Tøm vasketøjskurven, ind med tøjet i vaskemaskinen, vaskemiddel i og så indstille maskinen på 40 eller 60 grader. 

Kender du den rutine? Så er du ikke den eneste. 

En undersøgelse fra 2021 foretaget på vegne af Electrolux blandt 12.000 europæere – heriblandt 1.000 danskere – viser, at næsten 7 ud af 10 danskerne vasker deres tøj ved 40 grader og derover. Og det skyldes mere vane end viden. Undersøgelsen viser nemlig også, at halvdelen af danskerne vasker på den måde, de fik det vist eller lært af fx deres forældre.

Men du kan faktisk sagtens sænke temperaturen i vaskemaskinen uden at gå på kompromis med vaskekvaliteten – og på den måde gøre en forskel for miljøet og spare penge på samme tid.

Spar penge og CO2 ved at vaske tøj på 20 eller 30 grader

Hvis vi alle sænkede vasketemperaturen fra 40 til 30 grader, kan man ifølge undersøgelsen reducere mængden af CO2 med 4,9 millioner ton om året i Europa. Det svarer til, at man fjerner mere end én million biler fra vejene.

Samtidig sparer du penge. Ifølge SparEnergi.dk kan du spare 55 procent af dit elforbrug på vaskemaskinen, hvis du sænker vasketemperaturen fra henholdsvis 40 og 60 til 20 og 30 grader.

Ved en enkelt tøjvask er gennemsnitsforbruget for vaskemaskiner forskelligt, afhængigt af hvilket energimærke de har. Herunder kan du se tal for energimærker for vaskemaskiner for den gamle og den nye ordning. Tallene gælder for en vaskemaskine med en kapacitet på 7 kilo:

Gamle ordning (frem til 1. marts 2021):

  • A: 1,18 kWh
  • A+: 1,02  kWh
  • A++: 0,90 kWh
  • A+++: 0,80 kWh

Nye ordning (fra 1. marts 2021 og frem):

  • D: 0,69 kWh
  • C: 0,59 kWh
  • B: 0,52 kWh
  • A: 0,45 kWh

Sådan regner du ud, hvor meget du sparer ved at sænke vasketemperaturen

Vil du beregne din årlige besparelse ved at sænke vasketemperaturen fra 60 til 30 grader, skal du først have beregnet vaskemaskinens energiforbrug. Her kan du benytte Videncentret Bolius´ vaskemaskine-beregner.

Først indtaster du dine oplysninger i beregneren. Her er et eksempel:

Har du en A+++ maskine og vasker fire gange ugentligt, bruger vaskemaskinen 166,40 kWh om året. Ved at sænke temperaturen med 20 grader – fx fra 40 til 20 – sparer du de nævnte 55 procent strømmen (166,4/100x55). Det løber op i 91,5 kWh.

Ved en kWh-pris på fx 3 kr. sparer du altså 3 x 91,5 kr. hvilket er lig med 279 kr. årligt.

Vær opmærksom på, at der er tale om cirka-beløb, og at besparelsen varierer alt efter, hvilken vaskemaskine du har, og hvilket vaskeprogram du bruger.

Hvad kan du vaske ved hvilke temperaturer?

Læs altid på tøjet, hvilken temperatur tøjet maksimalt kan tåle ved vask, så det ikke krymper.

  • 15-20°C: Hvis dit hverdagstøj ikke er særligt beskidt, kan du sagtens vaske det ved de helt lave grader. Har tøjet pletter, bør du bruge vaskemiddel med særlige enzymer, der kan nedbryde fedt og pletter i koldt vand.
  • 30-40°C: Hvis dit tøj som fx kjoler, bukser, skjorter og t-shirts er let snavset, kan du få det fint rent ved at sætte vaskemaskinen på 30 grader. Naturligvis forudsat, at tøjet ikke er smurt ind i jord, kødsovs eller lignende. 

Husk at bruge et vaskemiddel, der er egnet til vask ved 30 grader, og vask ikke tøj, som kræver en kold vask eller specialrens. 

Du kan også vaske håndklæder, som er brugt til hænder, på 40 grader. Det kræver dog, at du har vasket dine hænder grundigt med varmt vand og sæbe, inden du har brugt håndklæderne – ellers skal håndklæderne vaskes på minimum 60 grader. 

  • 60°C: Det anbefales, at sengetøj, håndklæder, undertøj og tøj, der kan have bakterier og støvmider i sig, vaskes ved 60 grader. 
  • 90°C: De helt høje temperaturer bør du kun bruge ved tekstiler, som har været udsat for særlige bakterier – fx rengøringskluden fra toilettet eller tøj med bakterier fra opkast, diarre etc. 

Sparer man strøm ved at indstille opvaskemaskine og vaskemaskine til at vaske senere?

Det kan godt betale sig at indstille din vaskemaskine eller opvaskemaskine til at vaske om natten eller på et andet tidspunkt, hvis den kan det. For de hårde hvidevarer bruger kun lidt strøm ved, at de står tændt, mens de venter på at gå i gang, når strømmen er billig.

Ifølge Spar Energi bruger en vaskemaskine omkring 0,017 kWh på at stå standby i 8 timer, og det koster omkring 10 øre.

Da en vaskemaskine i snit bruger knap 1 kWh på en vask, skal du betale ca. 2 kr. ekstra, hvis du sætter maskinen til at vaske med det samme frem for at vente, til kWh-prisen falder med 2 kr.

Spar flere penge på tøjvask

I stedet for at klatvaske dit tøj bør du altid samle en hel maskinfuld tøj, inden du sætter vaskemaskinen i gang. Ifølge SparEnergi.dk vasker vi danskere i gennemsnit kun 3,2 kilo tøj ad gangen, selvom vores vaskemaskiner er beregnet til 5-6 eller 7-8 kilo. Har du en A+++ vaskemaskine til 7-8 kilo, kan du spare mere end hundrede kroner om året, hvis du fylder vaskemaskinen op hver gang, og dermed kun kører den to ud af tre gange. 

Hvis du har en variabel prisaftale (flexafregning) på el, hvor du typisk betaler forskellige priser hver time, kan du spare penge ved at sætte vasketøjet over, når elprisen er lavest. Tjek den aktuelle pris hos dit elselskab (mange har en app, der viser prisen time for time), eller på Videncentret Bolius' "Elpriser lige nu".