Hvor mange kWh bruger et køleskab?

Her kan du se det estimerede strømforbrug om året på forskellige typer køleskabe.

TypeÅrligt strømforbrug

Amerikanerkøleskab, ældre end 5 år
Køleskabet er med isterning og vanddispenser.

470 kWh
Amerikanerkøleskab, 0-5 år
Køleskabet er med isterning og vanddispenser.

400 kWh

Kølefryseskab, ældre end 5 år
200/100 liter.
313 kWh
Kølefryseskab, 0-5 år
200/100 liter.
232 kWh
Almindeligt køleskab, ældre end 5 år
300 liter.
144 kWh
Almindeligt køleskab, 0-5 år
300 liter.
123 kWh
 

Kilde: sparenergi.dk 

Hvor meget strøm bruger et køleskab?

Har du et almindeligt kølefryseskab, som er under 5 år gammelt, skal du regne med, at det bruger ca. 230 kWh om året. 

Det svarer i store træk til en kummefryser på 200 liter, som bruger ca. 220 kWh om året. Til gengæld bruger det almindelige kølefryseskab mindre strøm end fx 10 halogenpærer, der er tændt 4 timer om dagen (510 kWh om året), eller en tørretumbler, der tumbler 5 gange om ugen (370 kWh om året). 

Men der er stor forskel på, hvilket køleskab du har. Et amerikanerkøleskab bruger fx rigtig meget strøm – ca. 400-470 kWh årligt – mens et kølefryseskab, der er ældre end 5 år, typisk bruger flere end 300 kWh om året. 

Derimod bruger et almindeligt køleskab under 5 år på 300 liter kun ca. 120 kWh om året.

Hvor meget strøm bruger mit køleskab?

Hvis du vil tjekke, hvor meget strøm dit køleskab bruger, er der flere ting, du kan gøre, alt efter hvor gammelt dit køleskab er, og hvor præcis din undersøgelse skal være. 

Mål, hvor meget strøm dit køleskab bruger med en energimåler

Måling med en energimåler/elmåler giver det absolut mest præcise billede af dit køleskabs strømforbrug. Og sammenligner du det målte strømforbrug med producentens estimerede forbrug, kan du også opdage eventuelle fejl på køleskabet, en for lav temperaturindstilling eller måske for varm rumtemperatur til køleskabet.

En energimåler/elmåler er et mindre apparat, der sættes i en stikkontakt, og herefter slutter du stikket fra dit køleskab til energimåleren. Nu kan du aflæse køleskabets strømforbrug samt forbruget i kroner. Du kan selv indtaste den aktuelle elpris på energimåleren, så du får et helt aktuelt resultat. 

Når du bruger en energimåler på dit køleskab, skal du måle over en periode på mindst 24 timer, da køleskabet ikke bruger strøm hele tiden, alt efter hvor meget du åbner og lukker det, og alt efter hvad temperaturen i det omgivende rum er. 

Det kan være lidt besværligt at bruge energimåleren på dit køleskab, da køleskabet ofte er tilsluttet en kontakt, som er gemt væk bag køleskabet. Men det er besværet værd, hvis du vil have den mest præcise måling. 

Tjek køleskabets strømforbrug med SparEnergis beregner

De andre metoder til at måle dit køleskabs strømforbrug er som nævnt ikke helt så præcise som en energimåler. Men de kan give et godt fingerpeg om, hvor mange kWh dit køleskab bruger.

På hjemmesiden SparEnergi.dk kan du finde en beregner, hvor du blot skal vælge, hvilket apparat du har, fx et kølefryseskab på 200/100 liter, som er under 5 år gammelt. 

Beregneren foreslår et forbrug, en elpris og et antal timer i døgnet, køleskabet er i brug. Disse tal kan du ændre, hvis du kender de præcise tal for dit forbrug. Når du klikker på ’Beregn’, får du en pris i kroner og ører pr. år samt et forslag til, hvilken køleskabsløsning der giver dig den største besparelse.

Prøv SparEnergi.dk’s apparatberegner her

Tjek køleskabets energimærke

Hvis dit køleskab har et energimærke, kan du på mærket se køleskabets årlige energiforbrug i kWh. Det kræver selvfølgelig, at du stadig har selve energimærket, som måske sad synligt på dit køleskab, da du købte det. Sidder energimærket ikke på dit køleskab mere, kan du finde energimærket i køleskabets manual.

Strømforbruget på energimærket er et estimeret årsforbrug, som udregnes efter nogle krav til standarden samt på baggrund af et almindeligt forbrug.

Dit køleskabs reelle forbrug kan variere i forhold til det, der er angivet på energimærket, alt efter hvordan du bruger dit køleskab – hvor fyldt det er, hvor meget du åbner og lukker det, hvilken temperatur der i rummet, hvor det står osv. 

Slå køleskabets produktblad op

Hvis du kender dit køleskabs mærke samt finder produktnummeret eller modelnummeret på dit køleskab, kan du typisk slå det op på internettet og her se det estimerede strømforbrug. Prøv blot at søge på mærke og model i din browser. 

Du kan typisk finde et typeskilt med model og produktnummer bag grøntskuffen, på indersiden af køleskabet eller bag en fryseskuffe i kølefryseskabe. Derudover har de store producenter særlige hjemmesider, hvor du kan finde manualer eller datablade for alle deres produkter.

Hvordan sparer du på strømmen i dit køleskab?

  • Hold temperaturen i køleskabet på 5 °C. Hvis du har sat dit køleskab til en lavere temperatur, bruger det mere strøm. Du skal ikke sætte temperaturen til mere end 5 °C, da dine madvarer så vil holde sig friske i kortere tid.  
  • Stil køleskabet i et køligt rum. Vær dog opmærksom på, at nogle køleskabe ikke fungerer, hvis de står i et rum med en temperatur under 18 °C. Spørg producenten eller din forhandler, inden du placerer køleskabet køligere end 18 °C.
  • Sørg for plads bag køleskabet. Dit køleskab skal kunne afgive varme fra kondensatoren, typisk fra bagsiden, og derfor skal der være mindst 5 cm luft bag køleskabet. 
  • Hold køleskabsdøren lukket så vidt muligt. 
  • Lad mad optø i køleskabet. Når frossen mad optør i køleskabet, sparer køleskabet strøm på selv at køle. 
  • Lad varm med køle af, inden du sætter det i køleskabet.  Af sundhedsmæssige årsager, skal varm mad ifølge Samvirkes mad- og husholdningskonsulent køles ned til 10 grader indenfor 3 timer, efter den er fremstillet. Herefter kan maden sættes i køleskabet, hvor den skal opbevares ved 5 grader.
  • Støv kondensatoren på køleskabet af. Hvis der er støv på kondensatoren, der, hvor køleskabet afgiver varme, så stiger kondensatorens temperatur, og køleskabet skal bruge mere energi på at køle. 
  • Sørg for, at køleskabets tætningsliste slutter tæt. En utæt tætningsliste giver et større strømforbrug. Desværre kan du ikke altid selv udskifte tætningslisten på grund af måden, den er sat på. Undersøg i så fald, om du kan købe en ny låge til køleskabet, og ellers må du udskifte køleskabet.
  • Vælg det bedste energimærke, når du køber køleskab. Men husk også, at produktionen af dit køleskab i sig selv har været en energitung proces, så skift først dit eksisterende køleskab, når det er nedslidt og ikke kan renoveres, eller når køleskabets energiforbrug er meget højere end et tilsvarende nyt.