Hvis du hænger bukser og bluser til tørre i stedet for at tumble dem, kan du spare mange penge hvert år.

Med beregneren nedenfor kan du få et skøn på, hvad det koster dig at bruge tørretumbleren frem for at tørre vasketøjet udenfor, når vejret er til det.

SparEnergi.dk, der drives af Energistyrelsen, regner med, at en gennemsnitsfamilie med to voksne og to børn bruger tørretumbleren 160 gange på et år, ca. 3 gange om ugen, og hver gang fylder den med 7 kg tøj.

Tilpas beregner dit forbrug - og husk afskrivning

Du kan selv indtaste, hvor mange gange du bruger tørretumbleren årligt, hvis SparEnergis estimat ikke stemmer med dit forbrug. Brug kun hele tal. Skift mellem de forskellige energimærker for at blive klogere på, hvordan dit forbrug vil se ud, hvis du skifter din gamle tørretumbler ud med en nyere model.

Husk, at du bør lægge udgifter til afskrivning oveni den viste udgift pr. tumbling, hvis du ønsker et mere præcist bud på, hvad hver tørretumbling koster. Den direkte udgift til strøm udgør kun en mindre del af den samlede udgift. Tørretumbleren holder ikke evigt, og du bør derfor regne med yderligere udgifter pr. tumbling som opsparing til en ny maskine – den såkaldte afskrivning.

Beregneren nedenfor medtager en lineær afskrivning pr. tumbling baseret på en indkøbspris på 3.000 kroner, som afskrives over 10 år. Afskrivningen forudsætter 160 tumblinger pr. år. Udgifter til løbende reparationer er anslået til 1 kr. pr. tumbling. Afskrivningen er, som de øvrige resultater, kun vejledende.

Beregn, hvad det koster at bruge tørretumbleren

Tør helst vasketøjet udenfor

Selvom det kan være fristende, så er det ikke en gangbar løsning at lade vasketøjet tørre indendørs frem for i tørretumbleren. I en tøjvask er der ca. tre liter vand, som skal ud af tøjet, når det er vasket, og det kan blive et problem for indeklimaet. Hæng derfor helst det våde tøj op udenfor eller i et særligt tørrerum.

I princippet kan det lade sig gøre at tørre tøj indendørs, hvis du har et badeværelse med kraftig udsugning og tilstrækkelig tilførsel af ny luft, men det vil for langt de fleste være bedst at tørre tøjet udendørs eller tumbleren i nødstilfælde.

Vær opmærksom på, at hyppig tørretumbling slider på tøjets fibre, så dine mørke t-shirts fx hurtigere bliver matte. Der findes tørretumblere med skåneprogrammer på markedet, hvis du vil undgå unødvendig slidtage.

5 gode råd til tørretumbling

  1. Centrifuger grundigt, før du tumbler. Centrifugering giver mindre vand i tøjet, kortere tid i tørretumbleren og et lavere elforbrug.
  2. Overfyld ikke tumbleren. For meget tøj forlænger tørretiden, giver krøllet tøj og et højere elforbrug. Se i brugsanvisningen, hvor mange kg tøj du må fylde i.
  3. Rens fnugfilteret før eller efter hver tørretumbling. Det forkorter tørretiden og forebygger brand.
  4. Brug tørrebolde. Tørrebolde er fremstillet til at løfte og fordele tøjet, mens det tørres, så luften cirkuleres mere effektivt, og tørretiden nedsættes.
  5. Sorter tøjet efter tekstil-type, og tør det ved den rette temperatur. Tøj lavet af uld og akryl skal tørres ved meget lavere temperatur end fx bomuld. Derfor kan korrekt sortering forkorte tørretiden og forlænge tøjets levetid.

Kilde: SparEnergi.dk

Spar energi og penge ved at skifte tørretumbler

Hvis du har en tørretumbler i energiklasse C, som du bruger tre gange om ugen, bliver det ifølge beregneren til et årligt strømforbrug på 546 kWh og en udgift på 1.239 kroner ved en el-pris på 2,27 kroner/kWh.

Kan du ikke undvære tørretumbleren, kan det være en god idé at skifte til en nyere model. En ældre tørretumbler med energimærke C bruger omtrent dobbelt så meget strøm som en med energimærke A+.

Det koster penge at komme til at spare penge, men investeringen kan tjene sig selv hjem over en årrække, mens du allerede fra første tumbling vil spare på dit energiforbrug.

Generelt er det dog god idé at undersøge, om den gamle tørretumbler kan reddes, før du køber du en ny. Jo mindre nyt vi kan købe, jo bedre er et det for klimaet.

Hvis du anskaffer dig en ny tørretumbler, så sælg eller giv den gamle videre, så andre kan få glæde af den.

Tørretumblere lever op til energikrav

For at sikre, at producenterne overholder reglerne for de forskellige energimærker, fører Energistyrelsen tilsyn med ordningen. Tilsynet viste i 2016, at stort set alle kontrollerede tørretumblere levede op til EU’s minimumskrav til energiforbrug. I forbindelse med tilsynet fik en enkelt fabrikant besked på at udbedre den tekniske dokumentation, inden produktet kunne bestå testen.

Ifølge Energistyrelsen er tørretumblere blandt de første produkter, som blev underlagt krav til energimærkning og miljørigtig design, kaldet ecodesign, i EU. Det betyder, at både producenter og forhandlere af tørretumblere langt hen ad vejen fortrolige med kravene og har arbejdet med at udvikle produkternes energieffektivitet i en årrække. 

Kun produkter, som overholder kravene, må markedsføres i EU og i Danmark. Hvis Energistyrelsen ved tilsynet vurderer, at et produkt ikke lever op til kravene, bliver producenten påbudt at ændre produktet eller den tekniske dokumentation, så produktet lever op til kravene. Kan et produkt ikke overholde kravene, skal det trækkes tilbage fra markedet og må ikke markedsføres i hele EU, oplyser Energistyrelsen.