Elpriserne er steget betydeligt i 2022, og tirsdag den den 8. marts 2022 mellem 19 og 20 nåede prisen for en kWh op på 8,56 kr., hvilket er det hidtil højeste niveau hos elselskabet SEAS-NVE. Siden er elpriserne faldet noget igen, men de er stadig markant højere end tidligere.

Hvis du står foran køb af ny vaskemaskine, betyder de høje elpriser, at du kan spare ekstra penge på elregningen ved at vælge en vaskemaskine med det bedste energimærke.

Du kan også spare penge ved fx altid at fylde vaskemaskinen op, så du vasker færre gange, og ved at vaske ved lavere temperaturer.

Sådan bruger du beregneren

Beregneren kan benyttes, hvis du overvejer at købe en ny vaskemaskine, eller vil tjekke, hvor meget det koster at bruge din nuværende maskine. Ved hælp af beregneren kan du tjekke:

 • Hvor meget det koster pr. vask.
 • Hvad brugen af vaskemaskinen koster årligt.

Du indtaster selv vaskemaskinens energimærke, antal ugentlige vask samt prisen på vand og el. Som default er indsat seneste aktuelle gennemsnitspris for vand og den aktuelle elpris, men du kan selv indsætte den aktuelle pris.

Prisen for vand varierer landet over. Hvis du ikke ved, hvad du betaler for vandet, kan du finde oplysningen på DANVAs kort her.

Hvis du har time-afregning på elmåleren, kan du kontakte dit el-selskab for information om den helt aktuelle elpris.

Nogle selskaber tilbyder en app, som fx SEAS-NVE, der kan downloades til både iPhone og android-telefoner. App´en giver dig et hurtigt overblik over den aktuelle pris og prisen resten af døgnet.

Skift gerne mellem de forskellige energimærker for at se, hvordan dit forbrug ser ud, hvis du bytter din gamle vaskemaskine ud med en nyere model.

Tjek også, hvor meget du sparer, når elprisen måske falder en krone eller to hen mod midnat.

Beregn, hvad det koster at bruge en vaskemaskine

Se beregnerens forudsætninger

 • Forbrug af vand er sat til 44 liter pr. vask, men afhænger af det program, du bruger
 • Prisen for en m3 vand gælder for en gennemsnitlig husstand på 2,14 personer og er beregnet af DANVA. Som default er indsat senest gældende prisdata fra DANVA.
 • Prisen for en vaskemaskine af klasse B er sat til 7.100 kr.
 • Indkøbsprisen er forudsat afskrevet lineært over levetiden på 10 år
 • Udgiften til service og reparationer er skønnet til 1 kr. pr. opvask
 • Vaskemaskinens levetid er skønnet til 10 år
 • Prisen på vaskepulver er ikke indregnet i beregnerens resultat. Regn med et tillæg på cirka 1,25 kr. pr. vask.

Energivenlig vaskemaskine sparer penge

Ifølge beregneren bruger en vaskemaskine med energimærke A omkring 215 kWh årligt, hvis du vasker fire gange om ugen.

Det giver en udgift pr. tøjvask på 11,10 kr. ved en el-pris på 3,37 kr. pr. kWh.

Har du en vaskemaskine med energimærke A+++, sænkes forbruget til 146 kWh og en udgift pr. vask på 9,98 kr. inklisiv afskrivning og reparation. Dermed sparer du 1,12 kr. pr. tøjvask svarende til 233 kr. årligt.

Vær opmærksom på, at energimærket for hårde hvidevarer og tv i 2021 blev ændret, så skalaen nu hedder A-G, hvor A er det bedste og G det dårligste.

De mest effektive produkter, som efter den gamle ordning er mærket A+++, svarer nogenlunde til energiklasse B eller C efter den nye skala.

Hvornår udskifte vaskemaskinen?

Vær opmærksom på, at som udgangspunkt er miljøet er bedst tjent med, at du først udskifter din vaskemaskine, når den er helt slidt ned eller i stykker.

Hvis maskinen er gået i stykker, kan du overveje om en reparation kan betale sig - enten af hensyn til miljøet eller din egen privatøkonomi.

Er der tale om en dyr og energirigtig maskine, kan den bedste løsning - både for miljøet og din privatøkonomi - være et teknikerbesøg, der kan afklare prisen på en reparation. Et teknikerbesøg koster typisk 800 til 1.000 kr.

Køber du en ny maskine bør du modsat være opmærksom på engangsomkostninger som levering og installation, som let løber op i omkring 400-600 kr.

4 gode råd til tøjvask

 1. Spring forvasken over. Tøjet er sjældent så snavset, at det er nødvendigt med forvask.
 2. Fyld vaskemaskinen op. Mange moderne vaskemaskiner regulerer automatisk vandmængden efter mængden af tøj, men det er stadig mere økonomisk at køre med en vaskemaskiner, der er fyldt helt op.
 3. Vask ved lavere temperatur. Almindeligt tøj kan vaskes på 30-40 grader, mens fx håndklæder og undertøj kan vaskes på 60 eller 90 grader.
 4. Vask kun beskidt tøj. Hvis håndklædet, trøjen eller bukserne ikke er snavsede, kan det måske godt bruges en gang til - nøjes evt. med at hænge det op udenfor i den friske luft. Vask slider også på tøjet.

Kilde: SparEnergi.dk