I et længere stykke tid har A+++ været det mest energirigtige energimærke, når du har skullet købe fx et nyt tv, køleskab eller vaskemaskine. Men fra 1. marts 2021 er det farvel til de mange plusser og goddag til et mere enkelt energimærke.

Hvorfor ændres energimærkningen for hårde hvidevarer?

Oprindeligt var der en A-G-skala for hårde hvidevarer, men den er siden blevet ændret, så der er kommet plusser efter ”A”-erne, fordi køleskabe, frysere, vaskemaskiner, opvaskemaskiner og tv bruger mindre energi.

Det har gjort det sværere at gennemskue, hvilket energimærke der er det bedste, og derfor har EU ændret skalaen tilbage til A-G. EU vil fremover jævnligt stramme kriterierne for energimærkerne, så skalaen forbliver den samme i fremtiden. I fremtiden bliver kriterierne jævnligt strammet, så skalaen bliver ved med at være den samme.

Nyt energimærke til elpærer

Elpærer får også et nyt energimærke med energimærkning fra A til G. Det sker i september 2021.

Med tiden skal alle produkter bruge A-G-skalaen

Hvordan ser den nye energimærkning ud?

Fra 1. marts 2021 hedder skalaen igen A-G for disse produkter:
•    Køleskabe.
•    Frysere.
•    Vaskemaskiner.
•    Opvaskemaskiner.
•    Tv.

Energimærket viser, hvor energirigtigt et produkt er – altså, hvor lidt eller hvor meget strøm det bruger. 

A er det bedste energimærke og G det dårligste, og bogstavet angiver produktets elforbrug. Så køber du fx et køleskab, der er A-mærket, bruger det altså ikke meget strøm, mens du får en betydeligt større elregning med et G-mærket køleskab.

Ingen A-mærkede tv og køleskabe endnu

De nye krav til mærkerne er dog så stramme, at det ikke endnu ikke er muligt at købe et A-mærket produkt i alle kategorier. Derfor anbefaler Energistyrelsen for nu, at du går efter følgende energimærkning, når du køber: 

•    Køleskabe, vinkøleskabe og frysere: B eller C.
•    Opvaskemaskiner: B eller C. 
•    Tv og andre digitale skærme: B eller C.
•    Vaskemaskiner: A eller B. 
•    Kombinerede vaske/tørremaskiner: D for den fulde cyklus.

Hvad viser energimærket ellers?

Energimærket viser også, hvor stort det årlige energiforbrug er i kWh/år. Med det kan du så regne ud, hvor meget det vil koste om året. I 1. kvartal 2020 var den gennemsnitlige elpris inkl. abonnement 2,15 kr. pr kWh, så bruger dit køleskab fx 250 kWh om året, vil det altså koste 537,50 kr. om året i strøm med den gennemsnitlige pris.

Energimærket kan endvidere vise flere detaljer om et produkt – fx hvor stort et vandforbrug vaskemaskinen har, eller hvor meget opvaskemaskinen støjer.

Er det stadig muligt at købe hvidevarer og elektronik med +-mærker?

Ja, du kan stadig købe produkter, der har de ’gamle’ energimærker. Forhandlere skal dog skifte til de nye energimærker senest 15. marts 2021.

Der er dog en længere frist for modeller, der er ved at udgå. Her har forhandlerne 9 måneder til at sælge dem, således at der kun findes A-G-mærker fra 1. december 2021.