Hvis du overvejer at købe en ny vaskemaskine, kan du her finde ud af, hvor meget energi du kan spare ved at opgradere til et højere energimærke.

Med beregneren nedenfor kan du få et bud på, hvad det koster i energi og penge at bruge vaskemaskinen, hver gang den vasker tøj. Oven i den viste udgift skal blandt andet lægges udgifter til vaskemiddel.

Beregneren er baseret på data fra Energistyrelsen, der regner med, at en gennemsnitsfamilie med to voksne og to børn bruger vaskemaskinen 220 gange på et år, ca. 4 gange om ugen ved 40-60 grader, og hver gang fylder den med 6 kg tøj. Hver vask kræver ca. 44 liter vand.

Prisen for en kubikmeter vand er sat til 71 kroner, som ifølge DANVA er en gennemsnitsfamilies gennemsnitspris inkl. afgifter for en kubikmeter vand pr. 1. februar 2020. Du kan ændre dette tal, hvis du ved, at du betaler mere eller mindre for vandet. 

Hvis du ikke på stående fod ved, hvad du betaler for vandet, kan du finde oplysningen på DANVAs kort her.

Tilpas beregner til dit forbrug - og husk afskrivning

Du kan selv indtaste, hvor mange gange du bruger vaskemaskinen årligt, hvis SparEnergis estimat ikke passer med dit forbrug. Brug kun hele tal. Skift mellem de forskellige energimærker for at se, hvordan dit forbrug kan se ud, hvis du skifter din gamle vaskemaskine ud med en nyere model.

Husk, at du bør lægge udgifter til afskrivning oveni den viste udgift pr. vask, hvis du ønsker et mere præcist bud på, hvad det koster at vaske.

- Du bør være opmærksom på, at den direkte udgift til el, vand og vaskepulver kun udgør en mindre del af den samlede udgift. Vaskemaskinen holder ikke evigt, og du bør derfor regne med yderligere udgifter pr. vask som opsparing til en ny maskine – den såkaldte afskrivning, oplyser Videncentret Bolius' boligøkonomiske ekspert, Jørgen Munksgaard Rasmussen.

Beregneren nedenfor medtager en lineær afskrivning pr. vask baseret på en indkøbspris på 3.000 kroner, som afskrives over 10 år. Afskrivningen forudsætter 220 vaske pr. år. Udgifter til løbende reparationer er anslået til 1 kr. pr. vask. Afskrivningen er, som de øvrige resultater, kun vejledende.

Beregn, hvad det koster at bruge en vaskemaskine

Skift vaskemaskine for at spare energi

Har du en vaskemaskine med energimærke A, bruger den ifølge beregneren 220 kWh strøm årligt, hvis du vasker ca. 4 gange om ugen.

Det giver en udgift pr. vask på ca. 2 kroner ved en el-pris på 2,27 kroner/kWh.

Har du derimod en vaskemaskine med energimærke A+++, sænkes forbruget til 154 kWh og en udgift pr. vask på ca. 1,40 kroner.

En vaskemaskine med energimærke A+++ kan pr. november 2020 fås fra ca. 2.000 kroner og opefter.

Vær opmærksom på, at energimærket for hårde hvidevarer og tv i 2021 blev ændret, så skalaen nu hedder A-G, hvor A er det bedste og G det dårligste.

Generelt er det altid en god ide at undersøge, om den gamle vaskemaskine kan reddes, før du investerer i en ny.

4 gode råd til tøjvask

  1. Spring forvasken over. Tøjet er sjældent så snavset, at det er nødvendigt med forvask.
  2. Fyld vaskemaskinen op. Mange moderne vaskemaskiner regulerer automatisk vandmængden efter mængden af tøj, men det er stadig mere økonomisk at køre med en vaskemaskiner, der er fyldt helt op.
  3. Vask ved lavere temperatur. Almindeligt tøj kan vaskes på 30-40 grader, mens fx håndklæder og undertøj kan vaskes på 60 eller 90 grader.
  4. Vask kun beskidt tøj. Hvis håndklædet, trøjen eller bukserne ikke er snavsede, kan det måske godt bruges en gang til - nøjes evt. med at hænge det op udenfor i den friske luft. Vask slider også på tøjet.

Kilde: SparEnergi.dk