Tirsdag den den 8. marts 2022 mellem 19 og 20 nåede prisen for en kWh op på 8,56 kr., hvilket er det hidtil højeste niveau hos elselskabet SEAS-NVE. Og da priserne kun svinger marginalt mellem de enkelte selskaber, er prisen retningsgivende for hele landet.

Hvis du står foran køb af ny opvaskemaskine, betyder de høje elpriser derfor, at du kan spare ekstra penge på elregningen, ved at vælge en opvaskemaskine med det bedste energimærke.

Ved årlig besparelse på 600 kr. er der fx god økonomi i, at vælge en lidt dyrere og mere energirigtig maskine fremfor den billigste model.

Sådan bruger du beregneren

Beregneren kan benyttes, hvis du overvejer at købe en ny opvaskemaskine, eller vil tjekke, hvor meget det koster at bruge din nuværende maskine. Ved hælp af beregneren kan du tjekke:

 • Hvor meget det koster pr. opvask.
 • Hvad brugen af opvaskemaskinen koster årligt.

Du indtaster selv opvaskemaskinens energimærke, antal ugentlige opvask samt prisen på vand og el. Som default er valgt en vandpris på 73 kr. og el-pris på 5 kr. pr. kWh, men du kan selv indsætte den aktuelle pris.

Prisen for vand varierer landet over. Hvis du ikke ved, hvad du betaler for vandet, kan du finde oplysningen på DANVAs kort her. 

Hvis du har time-afregning på elmåleren, kan du kontakte dit el-selskab for information om den helt aktuelle elpris.

Nogle selskaber tilbyder en app, som fx SEAS-NVE, der kan downloades til både iPhone og android-telefoner. App´en giver dig et hurtigt overblik over den aktuelle pris og prisen resten af døgnet.

Skift gerne mellem de forskellige energimærker for at se, hvordan dit forbrug ser ud, hvis du bytter din gamle opvaskemaskine ud med en nyere model.

Tjek også, hvor meget du sparer, når elprisen måske falder en krone eller to hen mod midnat.

Billigere at vaske op i opvaskemaskinen end i hånden, men...

Det kan næsten altid betale sig at bruge opvaskemaskinen frem for at vaske op i hånden. En undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk har tidligere vist, at du sparer mange liter vand pr. opvask, hvis du bruger en maskine til at vaske op. Men det er vigtigt, at du bruger opvaskemaskinen korrekt og fylder den helt op, før den sættes i gang.

De stigende elpriser har dog mindsket forskellen, og har du en opvaskemaskine med et dårligt energimærke, kan det være dyrere at vaske op i opvaskemaskinen - specielt, hvis du vasker hver dag.

Beregn, hvad det koster at bruge din opvaskemaskine

Se beregnerens forudsætninger

 • Forbrug af vand er sat til 11 liter pr. opvask, men afhænger af det program, du bruger
 • Prisen for en m3 vand er sat til 73 kr. Simpelt gennemsnit, baseret på 215 drikkevandsselskaber og 98 spildevandsselskaber. Kilde: DANVA gældende for 2021.
 • Prisen for opvaskemaskine i energiklasse C er sat til 7.400 kr. Prisen er baseret på gennemsnitsprisen af 24 opvaskemaskiner udbudt hos en af landets førende hvidevareforretninger den 10. marts 2022.
 • Energiklasse B og C svarer til A+++/A++ efter den gamle energimærkning.
 • Udgiften til service og reparationer er skønnet til 1 kr. pr. opvask
 • Opvaskemaskinens levetid er skønnet til 10 år
 • Indkøbsprisen er afskrevet lineært over levetiden på 10 år
 • Prisen på en opvaske-tab er sat til en krone stykket
 • Gennemsntsforbruget i kWh pr. vask er sat til: 1,018 for A+++, 1,141 for A++, 1,282 for A+ og
  1,445 for A

Energivenlig opvaskemaskine sparer penge

Ifølge beregneren bruger en opvaskemaskine med det gamle energimærke A omkring 375 kWh strøm årligt, hvis du vasker fem gange om ugen.Samlet giver det en udgift pr. opvask på  10,52 kr. ved en el-pris på 3,37 kr. pr. kWh.

Har du en vaskemaskine med energimærke A+++, sænkes forbruget til 265 kWh og en udgift pr. opvask på ca. 9,08 kr. Dermed sparer du 1,44 kr. pr. opvask svarende til 374 kr. årligt.

Vær opmærksom på, at energimærket for hårde hvidevarer og TV i 2021 blev ændret, så skalaen nu hedder A-G, hvor A er det bedste og G det dårligste. Markedet tilbyder dog endnu ikke opvaskemaskiner med energimærket A efter den nye ordning.

De mest effektive produkter, som efter den gamle ordning er mærket A+++, svarer nogenlunde til energiklasse B eller C efter den nye skala.

Hvornår udskifte opvaskemaskinen?

Vær opmærksom på, at som udgangspunkt er miljøet er bedst tjent med, at du først udskifter din opvaskemaskine, når den er helt slidt ned eller i stykker.

Hvis maskinen er gået i stykker, kan du overveje om en reparation kan betale sig - enten af hensyn til miljøet eller din egen privatøkonomi.

Er der tale om en dyr og energirigtig maskine, kan den bedste løsning - både for miljøet og din privatøkonomi - være et teknikerbesøg, der kan afklare prisen på en reparation. Et teknikerbesøg koster typisk 800 til 1.000 kr.

Køber du en ny maskine, bør du modsat være opmærksom på engangsomkostninger som levering og installation, som løber op i 400 - 600 kr.

Fyld opvaskemaskinen korrekt - sådan

 1. Vask store ting, fx gryder og skåle, i hånden. Videncentret Bolius' Fru Grøn anbefaler at lade det lufttørre på opvaskemåtten
 2. Placer beskidt service korrekt (som anført i opvaskemaskinens brugsanvisning). Du behøver ikke skylle tingene af, men fjern gerne krummer og madrester
 3. Bruger du bestikkurv, så sørg for at blande bestikket, så der ikke står mange skeer eller gafler sammen