En gennemsnitsdansker bruger ca. 1.600 kWh om året i sit hjem. Ifølge Energistyrelsen kan du reducere dit strømforbrug til ca. 1.000 kWh om året, uden at gå nævneværdigt på kompromis med komforten.

Det kan give en markant besparelse på din elregning, især når elpriserne er høje. I 2022 var prisen for en kWh helt oppe på 8-10 kr. I 2023 faldt priserne og var i gennemsnit for hele året på 2,42 kr. pr. kWh – dog med en markant reduceret elafgift det første halve år af 2023. 

Her kan du læse om 10 strømslugere i boligen, og hvordan du kan skrue ned for deres energiforbrug.

Tjek, hvad dine el-apparater og hårde hvidevarer bruger i strøm

Hvis du vil finde ud af, hvor meget strøm dine apparater og hårde hvidevarer bruger, kan du måle forbruget med en såkaldt energimåler.

Du kan også prøve Sparenergi.dk's beregner, hvor du kan beregne forskellige apparaters energiforbrug og besparelsen ved at skrue ned for forbruget.

1. Håndklædetørrer

Effekt/Forbrug pr. time: 120 watt/120 watt-timer (Wh)

Tændt hele døgnet året rundt.

Årligt forbrug: 1.050 kWh

En håndklædetørrer, som står tændt eller på standby året rundt, sluger meget strøm.

Sådan sparer du:

Drop håndklædetørreren og hæng i stedet håndklæderne til tørre på en knage eller stang. Sørg for, at der er god udluftning på badeværelset. Du kan også tørre håndklæderne udenfor.

Vil du gerne bruge en håndklædetørrer, kan du nedbringe forbruget ved at vælge en med timer, så du kan indstille den til automatisk at slukke, når håndklæderne alligevel er blevet tørre.

Der er forskel på, hvor meget strøm en håndklædetørrer bruger, så gå efter en med et lavt elforbrug. En håndklædetørrer, der opvarmes med vand, bruger mindre energi end en eldrevet håndklædetørrer.

2. Akvarie

Størrelse: 400 liter

Inkl. lys, varme og pumpe

Årligt forbrug: 1.000 kWh

Et stort akvarie på 400 liter er en af de helt store strømslugere. Det har et strømforbrug på omkring 1.000 kWh om året.

Sådan sparer du:

Du kan nedgradere til et mindre akvarium. Et akvarie på 200 liter bruger ca. 275 kWh om året, mens et lille akvarium på 50 liter har et forbrug på 210 kWh.

3. Gamer pc

4 timers spil i døgnet på high end gamer pc

Effekt/Forbrug pr. time: 521,5 watt/521,5 watt-timer (Wh)

Årligt forbrug: 760 kWh

En gamer pc kan bruge meget strøm – og udover selve computeren bruger fx også skærm og evt. højttalere strøm.

Det er især grafikkortet, som bruger strøm, så jo ’tungere’ spil – altså spil med meget grafik - man spiller, jo mere bruger strøm bruger det.

Sådan sparer du:

En gamer pc kan indstilles sådan, at dens ydeevne bliver forbedret, så den passer til grafiktunge spil. Skru ned for disse ting, når pc’en ikke bliver brugt til gaming.

Sluk pc’en, når den ikke bruges, og hold den fri fra støv, da det kan få den til at bruge mere strøm.

Hvis du skal have en ny pc og/eller skærm, så vælg en med et lavt energiforbrug. Kan du spille spillene på spillekonsoller som Playstation eller X-Box, er det en god idé at gøre, da de bruger mindre strøm.

4. Halogenpærer

10 halogenpærer tændt 4 timer hver om dagen

Effekt/Forbrug pr. time: 35 watt/35 watt-timer (Wh) pr. pære

Årligt forbrug: 511 kWh

Det kan være en dyr fornøjelse at have halogenpærer siddende tændte i dine lamper. Og det er der mange, der har. Fx har det været meget almindeligt at have halogenpærer til at lyse op i badeværelse, entré, køkken, bryggers eller til skabet.

Sådan sparer du:

Gå en runde i din bolig og tjek pærer i alle lamper – finder du nogle halogenpærer, gamle sparepærer eller måske endda en gammel glødepære, så udskift dem med LED-pærer, der både bruger meget lidt strøm og holder i mange år.

Nye LED-pærer bruger 2,3–4,5 watt, der svarer til henholdsvis 25 og 40 watt målt efter de gamle glødelamper. Det svarer til et årligt forbrug på 3,4-6,5 kWh.

Husk at aflevere brugte pærer på genbrugsstationen i de beholdere, der er beregnet til dem, eller i en tilsvarende beholder eller en anden form for indsamling, hvor du bor.

Hvad er en kilowatt-time (kWh)?

kWh er den måleenhed, der bruges ved beregning af dit elforbrug.

En kilowatt-time kan også læses som ”1.000 watt i en time”. Hvis en elkedel har en effekt på 1.000 watt, forbruger den 1 kWh, hvis den står tændt i én time. Har et elektrisk apparat en effekt på 1 watt, skal det stå tændt i 1.000 timer (41,7 dage), før det har forbrugt 1 kWh.

5.  Gammel cirkulationspumpe fra før 1995

Effekt/Forbrug pr. time: 55 watt/55 watt-timer (Wh)

Årligt forbrug: 482 kWh

En cirkulationspumpe sørger for cirkulation af det varme vand til radiator og slangerne til gulvvarme, så du kan varme din bolig op. Men har du en ældre cirkulationspumpe, bruger den masser af strøm, da den kører for fuld kraft hele tiden.

Sådan sparer du:

Skift din gamle cirkulationspumpe ud med en ny energivenlig pumpe – den bruger langt mindre strøm, ned til omkring 120 kWh om året.

Ifølge Spar Energi kan du tjekke, om din cirkulationspumpe er for gammel på følgende måder:

  1. Hvis det mindste watt-tal er 50 watt eller derover, kan det betale sig at skifte pumpen ud – lige meget hvor gammel den er.
  2. Hvis din pumpe har forskellige indstillinger – hvis den kan indstilles fra 1 til 3, eller der er et håndtag til at regulere driften – er den for gammel og bør skiftes ud.

Hvis du er i tvivl, kan du kontakte din vvs'er – husk at være klar med oplysninger om pumpen.

6. Amerikanerkøleskab

Alder: Mere end 5 år gammel

Med isterning- og vanddispenser

Årligt forbrug: 470 kWh

Et amerikanerkøleskab bruger en del mere strøm end et almindeligt køleskab, da det også bruger energi på at lave isterninger og koldt vand. Også nyere amerikanerkøleskabe bruger forholdsvist meget strøm – de har et årligt strømforbrug på ca. 400 kWh.

Et typisk køleskab på 300 liter, der er mere end 5 år gammelt, bruger 144 kWh pr. år, mens et tilsvarende, der er mindre end 5 år gammelt, bruger 123 kWh pr. år.

Kølefryseskabe bruger mere strøm end et almindeligt køleskab. Et kølefryseskab på 200/100 liter, der er mere end 5 år gammelt, bruger fx 313 kWh pr. år, mens et tilsvarende, der er mindre end 5 år gammelt, bruger 232 kWh pr. år.

Sådan sparer du:

Der er flere måder, du kan få dit køleskab til at bruge mindre strøm:

  • Tø mad fra fryseren, du skal bruge, op i køleskabet.
  • Hold temperaturen på 5 grader.
  • Sørg for, at der er mindst nogle centimeter fra køleskabets bagside til væg eller bagside, så køleskabet kan komme af med varmen.
  • Fjern støvet fra ribberne bag køleskabet med jævne mellemrum, da støvet holder på varmen.

Skal du købe nyt køle- eller køle/fryseskab, er det bedre at købe et almindeligt køleskab frem for et amerikanerkøleskab.

Du kan spare en del strøm og penge ved at vælge et køleskab med det bedste energimærke.

Vores anbefaling er dog, at du først skifter, når dit køleskab ikke kan mere. På den måde kan du udskyde investeringen, men også undgå, at der produceres mere end højst nødvendigt, hvilket minimerer CO2-belastningen af miljøet.

7. Opvaskemaskine

1 vask pr. dag

Forbrug pr. opvask: 1,14 kWh (energimærke A)

Årligt forbrug: 415 kWh

En del tænder for opvaskemaskinen hver eneste dag året rundt, og det løber op. Alene udgifterne til strøm og vand koster mellem 5,50 og 7 kr. pr. opvask alt efter, hvilket energimærkemærke din opvaskemaskine har. Dertil kommer udgifter til opvaskemiddel, -pulver eller -tabs.

Sådan sparer du:

Fyld opvaskemaskinen helt op, før du starter den – du behøver ikke at vaske hver dag. Brug energispareprogrammet på din opvaskemaskine, og vask, når strømmen er billigst

Husk også, at du normalt ikke behøver at skylle af, før du sætter de beskidte ting i opvaskemaskinen – skrab i stedet madresterne ned i posen til det organiske affald.

Når din opvaskemaskine er så nedslidt, at det ikke kan betale sig at reparere den, så du skal købe en ny, er det en god idé at vælge en opvaskemaskine med det bedste energimærke.

8. Tørretumbler

5 tumblinger om ugen

Forbrug pr. tumbling: 1,42 kWh

Årligt forbrug: 369 kWh

En tørretumbler bruger masser af energi, når du tørrer tøj i den. Og udgiften løber nemt op i mere end 1.000 kr. om året – har du en tørretumbler med et dårligt energimærke, kan det koste dig flere tusinde kroner om året.

Sådan sparer du:

Det bedste er selvfølgelig helt at undgå at bruge tørretumbleren. Det har tøjet også godt af, for det slider normalt på tøjet at blive snurret rundt i tørretumbleren.

Hvis du har mulighed for det, kan du i stedet hænge tøjet til tørre udenfor – det tørrer godt det meste af året – også i frost. Kun når luftfugtigheden er rigtig høj, er det svært at tørre tøj udenfor.

Du kan også tørre tøjet indenfor, men det skal helst ske i et særligt tørrerum eller i et badeværelse med kraftig udsugning og tilstrækkelig tilførsel af ny luft.

Hvis du vil bruge tørretumbleren, kan du bruge disse råd:

  • Centrifugér tøjet grundigt i vaskemaskinen, da det giver mindre vand i tøjet.
  • Overfyld ikke tumbleren – for meget tøj forlænger tørretiden, giver krøllet tøj og et højere elforbrug.
  • Rens fnugfilteret før eller efter hver tørretumbling - det forkorter tørretiden.
  • Sortér tøjet efter tekstil-type, og tør det ved den rette temperatur – det forkorter tørretiden og forlænger tøjets levetid.

9. Gammel kummefryser/ekstra fryseskab

Størrelse: 400 liter

Årligt forbrug: 334 kWh

Den rummelige kummefryser er en strømsluger – især, hvis du har en ældre model. Størrelsen på fryseren har også betydning for strømforbruget.

Fryseskabe sluger lige så meget strøm, også her er størrelse og alder afgørende for hvor meget.

Sådan sparer du:

Overvej dit behov og sørg for, at du har den eller de frysere, der dækker det. Hvis en stor kummefryser eller ekstra fryser kun er halvt eller kvart fyldt, går der meget strøm til spilde.

Husk at afrime din fryser 1-2 gange om året, hvis den ikke er selvafrimende. Jo mere rim, der er i fryseren, desto mere strøm bruger kompressoren på at holde den rette temperatur. En tommelfingerregel siger, at en fryser bruger ca. 20 procent mere i strøm, når der er ca. 2 mm rim i fryseren.

Skal du købe ny fryser, så gå efter med det bedste energimærke.

10. Apparater på standby

Årligt forbrug: Op til 175 kWh

Har du og din familie produkter som tv, computere, printere, højttalere, spillekonsoller, radioer, routere, mikrobølgeovne og transformere til halogenlamper stående på standby i døgndrift, kan det sluge op mod 175 kWh strøm om året, hvis apparaterne er fra før 2012. I så fald kan de nemlig have et højt standby-forbrug.

Nyere apparater må ifølge en EU-forordning højst have et standby-forbrug på 0,5 watt, eller 1 watt, hvis produktet har et display med angivelse af fx tid.

Sådan sparer du:

Du kan mindske standby-forbruget ved, at alle i familien slukker for apparaterne på afbryderen på stikkontakten, hvis der er en sådan, eller tager stikket ud, når apparaterne ikke bliver brugt.

Du kan også bruge en elspareskinne, hvor du fx samler alle ledninger til fjernsyn, chromecast og højttaler, så de nemt kan tændes og slukkes efter behov.

Enkelte apparater har ikke godt af at blive slukket, det gælder dog efterhånden ikke for særligt mange elektroniske apparater. Læs i produktets vejledning, om det kan tåle at blive slukket helt.