasse

CO2e kg pr. m²
Prisniveau
Levetid
Trykimprægneret træ
5,70
Lærketræ
7,05
Tropisk træ (ipé)
8,80
Komposit
52,70
Betonfliser
13,70
Flere
Sådan bruger du grafikken
Ovenover kan du sammenligne udvalgte byggematerialer.

Klimaaftrykket er et udtryk for, hvor meget det belaster klimaet at producere materialet. Klimaaftrykket er målt i CO2e – CO2 og andre drivhusgasser – det belaster klimaet fra produktion til opsætning og sammenligner med udvalgte materialer inden for samme kategori. Er klimaaftrykket negativt, betyder det, at det er godt for klimaet. Tallet kan variere ved forskellige produkter og kan opgøres i forhold til forskellige enheder. Klimaaftrykket for udvalgte terrassebelægninger er opgjort inkl. materialer til fundament, skruer o.l.

Prisniveauet er et udtryk for, hvordan de udvalgte materialer ligger i forhold til hinanden og ikke i forhold til byggematerialer generelt. Der er tale om gennemsnitlige priser, da der er prisvariationer inden for alle materialer. Det er rene materialepriser for terrassebelægning. Udgifter til den resterende konstruktion og eventuelt til professionelle fagfolk til at bygge terrassen er ikke medregnet. 1 pengesæk angiver det laveste prisniveau, mens 5 pengesække angiver det højeste.

Levetiden er et udtryk for, hvordan de udvalgte materialer ligger i forhold til hinanden og ikke i forhold til byggematerialer generelt. 1 timeglas angiver den korteste levetid, mens 5 timeglas angiver den længste.

Konkrete idéer til en bæredygtig bolig og hverdag

Vi har samlet en lang række gode råd til at gøre boligen og livet i den mere bæredygtigt. Du kan enten tage vores test med tre spørgsmål og få gode råd tilpasset din boligtype og interesser, eller du kan se alle de gode råd samlet. 

Test dig selv  Se alle

Køb havemøbler af træ

Træ er et mere bæredygtigt materiale, end hvis du vælger havemøbler i plastik, som kræver fossile brændstoffer under produktionen. Skal du ud at investere i havemøbler, er det altså bæredygtigt at vælge nogle i træ.

Tænd langsomt for varmen

Det kan spare klimaet for op mod ½ ton CO2, hvis du tænder dit fjernvarmeanlæg langsomt, efter at det har været sommerlukket.

Lån en boremaskine

Vi behøver ikke alle sammen eje vores egen boremaskine. En boremaskine bliver i sin levetid i gennemsnit brugt 12 minutter.

Sig nej tak til reklamer og aviser

Der bruges mange ressourcer på fremstillingen og udbringningen – især hvis du alligevel ikke læser dem.

Vask dit tøj i koldere eller koldt vand

Vi sparer på energien, og tøjet holder længere ved at vaske ved lavere temperaturer, og meget af vores tøj kan sagtens blive rent i koldere vand. Husk det rigtige vaskemiddel.

Brug en eldrevet plæneklipper

…i stedet for en benzindrevet, da benzin er en større belastning for miljøet. Eller du kan måske ligefrem bruge en håndskubbet plæneklipper.

Drop spagnum

Udvindingen er både ødelæggende for tørvemoser og frigiver CO2.

Brug servicet flere gange

Spar på vand, sæbe og elektricitet ved at springe opvasken af glas, tallerken og bestik op en gang imellem. Medmindre servicet er fyldt med mange madrester, kan det måske genbruges til næste måltid.

Genbrug skruer, beslag og hængsler

Hvis de ikke fejler noget, sparer du også penge i byggemarkedet.

Bo på mindre plads

Du kan sikre et lavere varmeforbrug, og du får mindre at rengøre og vedligeholde ved at udnytte arealet bedst muligt.

chevron_left
chevron_right

Udsendelser med gode råd til at bo mere bæredygtigt

chevron_left
chevron_right

Få inspiration fra andre til en bæredygtig hverdag

Hvad enten du drømmer om et nyt hus eller mindre træk og kulde om fødderne, kan du gøre din bolig mere bæredygtig. Få inspiration fra en række personer, der på den ene eller anden måde har truffet nogle bæredygtige valg. 

Udforsk bæredygtighed

Kunne du bruge vores indhold?

Har du spørgsmål?

Måske passer vores forslag til at bo bæredygtigt ikke til dine behov - eller har du stadig spørgsmål? Skriv til vores fageksperter gennem brevkassen Spørg Bolius

Henrik Bisp

Fagekspert i arkitektur, byggeteknik og huseftersyn

Sarah Sonne Glatz

Fagekspert i bæredygtighed

Tilmeld dig nyhedsbrevet Bo Bæredygtigt


Ja tak, jeg vil gerne modtage:

  • Velkomstmail med 20 gode tips og råd
  • Inspiration til at bo mere bæredygtigt
  • Aktuel og relevant viden fra fageksperter
  • Nyheder min. hver fjerde uge

Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du vores retningslinjer.

Om indsatsen 'Bo Bæredygtigt'

Sammen med Realdania ønsker vi at styrke viden og handlemuligheder i forhold til at bo bæredygtigt. Derfor lancerer vi indsatsen 'Bo Bæredygtigt', der skal arbejde for at få danskerne til at vælge mere bæredygtigt og dermed sænke klimaaftrykket for boligen. Vi sætter fokus på daglig adfærd og forbrug i hjemmet, og de valg, der skal tages ved bygge- og renoveringsprojekter.

Læs mere om indsatsen her

Vi fokuserer primært på den klimamæssige bæredygtighed, der handler om at sænke CO2-udledningen. Vi bestræber os på at beskrive den relative bæredygtighed. 

Læs mere om vores brug af begrebet bæredygtighed