Stort eller lille køleskab - hvad har du brug for?

Bor du alene, klarer du dig sikkert fint med et køleskab på omkring 150 liter. Rummer husstanden fire personer, vil et køleskab på 300 liter eller mere sandsynligvis bedre opfylde jeres behov. Regn med et lidt større skab, hvis du har for vane at købe ind i store partier.

Mange af de modeller, der er på markedet i dag, har typisk en størrelse på knap 400 liter.

Som udgangspunkt kan det ikke betale sig at købe for småt, da et overfyldt køleskab hurtigt kan få problemer med at køle madvarerne tilstrækkeligt ned og holde gennemsnitstemperaturen på de anbefalede 5 grader eller lidt derunder.

Hvad skal du i øvrigt lægge mærke til, når du skal købe køleskab?

Ud over energiforbrug og nedkølingsevne bør du hæfte dig ved følgende, når du køber køleskab:

  • Indretning: Undersøg, om du kan få plads til eksempelvis en stor gryde ved at rykke rundt på hylderne.
  • Termostat: Termostatknappen er ikke altid lige nem at bruge. Læg mærke til, om der er temperaturindstilling på termostaten, og hvor tilgængelig knappen er.
  • Betjening: Læg mærke til, om køleskabet er nemt at åbne og lukke, og hvordan lyset er placeret. Nogle modeller har digital visning af temperaturen på køleskabets forside.
  • Kapacitet: Pladsen kan hurtigt kan blive for trang i et køleskab. Overvej derfor størrelsen nøje, da energiforbruget ikke nødvendigvis hænger sammen med størrelsen.
  • Finesser: Overvej, om du vil have ekstra finesser, såsom automatisk afrimning, døralarm, indbygget wifi mv.
  • Støjniveau: Tjek hvor meget køleskabet støjer, for der kan være stor forskel. Typisk ligger støjniveauet mellem 33-42 dB. Gå efter et på under 40 dB, hvis det skal være støjsvagt.

Køleskabets nedkølingsevne - powercooling

For at holde køleskabets gennemsnitstemperatur på 5 grader skal kølesystemet være i stand til at køle madvarerne hurtigt ned efter en større indkøbstur.

Erfaringen viser, at de mest energivenlige køleskabe kan have problemer med nedkølingsevnen, da kølesystemets "overskudskapacitet" er begrænset.

Mange modeller er dog i dag udstyret med en nedkølingsfunktion, der går under betegnelser som ”powercooling”, ”hurtigkøling” og ”superkøl”, som forøger nedkølingsevnen, når du har behov for at køle store mængder madvarer ned på samme tid.

Teknikker i smart køleskab

  • Hurtig køling: Sikrer en hurtigere nedkøling af fødevarerne.
  • Biofresh: Termostat der regulerer temperaturen, så den ligger over 0 grader men under 5 grader celsius, hvorved maden holder sig frisk længere.
  • Indbygget wifi: Gør det muligt at fjernstyre og overvåge sit køleskab via mobiltelefon og computer.
  • Multiflow køling: Flere ventilatorer, som sikrer en mere ensartet køling i hele køleskabet.

Skal du købe et amerikanerkøleskab?

De amerikanerkøleskabe, der findes på markedet i dag, er kombiskabe, hvor du både har køleskabe og fryser i ét side om side. Nogle modeller har kun indbygget isterningedispenser, mens andre både har isterninge- og vanddispenser.

Hvis du har set dig lun på et køleskab med isterningudkast og drikkevandskølere, er det vigtigt at have for øje, om køleskabet er VA-godkendt (vand- og afløbsgodkendt). Spørg forhandleren, inden du køber, så du er sikker på, at det overholder alle krav til lovgivningen.

Et amerikanerkøleskab kræver mere plads og er også væsentligt dyrere end et almindeligt køleskab. Til gengæld følger der en fryser med i løsningen og kan være en overvejelse værd, hvis din fryser også står til en udskiftning.

Sørg for at sætte dig ind i, hvordan du vedligeholder isterninge- og vanddispenseren, så du holder den fri fra bakterier. Amerikanerkøleskabe er også udstyret med et filter, som skal skiftes med jævne mellem.

Køb af køleskab: Energiforbrug og strømforbrug

Der er stor forskel på de enkelte modellers strømforbrug. Du bør gå efter det bedste energimærke, så du sikrer et lavt elforbrug. Det bedste energimærke er A og det dårligste er G.

Størrelsen og strømforbruget hænger desuden heller ikke sammen, og derfor kan et stort køleskab sagtens være mere energivenligt end en mindre model.

EU har fra 1. marts 2021 ændret energimærkningen under den såkaldte Ecodesignordning, så de mest strømbesparende modeller, du finder på markedet, nu er energiklasse A. Tidligere kunne et A have enten et, to eller tre plusser efter sig, men det er nu ændret. Frem til udgangen af 2021 vil det dog stadig være muligt at købe køleskabe med A plus.

Kan det betale sig at købe et dyrt køleskab?

Et moderne køleskab bruger i dag så lidt energi, at der ikke er mange penge at spare på elregningen ved at vælge en dyr model frem for en billig model, hvis du udelukkende går efter energiforbruget. Prisen er i langt højere grad et spørgsmål om design, indretning, betjeningsvenlighed, nedkølingsevne og størrelse.

Set i forhold til de helt billige køleskabe er skabe i den dyre ende af prisskalaen dog ofte udstyret med flere funktioner som fx digital visning af temperatur, indbygget blæser til fordeling af kulden og mulighed for hurtig nedkøling.

Kan en tillægsforsikring betale sig, når du køber køleskab?

Under normale omstændigheder bryder et køleskab sjældent sammen i de første leveår. Skulle der være fejl og mangler på produktet, er du dækket af reklamationsretten, der gælder i to år.

Du er i princippet uden diskussion dækket af reklamationsretten første halve år, mens du som køber skal kunne bevise, at du har ret til reklamation det sidste halvandet år af perioden.

Mange forhandlere tilbyder tilkøb af en tillægsforsikring, der typisk løber i 3-5 år. Da du allerede er dækket ind af reklamationsretten de første to år, bør du overveje, om det er pengene værd at dække sig ind ved hjælp af en forsikring. Ifølge Forbrugerrådet Tænk er det sjældent en god investering at bruge ekstra penge på en tillægsforsikring.

Hvad dækker garanti typisk over?

Nogle forhandlere yder ekstra garanti på udvalgte produkter.

Der kan være stor forskel på, hvad garantien dækker over, og derfor er det en rigtig god idé sætte sig ind i, hvad der står på garantibeviset og gemme det, såfremt du skulle få brug for det.

Kan det betale sig at reparere et køleskab?

Køber du et køleskab til under et par tusinde kroner, kan det næppe betale sig at reparere det. I nogle tilfælde kan reservedele, fx en termostat, ikke udskiftes eller være svære at fremskaffe. Dertil kommer, at alene besøg af en montør nemt løber op i 700-900 kroner.

Er køleskabets kompressor gået sig en tur, vil en udskiftning som hovedregel ikke kunne betale sig - uanset køleskabets anskaffelsespris. Hvis kompressoren kører hele tiden uden at køle, er det et tegn på, at den er defekt.

Levetid på køleskab

Levetiden for et køleskab er normalt ikke det store problem, da mekanikken sjældent går i stykker. Et kvalitetskøleskab holder snildt i 10-15 år, men det kan være en god idé at skifte det ud inden, hvis der er kommet nye og mere energivenlige modeller på markedet.

Find tilbud på køleskab

Priserne på den samme eller næsten identiske model køleskab kan svinge fra forhandler til forhandler.
Som forbruger er der ikke nogen nem vej til at finde det billigste skab. Er du på jagt efter det bedste tilbud, må du følge med i tilbudsaviser, avisannoncer og på internettet.

Prisforskelle på køb af køleskab

For at undersøge prisforskelle på identiske køleskabe foretog redaktionen et tilfældigt pristjek i uge 11 2021.
Via webportalen pricerunner.dk undersøgte vi prisen på et Miele-køleskab af modellen K 28202 D ws. Billigste pris lå på 5.899 kroner, mens dyreste pris blev opgivet til 8.195 kroner.

Eksemplet viser intet om, hvilken forhandler der generelt er billigst men antyder blot, at du kan spare mange penge ved at undersøge markedet grundigt og shoppe mellem de forskellige forhandlere.