Hvor meget strøm, vand og varme bruger du?

  Betyder de lange brusebade, at jeres vandforbrug er større end gennemsnittet? Eller gør de energisparende pærer, at I bruger mindre strøm end gennemsnittet?

  Videncentret Bolius har fundet frem til, hvad en typisk dansker og en typisk familie bruger af strøm, vand og varme, og hvor meget det koster, så du kan sammenligne jeres forbrug med gennemsnitsforbruget.

  Husk, at der kan være stor forskel på priserne alt efter, hvilket elselskab, vandværk og specielt opvarmningsform, du har. Du kan se, hvordan dit forbrug af el, vand og varme er på den seneste årsopgørelse fra dit elselskab, vandværk og energiselskab.

  Beregn din families forbrug i forhold til gennemsnittet

  Med beregneren nedenfor kan du få et bud på, hvordan dit forbrug ligger i forhold til en dansk gennemsnitsfamilie med to voksne og to børn.

  Så meget strøm bruger en familie og en single i gennemsnit

  En typisk dansker bruger ifølge Dansk Energi i gennemsnit 1.600 kWh pr. år, mens en gennemsnitsfamilie på to voksne og to børn i et 150 m2 stort hus bruger 4.400 kWh om året.

  Hvad koster 1 kWh?

  I 1. kvartal 2020 var den gennemsnitlige elpris inkl. abonnement 2,15 kr. pr kWh. Dermed bruger en dansker i snit 3.440 kr. om året på el, mens en husstand har en årlig elregning på ca. 9.460 kr.

  Hvad bruger vi strømmen på i hjemmet?

  Ifølge tal indhentet fra Energistyrelsen den 28. maj 2020 bruger en gennemsnitlig familie især strømmen på underholdning, vask, køle- og fryseapparater og tv. Underholdning dækker bl.a. over spillekonsoller, computere og hi-fi. Vask dækker opvaskemaskiner, vaskemaskiner og tørretumblere.

  Mere end en tredjedel af strømmen bliver altså brugt på underholdning og tv. Det er naturligvis nemmest at reducere i dit strømforbrug, hvis du kan skære ned på den strøm, som der typisk bruges mest af.

  Kun 2 procent af strømmen går til opvarmning. Strøm til fx elvarme, elvandvarme og varmepumper er dog ikke talt med.

   

   Bor du i lejlighed, vil du typisk have et større forbrug på underholdning, tv og køle- og fryseapparater, mens du i et hus har et større forbrug på vask.

   Så meget vand bruger en typisk familie i gennemsnit

   I 2019 var det normale vandforbrug for en dansker i gennemsnit 36,88 m3 vand. Det svarer til 101 liter vand pr. dag. De seneste 10 år er vandforbruget i husholdningerne faldet med knap 10 %.

   En familie på 2 voksne og 2 børn bruger ca. 140 m3 vand om året. Med en pris på 71,31 kr./m3, giver det en årlig vandregning på omkring 9.983 kr. En enlig bruger ca. 50 m3 vand om året, til en pris på 79,72 kr./m3. Altså samlet ca. 3.986 kr. om året.

   Normalt er vandforbruget lavere pr. person i en husstand med flere personer end hos en person, der bor alene. Det skyldes fx, at en husstand er bedre til at fylde vaskemaskinen, og at det kræver den samme mængde vand at vaske en gryde op, uanset hvor mange der har brugt den.

   Yderligere benytter nogle spildevandsforsyningsselskaber sig af muligheden for at inddrage et fast vandafledningsbidrag, og det er med til at give en relativt billigere pris ved stort vandforbrug. De selskaber, der har det faste bidrag, har som regel en lavere variabel m3-pris. Prisen falder med andre ord, jo større dit forbrug er.

   Vandforbruget er fra 2011-2019 faldet, og det er det også, hvis man ser endnu længere tilbage. I 1989 brugte en dansker i gennemsnit 174 liter vand pr. dag, mens det altså er faldet til 101 liter i dag.

   Det bruger vi vandet i hjemmet til

   Ifølge DANVA bruger danskerne klart mest vand i hjemmet på bad og personlig hygiejne - bad, brusebad og vask - det står for næsten halvdelen af forbruget. 

   Du kan altså spare mange penge på at skære ned på de daglige brusebade og/eller få en sparebruser eller bruser med vandbegrænser. Hvis du bader i 5 minutter, koster det ca. mellem 3,30 kr. og 8,25 kr. afhængig af, hvilken slags bruser du har, hvor meget du skruer op for vandet, og hvad vandprisen er.

   Ikke overraskende bruger vi mest vand om morgenen fra kl. 7-9, og igen i timerne omkring madlavning og opvask fra kl. 17-20, hvor de fleste af familiemedlemmerne typisk er kommet hjem igen. 

   Toiletskyl står for 29 procent af det samlede vandforbrug i hjemmet, og her kan det altså betale sig at få et wc med lille toiletskyl, hvis du ikke allerede har det, eller skylle ud færre gange.

   Ifølge en opgørelse fra DANVA fra 2019 bruges vandet i hjemmet på følgende måde:

   Stor forskel på varmepriser

   Der kan være kæmpe forskel på, hvor mange penge en familie bruger på at opvarme sin bolig. Der er både stor forskel på prisen på forskellige opvarmningsformer, men også inden for de samme varmekilder er der et enormt spænd – specielt ved fjernvarme, hvor prisforskellen kan være mange tusinde kroner om året alt efter, hvilket fjernvarmeværk du hører under.

   Samtidig er der stor forskel på, hvilken type bolig man bor i, hvor godt boligen er isoleret, og hvor meget man skruer op for varmen.

   Så mange penge bruger vi på varme

   Vi har lavet en beregning af varmeudgiften pr. år for et typisk parcelhus fra 1960'erne-1970'erne på 130 m2. Priserne er fra 2020*, og på grafen kan du se, hvilke opvarmningsformer der er billigst og dyrest i drift. Især varmepumper, træpillefyr, nye naturgasfyr og fjernvarme er billigt, mens den dyreste måde at opvarme sit hus på er et gammelt oliefyr.