Elektricitet, strøm, el, elektrisk energi. Uanset hvad vi kalder det, er det noget, vi alle bruger hele tiden. Ifølge Energistyrelsen bruger en typisk dansker i gennemsnit 1.600 kWh (kilowatt-timer) strøm om året, og når elpriserne er høje, som det er tilfældet i 2022 og forventeligt også i 2023, kan elregningen løbe op i mange tusind kroner om året.

Skruer du ned for dit strømforbrug, kan der derfor være mange penge at spare. Der er dog stor forskel på, hvor meget strøm forskellige elektriske apparater og hårde hvidevarer i dit hjem bruger, og nogle apparater som fx køleskab og fryser kan du af sundhedsmæssige årsager ikke skrue ned for. Her kan du læse, hvordan du måler de enkelte apparaters forbrug.

Hvordan måler jeg mine apparaters strømforbrug med en energimåler?

Hvad er en kilowatt-time (kWh)?

kWh er den måleenhed, der bruges ved beregning af dit strømforbrug.

En kilowatt-time kan også læses som ”1.000 watt i en time”. Hvis en elkedel har en effekt på 1.000 watt, forbruger den 1 kWh, hvis den står tændt i én time. Har et elektrisk apparat en effekt på 1 watt, skal det stå tændt i 1.000 timer (41,7 dage), før det har forbrugt 1 kWh.

En energimåler – eller en elmåler – er et apparat, der kan måle strømforbruget for et elektrisk apparat direkte.

Udover at få et overblik over strømforbruget, kan du også bruge energimåleren til at tjekke, om et apparat bruger mere strøm, end det burde ifølge apparatets energimærke. Det kan fx være fordi varmeelementet i elkedlen eller vaskemaskinen er kalket til, eller fryseren trænger til at blive afrimet.

En energimåler er også et godt redskab til at finde ud af, hvor meget strøm det koster dig, at et apparat står på standby. Der kan ofte være penge at spare på unødvendig standby-strøm, og med energimåleren kan du få et overblik over, hvor det batter at slukke.

Hvor finder jeg en energimåler?

Du kan købe din egen energimåler, der findes i forskellige mærker og udgaver. Vær opmærksom på, at de billige modeller kan give målinger af svingende kvalitet og pålidelighed. ’Sparometer’ er en udbredt model, der ifølge Energistyrelsen måler meget præcist.

I mange kommuner er det også muligt at låne en energimåler på biblioteket eller hos borgerservice, og flere elselskaber tilbyder samme mulighed.

Hvordan bruger jeg en energimåler?

Energimåleren skal sættes imellem en stikkontakt eller stikdåse og det elektriske apparat, du gerne vil måle strømforbruget for. Når apparatet er tilsluttet energimåleren, får du i energimålerens display vist apparatets strømforbrug samt prisen regnet ud i kroner.

Måleren har som regel en standardpris, men du kan selv indtaste den aktuelle pris, som dit elselskab tager for en kWh og på den måde få oplyst den aktuelle pris for at have apparatet tændt.

Vil du bruge en energimåler til at måle et køleskab eller en fryser, er det nødvendigt at måle det samlede forbrug for mindst 24 timer, og gerne endnu længere. Det skyldes, at disse hvidevarer ikke bruger strøm hele tiden, men tænder og slukker afhængigt af temperaturen i rummet og hvornår de bliver åbnet og lukket.

I energimålerens display kan du som regel se, om den viser apparatets strømforbrug og prisen her og nu, eller om den er i gang med at samle sammen i en længere måling. Tjek brugsanvisningen for at finde ud af, hvordan du får de mest præcise tal.

I videoen herunder kan du se fagekspert i Videncentret Bolius Tue Patursson vise, hvordan du bruger en energimåler.

Tjek forbruget på apparater, hvor energimåleren ikke kan komme til

Ved nogle apparater i hjemmet er det svært at komme til at måle med en energimåler. Det kan fx være hvidevarer som køleskabet, vaskemaskinen og ovnen, hvor stikkontakten er gemt væk bag apparatet, eller hvor stikket ikke passer i elmåleren.

I stedet kan du tjekke apparatets strømforbrug via dets energimærke. Mærket følger med som et klistermærke ved køb af nye produkter, men du kan også søge det frem online på forskellige måder.

Har du en forholdsvis ny hvidevare eller et nyt tv, elektronisk skærm eller pære, kan du på det digitale værktøj "Hele prisen" indtaste apparatets produktmærke og modelnummer (husk eventuelle mellemrum) og få information om apparatets energimærke, strømforbrug og andre specifikationer.

Se værktøjet "Hele prisen".

Hvor meget strøm bruger du lige nu?

På de fleste af de nye fjernaflæste elmålere, som blev indført i 2021, kan du se, hvor mange kilowatt du bruger lige nu og her.

På nogle elmålere gør du det ved at trykke en enkelt gang på den af de to knapper under displayet, som sidder til venstre. Her kan du så tænde og slukke forskellige apparater og se på måleren, hvordan det ændrer på forbruget nu og her.

Tjek brugsanvisningen for din elmåler for at se, om og hvordan du kan benytte funktionen på den.

 

Hvis dit apparat er ældre og ikke kan søges frem i værktøjet, kan du søge på produktmærke og modelnummer på fx Google og tilføje ordet ’datablad’. Så kan du som regel på producentens egen hjemmeside eller hos en forhandler finde apparatet og klikke, hvor der står ’datablad’ eller ’produktdatablad’ og se apparatets energimærke med angivelse af strømforbruget. Ofte kan du også se strømforbruget under ’specifikationer’.

Vær opmærksom på, at energimærket angiver strømforbrug på forskellige måder, afhængig af, hvilket apparat der er tale om. Ved køle- og fryseskabe angives det fx i kWh per år, mens det ved vaske- og opvaskemaskiner er per 100 vaskecykler, mens det ved fx fjernsyn og lyskilder er per 1.000 timer.

Læs mere om energimærket for forskellige apparater.

Tjek forbruget med energistyrelsens apparatberegner

Du kan også bruge "Apparatberegneren" på sparenergi.dk til at tjekke, hvor meget strøm dine elektriske apparater bruger. 

I beregneren kan du vælge mellem forskellige kategorier i hjemmet og under hver af dem finde de specifikke apparater, du ønsker at se strømforbruget for. Ud fra bl.a. størrelse og alder på apparatet får du det estimerede strømforbrug og kan samtidig se den årlige pris i forhold til, hvor meget du bruger apparatet.

Se "Apparatberegneren".

Hvor meget svinger prisen på el?

Der står ofte en pris for 1 kWh på din elregning. Det er det beløb, du betaler til elselskabet, og det er en gennemsnitspris.

Men prisen på el går op og ned hver time. El bliver handlet, som var det stål, guld eller en anden råvare, og prisen er afhængig af en lang række faktorer, bl.a. prisen på kul og gas, hvor meget det blæser, og hvor stor efterspørgslen er.

Hos dit elselskab eller på din elregning kan du se, om du har en aftale, hvor du betaler en fast pris per kWh, eller om du har en aftale, hvor prisen varierer fra time til time.

Du kan følge med i prisudviklingen på timebasis flere steder. Flere elselskaber har en app, der viser dette, eller du kan se det på selskabets hjemmeside.

Der findes også apps, hvor du kan se kWh-prisen time for time i et døgn eller halvandet frem. Det gælder fx appen "Min strøm" (iPhone) og "Elpriser" (Android og iPhone).