Hvis du overvejer at købe en ny vaskemaskine, kan du her finde ud af, hvor meget energi du kan spare ved at opgradere til et højere energimærke.

Med beregneren nedenfor kan du se, hvad det cirka koster i energi og penge at bruge opvaskemaskinen.

Det vil næsten altid kunne betale sig at bruge opvaskemaskinen frem for at vaske op i hånden. En undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk har tidligere vist, at du sparer mange liter vand pr. opvask, hvis du bruger en maskine til at vaske op. Det er vigtigt, at du bruger opvaskemaskinen korrekt og fylder den helt op, før den sættes i gang.

Beregneren er baseret på data fra Energistyrelsen, der regner med, at en gennemsnitsfamilie bruger opvaskemaskinen til at vaske 10 kuverter ca. 5 gange om ugen, altså 280 gange om året.

Tilpas beregner til dit forbrug - og husk afskrivning

Vandforbruget for hver opvask svinger afhængig af det program, du bruger. Beregneren forudsætter 11 liter vand pr. opvask.

Prisen for en kubikmeter vand er sat til 71 kroner, som ifølge DANVA er en gennemsnitsfamilies gennemsnitspris inkl. afgifter for en kubikmeter vand i Danmark pr. 1. februar 2020. Du kan ændre dette tal, hvis du ved, at du betaler mere eller mindre for vandet.

Hvis du ikke på stående fod ved, hvad du betaler for vandet, kan du finde oplysningen på DANVAs kort her.

Du kan selv indtaste, hvor mange gange du bruger opvaskemaskinen årligt, hvis SparEnergis estimat ikke passer med din families forbrug. Brug kun hele tal. Skift mellem de forskellige energimærker for at se, hvordan dit forbrug kan se ud, hvis du skifter din gamle opvaskemaskine ud med en nyere model.

Husk, at du bør lægge udgifter til afskrivning oveni den viste udgift pr. vask, hvis du ønsker et mere præcist bud på, hvad hver opvask koster.

- Du bør være opmærksom på, at den direkte udgift til el, vand og opvasketabletter kun udgør en mindre del af den samlede udgift. Opvaskemaskinen holder ikke evigt, og du bør derfor regne med yderligere udgifter pr. vask som opsparing til en ny maskine – den såkaldte afskrivning, oplyser Videncentret Bolius' boligøkonomiske ekspert, Jørgen Munksgaard Rasmussen.

Beregneren nedenfor medtager en lineær afskrivning pr. opvask baseret på en indkøbspris på 3.000 kroner, som afskrives over 10 år. Afskrivningen forudsætter 280 opvaske pr. år. Udgifter til løbende reparationer er anslået til 1 kr. pr. opvask. Afskrivningen er, som de øvrige resultater, kun vejledende.

Beregn, hvad det koster at bruge din opvaskemaskine

Skift opvaskemaskine og spar energi

Ifølge beregneren bruger en opvaskemaskine med energimærke A omkring 375 kWh strøm årligt, hvis du vasker ca. 4 gange om ugen.

Det giver en udgift pr. opvask på ca. 3,27 kroner ved en el-pris på 2,27 kroner/kWh.

Har du derimod en vaskemaskine med energimærke A+++, sænkes forbruget til 211 kWh og en udgift pr. opvask på ca. 2,30 kroner. Dermed sparer du en pæn mængde energi og cirka en krone pr. opvask.

En opvaskemaskine med energimærke A+++ kan pr. november 2020 fås fra 2.500 kroner og opefter. Generelt er det altid en god ide at undersøge, om den gamle opvaskemaskine kan reddes, før du investerer i en ny.

Vær opmærksom på, at energimærket for hårde hvidevarer og tv i 2021 blev ændret, så skalaen nu hedder A-G, hvor A er det bedste og G det dårligste.

Fyld opvaskemaskinen korrekt - sådan

  1. Vask store ting, fx gryder og skåle, i hånden. Videncentret Bolius' Fru Grøn anbefaler at lade det lufttørre på opvaskemåtten
  2. Placer beskidt service korrekt (som anført i opvaskemaskinens brugsanvisning). Du behøver ikke skylle tingene af, men fjern gerne krummer og madrester
  3. Bruger du bestikkurv, så sørg for at blande bestikket, så der ikke står mange skeer eller gafler sammen