Tema

Bo Bæredygtigt

Boligen er et vigtigt omdrejningspunkt for en mere bæredygtig hverdag. Det gælder både vedligehold af vores boliger, omtanke når vi bygger til, ud eller om, samt om vores adfærd i boligen. Her kan du få viden, råd og inspiration til, hvordan du kan bo mere bæredygtigt.

Indsatsen er et samarbejde mellem Videncentret Bolius og Realdania. 

Kom godt i gang med at bo mere bæredygtigt

Følg tre trin, og få forslag til at bo mere bæredygtigt baseret på, hvordan du bor.

Vælg et svar
Vælg et svar
Vælg et eller flere svar

5 principper for en bæredygtig bolig

Vælg materialer med lavt klimaaftryk og lang levetid

Genbrug og vedligehold mere

Udnyt pladsen i hus og have bedre

Brug mindre energi, og vælg den rigtige energikilde

Find fælles løsninger, og del mere

Vi kan alle bo mere bæredygtigt

At bo mere bæredygtigt handler om at træffe både små og smarte beslutninger. Men hvad er det konkret, vi skal gøre? Og handler det kun om sure fravalg? Vi ser nærmere på, hvordan vi alle kan bo mere bæredygtigt.

Læs mere her

Gode tips og råd til en mere bæredygtig bolig

Der er en lang række måder, du kan gøre boligen og livet i den mere bæredygtigt. Nogle af ideerne kræver en investering, andre er helt gratis. Nogle indebærer måske større ændringer i jeres hverdag, andre er nemme at indføre. Nogle passer slet ikke til dit boligliv, andre gør du måske allerede. 

Se alle

Køb havemøbler af træ

Træ er et mere bæredygtigt materiale, end hvis du vælger havemøbler i plastik, som kræver fossile brændstoffer under produktionen. Skal du ud at investere i havemøbler, er det altså bæredygtigt at vælge nogle i træ.

Tænd langsomt for varmen

Det kan spare klimaet for op mod ½ ton CO2, hvis du tænder dit fjernvarmeanlæg langsomt, efter at det har været sommerlukket.

Lån en boremaskine

Vi behøver ikke alle sammen eje vores egen boremaskine. En boremaskine bliver i sin levetid i gennemsnit brugt 12 minutter.

Sig nej tak til reklamer og aviser

Der bruges mange ressourcer på fremstillingen og udbringningen – især hvis du alligevel ikke læser dem.

Vask dit tøj i koldere eller koldt vand

Vi sparer på energien, og tøjet holder længere ved at vaske ved lavere temperaturer, og meget af vores tøj kan sagtens blive rent i koldere vand. Husk det rigtige vaskemiddel.

Brug en eldrevet plæneklipper

…i stedet for en benzindrevet, da benzin er en større belastning for miljøet. Eller du kan måske ligefrem bruge en håndskubbet plæneklipper.

Drop spagnum

Udvindingen er både ødelæggende for tørvemoser og frigiver CO2.

Brug servicet flere gange

Spar på vand, sæbe og elektricitet ved at springe opvasken af glas, tallerken og bestik op en gang imellem. Medmindre servicet er fyldt med mange madrester, kan det måske genbruges til næste måltid.

Genbrug skruer, beslag og hængsler

Hvis de ikke fejler noget, sparer du også penge i byggemarkedet.

Bo på mindre plads

Du kan sikre et lavere varmeforbrug, og du får mindre at rengøre og vedligeholde ved at udnytte arealet bedst muligt.

chevron_left
chevron_right

Giv dit køkken et langt liv

Et dansk køkken er i gennemsnit 11 år gammelt, men det kan som regel holde meget længere. Det mest bæredygtige er at bevare hele eller dele af dit køkken så længe som muligt. Og når du beslutter dig for at udskifte køkkenet med et nyt, kan du give eller sælge køkkenet videre samt vælge et nyt, bæredygtigt køkken. 

Er du en af dem, der drømmer om ændringer i dit køkken, kan vi måske hjælpe dig med inspiration til, hvad du kan gøre. Svar på 1-3 spørgsmål herunder, og så får du nogle forslag, der er tilpasset din situation.

Vilde og bæredygtige haver

Gør det selv: Sådan tænker du bæredygtigt

Mange boligejere kaster sig ofte ud i gør det selv-projekter. Det er bæredygtigt at vedligeholde og reparere dine ting, så de får en lang levetid. Og går du i gang med et nyt gør det selv-projekt, kan du også tænke bæredygtighed ind.

Skal du skifte eller bevare dine vinduer?

Det kræver mange råmaterialer og energi at producere nye vinduer. Hvis du overvejer, om du skal have nye vinduer, kan du måske nøjes med at reparere dem, du har, eller udskifte dele af vinduerne. Test om du skal bevare eller udskifte dine vinduer, og få mere viden om vinduer. 

Se tema

Tilmeld dig nyhedsbrevet Bo Bæredygtigt


Ja tak, jeg vil gerne modtage:

  • Velkomstmail med 20 gode tips og råd
  • Inspiration til at bo mere bæredygtigt
  • Aktuel og relevant viden fra fageksperter
  • Nyheder min. hver fjerde uge

Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du vores retningslinjer.

Få mere at vide om at bo bæredygtigt