Tema

Spar på energien

Spar på el

Gode råd til at spare på el og varme

Tænd langsomt for varmen

Det kan spare klimaet for op mod ½ ton CO2, hvis du tænder dit fjernvarmeanlæg langsomt, efter at det har været sommerlukket.

Vask dit tøj i koldere eller koldt vand

Vi sparer på energien, og tøjet holder længere ved at vaske ved lavere temperaturer, og meget af vores tøj kan sagtens blive rent i koldere vand. Husk det rigtige vaskemiddel.

Brug servicet flere gange

Spar på vand, sæbe og elektricitet ved at springe opvasken af glas, tallerken og bestik op en gang imellem. Medmindre servicet er fyldt med mange madrester, kan det måske genbruges til næste måltid.

Bo på mindre plads

Du kan sikre et lavere varmeforbrug, og du får mindre at rengøre og vedligeholde ved at udnytte arealet bedst muligt.

Sluk for strømmen, når du tager væk

Du kan spare på forbruget af standbyenergi. Er du alligevel væk på weekend eller ferie, kan du lige så godt lukke ned for alt det, der ikke har brug for at være tændt eller stå på standby.

Tag opladeren ud

Spar på forbruget af standbyenergi. Hiv opladeren ud af din tablet, telefonen mv., når det elektroniske udstyr er ladet op, og tag opladeren ud af stikkontakten.

Sænk temperaturen i varmtvandsbeholderen

Du kan spare på energiforbruget ved at sænke temperaturen i varmtvandsbeholderen.

Sænk temperaturen indendørs

Du kan spare både energi og penge på at skrue et par grader ned for varmen i hele eller dele af boligen.

Spar på strømmen i hverdagen

Vores strømforbrug er højt, fordi vi har mange ting, der bruger strøm. Vær bevidst om, hvad du bruger, og sluk helt, når ikke du bruger dine apparater. Så reducerer du klimabelastningen, samtidig med at du sparer penge på elregningen.

Begræns udendørs belysning

Spar på energiforbruget ved at sætte en sensor eller timer på din udendørs belysning, så den kun lyser, når der er brug for det. Derudover kan sensorstyret lys forstyrre mulige indbrudstyve og dermed modvirke indbrud.

Lun dine boller på en brødrister

Det kræver en del energi, når ovnen skal varmes op. Så brug brødristeren eller mikrobølgeovnen til bollerne – hvis det er nødvendigt at lune dem.

Skift din belysning til LED-pærer

Hvis du stadig har nogle af de traditionelle lyspærer, kan du spare mange penge i strøm ved at skifte til LED-pærer. Skift fra sparepærer til LED giver også et bedre lys.

Få lavet et el-tjek

Vi bruger meget strøm i vores bolig til underholdning og “ting og sager”. Bliv bekendt med, hvor meget du egentlig bruger, og hvad du måske kan spare.

Udskift dine termostater

Nye termostater på radiatorerne kan nemmere styre temperaturen, og du kan spare både varme og penge. Har du gamle termostater, kan du derfor med fordel skifte til nogle moderne og mere effektive.

Lad dit tøj lufttørre

Hæng dit vasketøj op udendørs i stedet for at bruge tørretumbleren. Det slider langt mindre på tøjet og sparer el.

Skift cirkulationspumpe

Gamle cirkulationspumper bruger mere energi end nye. De kører med faste trinintervaller og tager ikke hensyn til boligens aktuelle forbrug af varme. Er din cirkulationspumpe af den gamle type med, så skift den til en moderne og energieffektiv type.

Efterisolér dine varmerør

Uisolerede varmerør i kælder eller krybekælder er kilder til stort varmetab. En simpel efterisolering sikrer, at du sparer på energiforbruget.

Reducér din brug af streaming

Streaming bruger rigtig meget datakraft og medfører, at der konstant skal opføres nye datacentre med stort elforbrug til følge.

Kog vand i en elkedel

Hvis du fx skal koge pasta, er det mere energieffektivt at koge vandet i en elkedel og hælde det i en gryde efterfølgende, end det er at varme det op i en gryde på kogepladen. Det gælder dog ikke, hvis du har en induktionskogeplade.

chevron_left
chevron_right

Spar på vandet