9 genveje til en mindre elregning

 1. Vælg de mest energieffektive apparater og hvidevarer, når du køber nyt.
 2. Vælg bærbare computere eller tablets frem for stationære.
 3. Vælg en moderne cirkulationspumpe.
 4. Fyld vaskemaskine og opvaskemaskine helt op.
 5. Vask ved 15-30 °C.
 6. Hold 5 °C i køleskabet og -18 °C  i fryseren.
 7. Brug tørresnoren frem for tørretumbleren.
 8. Sluk dit elektroniske udstyr på kontakten, når du går - eller tilslut det en el-spareskinne.
 9. Brug dine el-apparater, når kWh-prisen er lavest.

Hvorfor spare på strømmen?

Når du sparer på strømmen, sparer du penge og reducerer din miljøbelastning på samme tid. De private husholdninger står for cirka en tredjedel af energiforbruger i Danmark, og der er derfor stort potentiale i at yde en kollektiv indsats for at bruge mindre energi. Læg dertil, at de danske el-priser er steget meget de senere år, særligt i 2022.

Hvis dit forbrug og din elregning pludselig galoperer i den forkerte retning, er der specielt god grund til, at du giver dit elforbrug et eftersyn. Måske har du strømslugere i form af gamle el-apparater i husstanden; måske har du fået hjemmearbejdsplads, eller måske er der kommet flere el-apparater i din bolig.

Hvis du vil tjekke dit strømforbrug, skal du især være opmærksom på strømtyve som:

 • El-vandvarmer, el-radiatorer, el-gulvvarme, el-varmeblæser, el-håndklædetørrer og el-opvarmning.
 • Tv, it og elektronik (spillemaskiner).
 • Gammelt køleskab, fryser eller ovn.
 • Tørretumbler.
 • El-apparater på standby.

Hvad er et typisk elforbrug?

Det er svært at sige noget om, hvor højt dit årlige forbrug af el bør være, for det afhænger af mange forskellige faktorer.

Hvis man vælger at holde el-opvarmning ude af regnskabet, ligger gennemsnitsdanskerens forbrug på ca. 1.600 kWh om året. Forbruget hos en gennemsnitsfamilie på 2 voksne og 2 børn i et 150 m² stort hus er 4.000 kWh om året.

Sparer man strøm ved at indstille opvaskemaskine og vaskemaskine til at vaske senere?

Det kan godt betale sig at indstille din vaskemaskine eller opvaskemaskine til at vaske om natten eller på et andet tidspunkt, hvis den kan det. For de hårde hvidevarer bruger kun lidt strøm ved, at de står tændt, mens de venter på at gå i gang, når strømmen er billig.

Ifølge Spar Energi bruger en vaskemaskine omkring 0,017 kWh på at stå standby i 8 timer, og det koster omkring 10 øre.

Da en vaskemaskine i snit bruger knap 1 kWh på en vask, skal du betale ca. 2 kr. ekstra, hvis du sætter maskinen til at vaske med det samme frem for at vente, til kWh-prisen falder med 2 kr.

Få en mindre elregning - brug strøm, når den er billigst

Du behøver ikke altid sænke dit elforbrug for at spare penge. Du kan også bruge strømmen, når den er billigst, hvis du kan udskyde dit forbrug.

Hvis du har en variabel elpris, der skifter time for time, kan der være stor forskel på priserne. Derfor kan du fx sætte opvaskemaskinen til eller oplade dine el-apparater, når strømmen er billigst. En række selskaber har en app, som viser de aktuelle elpriser. 

Har du en fast elpris, kan du stadig spare noget ved at bruge strøm på bestemte tidspunkter af døgnet. Alle betaler nemlig en nettarif for transport af strøm til boligen, og en række netselskaber har indført en ny prismodel fra 1. januar 2023, der betyder, at det bliver markant dyrere at bruge strøm i tidsrummet 17-21 i vinterhalvåret, fordi afgiften for transport af strøm er høj på dette tidspunkt. I sommerhalvåret er det også dyrest i samme tidsrum, men her er afgiften halvt så stor som i vinterhalvåret. 

Hvordan sparer du på strømmen?

Der er mange muligheder for at spare på strømmen, og du kan læse om flere muligheder nedenfor.

Det er en god idé at finde ud af, hvor meget strøm dine forskellige apparater bruger, så du bedre ved, hvordan du især kan spare. Det kan du måle med bl.a. en energimåler - se hvordan i videoen.

Spar på strømmen til hverdag

Du kan også spare på strømmen, ganske gratis, ved at følge disse råd:

 • Sluk for apparater, som står på standby. Op til 10 procent af en husstands elforbrug bruges på standbyfunktionen.
 • Fyld vaske- og opvaskemaskinen helt op, og vask almindeligt tøj i vaskemaskinen ved en lavere temperatur, gerne 15-30 grader.
 • Undgå at bruge tørretumbler, hvis du har mulighed for at tørre tøjet udenfor.
 • Afrim fryseren. En tommelfingerregel siger, at en fryser bruger ca. 20 procent mere energi, når der er 2 mm rim i den.
 • Sluk for håndklædetørreren.
 • Drop el-terrassevarmere - tag et tæppe på i stedet.
 • Læg låg på gryderne, når du laver mad, og brug mindre vand, når du koger æg, kartofler m.m. Hvis du koger kartofler i 1-2 dl vand i stedet for at fylde gryden op, reducerer du elforbruget med 30 procent. Det kan også betale sig at have de rigtige gryder til det rigtige komfur. Bunden på gryder og pander skal være plane for at udnytte varmen optimalt.
 • Hvis du forvarmer en ovn i forbindelse med bagværk eller madretter, kan du overveje muligheden for at lave flere retter, mens ovnen alligevel er varm.
 • Sluk for lyset, når du ikke bruger det, og brug LED-pærer i alle lamper.
 • Udnyt dagslyset. Flyt arbejds-, læse- og legepladser hen til vinduet.
 • De fleste husholdninger kan spare 15-20 procent på elforbruget til lys, uden at det går ud over kvaliteten.

Skift gamle hvidevarer ud

En stor del af de husholdningsapparater, man kan købe, skal være energimærkede. Det vil sige, at de skal vejlede forbrugeren om produktets energiforbrug. Forbruget markeres på en skala fra A til G, hvor A står for det laveste energiforbrug.

Vælg computere og computerskærme med Energy Star-mærkningen. Det kan betale sig at vælge en bærbar computer, da disse anvender ca. halvdelen af den strøm, som de stationære anvender.

Du skal være opmærksom på, at en del hvidevarer har et standby-forbrug, som ikke regnes med i energimærkningen. Derfor kan du spare yderligere på strømmen ved at vælge et apparat med et lavt standby-forbrug.

Der kan være gode grunde til at skifte det gamle køleskab ud med et nyt med energimærket A og i den rigtige størrelse, der passer til behovet. Det er ikke usædvanligt, at man kan spare 200-300 kr. om året ved at udskifte et apparat med et af de dårligste energimærker til et med energimærke A - og noget mere, når elprisen er høj som i 2022.

Er du i tvivl, hvad elforbruget for dine hårde hvidevarer er, skal du undersøge det først. Har du et velfungerende køleskab, så sparer du hverken penge eller energi nok til, at det giver mening at skifte. Vent i stedet med at skifte, til dine hårde hvidevarer ikke fungerer længere.

Skift til el-apparater med lavt standby-forbrug

Du kan købe elektronisk udstyr, som bruger minimale mængder strøm til standbyfunktionen. De er mærket med Energy Star-mærkningen.

Skift gamle pærer ud med LED-pærer

Hver gang du skifter en pære ud med en LED-pære, sparer du mange kroner om året i strøm.

LED-pærer bruger meget lidt strøm og findes i mange forskellige udgaver, og der kommer stadig hele tiden nye produkter på markedet.

Brug el-spareskinne

En el-spareskinne koster under 100 kr., men kan spare dig for flere hundrede kroner til strøm om året. Den fås i flere forskellige varianter. Der findes en simpel spareskinne, der fungerer som stikdåse med mange stik og lader dig slukke for flere apparater på én gang ved at slukke for en kontakt.

Der findes også en type spareskinne, der fungerer som en almindelig forlængerledning med stikdåse og sikrer, at når du slukker for computeren, så slukker du samtidig for skærm, printer, modem, scanner, højtalere m.v.

Der går en tynd ledning fra el-spareskinnen op til computerens USB-port, som gør, at udstyret automatisk slukkes, når du slukker for computeren.

El-sparepumpe

Cirkulationspumper i varmeanlæg og andre pumper, der sørger for, at der er varmt vand med det samme, når du åbner for hanen, er tit ikke tilpasset behovet og/eller er ineffektive. De bruger derfor langt mere el end nødvendigt, og du kan spare meget el ved at udskifte en gammel pumpe til en mere energieffektiv el-sparepumpe i den korrekte størrelse. Gå efter en A-mærket cirkulationspumpe.

Hvad koster el?

Siden 1. januar 2003 har danskerne haft adgang til et frit el-marked. Det betyder, at du selv kan vælge, hvilken leverandør du vil købe din strøm fra. Strømpriserne varierer afhængigt af, hvilken leverandør du vælger.

Ved variabel pris kender du ikke prisen for strømmen i leveringsperioden, da den kan svinge i overensstemmelse med dagsprisen for strøm. Dagsprisen fastsættes på el-børsen, hvor danske og udenlandske el-producenter udbyder deres el, og hvor el-handelsselskaberne køber strøm til deres kunder.

Prisen på strøm ændrer sig time for time og varierer også i løbet af året.

I 2021 kostede en kWh i gennemsnit 2,29 kr. I 2022, hvor elpriserne er steget meget, bliver den gennemsnitlige kWh-pris langt højere.

Også vejrforholdene har betydning for prisen. I Sverige og Norge produceres el ved hjælp af vandkraft og store mængder vand og sne kan derfor resultere i faldende elpriser. Også internationale kriser, som krigen i Ukraine, kan have indflydelse på elprisen.

Når du kigger på de faktisk strømpriser og din elregning, vil måske undre dig over, at din regning er så stor. Kigger du på udspecificeringen, vil du se, at en stor bid af beløbet på strømregning stammer fra afgifter, staten opkræver. Det gælder fx el-afgift, tillægsafgift, el-distributionsafgift, el-sparebidrag og energiafgift, der alle udregnes som en pris pr. kWh. Foruden de statslige afgifter opkræver de fleste strømleverandører desuden en række afgifter for administration, distribution og andet.