Gode tips og råd til at spare på energien

Der er en lang række måder, du kan spare på energien i din bolig. Nogle forslag gør måske kun en lille forskel, men de kræver til gengæld ikke så meget i hverdagen, og hvis alle gør det, vil det have en synlig effekt på vores energiforbrug. Andre forslag kræver måske lidt mere, men til gengæld kan du også spare mere på energiregningen. Gå på opdagelse i rådene herunder, og vælg de råd der giver mening for dig. 

Lad computeren gå i dvale

Indstil din computer til at gå i dvale (sleep), når du ikke bruger den, så den ikke bruger unødig strøm. Den stationære bør gå i dvale efter 10-15 minutter uden brug, og den bærbare, når du lukker skærmen ned. Indstil også computeren til at slukke skærmen efter højst 10 minutter uden brug.

Brug strøm, når den er billig

Hvis du har et elabonnement med variabel prisaftale – også kaldet flexafregning – kan du spare penge ved at lægge så meget af dit strømforbrug som muligt på tidspunkter, hvor strømmen er billigst. Det kan fx være brug af vaskemaskinen, opvaskemaskinen eller ovnen.

Undgå standby-spild

Standbyforbrug er det spildforbrug der sker, når du ikke bruger dine apparater, men der stadig er tændt på kontakten. Det kan især være højt ved ældre apparater og apparater, der er online. Slip af med det ved at slukke manuelt eller brug et tænd-sluk-ur.

Spar på elregningen med en elspareskinne

En elspareskinne fungerer på samme måde som en forlængerledning, men giver dig muligheden for at slukke flere apparater på én gang, så de ikke står unødigt på standby, når du ikke bruger dem.

Vælg en computerskærm med god energimærkning

Skal du have ny skærm til computeren, så gå efter så god en energimærkning som muligt. Jo bedre energimærke, desto mindre strøm bruger apparatet. Energistyrelsen anbefaler at gå efter E eller bedre (i det nye energimærke).

Tjek alderen på dit elektronik

Ældre apparater kan have et højt standbyforbrug i forhold til nye, så her kan det give en ekstra besparelse at slukke på kontakten, når du ikke bruger det. Har du ældre elektronik stående, som du sjældent bruger, så tag stikket helt ud.

Undgå trådløse opladere

Trådløse opladere kan lette hverdagen, men de bruger op til 50 procent mere strøm end traditionelle opladere. Vælg derfor de traditionelle, når du vil spare energi.

Indstil termostater ens

Indstil termostaterne ens på radiatorer, der befinder sig i samme rum eller i rum med åbne døre imellem. Så er radiatorerne mest effektive.

Brug tykke sokker eller varme sutsko

Fryser du om fødderne, kan det føles endnu koldere end det rent faktisk er. Er der fodkoldt i dit hjem, kan du derfor få det til at føles varmere ved at tage tykke sokker eller sutsko på, i stedet for at skrue op for varmen.

Sluk bluetooth og wifi, når du ikke bruger det

Forlæng tiden mellem opladninger af mobil, tablet og PC ved kun at aktivere bluetooth og wifi, når du reelt skal bruge det. Når de er aktiveret, søger bluetooth hele tiden efter enheder, der vil oprette forbindelse, og Wifi søger efter tilgængelige netværk, og det tærer på strømmen.

Smid skærme ud af soveværelset

Både din elregning og din nattesøvn vil have gavn af, at du bandlyser tv og andre skærme fra soveværelset ved sengetid. Det blå lys fra en skærm påvirker nemlig hormonproduktionen i hjernen, så det kan blive sværere at falde i søvn.

Skær ned på skærme i boligen

Tv og anden elektronik er blandt boligens store strømslugere, og det kan derfor betale sig at skære ned på antallet. Overvej fx om det er nødvendigt med tv i mere end et rum.

Stream med lavere opløsning

Går du ét trin ned i opløsning, mere end halverer du strømforbruget hos dig selv og i de datacentre og transmissionsnetværk, der sender de data, du streamer. Især på mindre skærme som mobil, tablet og computer kan du ofte ikke se forskel. Prøv dig frem og find den laveste opløsning, du er tilfreds med.

Hold fælles filmaftener

Før i tiden havde familien kun ét fjernsyn, som man samledes om. Spar energi ved at indføre en eller flere aftener om ugen, hvor I ser eller spiller noget sammen i stedet for at blive underholdt af hver jeres strømsluger.

Vælg et fjernsyn med god energimærkning

Skal du have nyt fjernsyn, så gå efter så god en energimærkning som muligt. Jo bedre energimærke, desto mindre strøm bruger apparatet. Energistyrelsen anbefaler at gå efter F eller bedre (i det nye energimærke).

Hold øje med temperaturen

Anskaf 2-3 termometre og placer dem forskellige steder i boligen, så du kan følge den reelle temperatur i dit hjem og indstille varmeforbruget derefter.

Lad ikke op hele natten

Lad ikke din mobil, tablet og andre apparater sidde til opladning hele natten, men tag dem ud, når de er fuldt opladte, så du ikke spilder strøm på ingenting.

Brug et mindre fjernsyn

Hvis du skal have nyt fjernsyn eller har flere i huset at vælge imellem, så overvej at vælge et, der ikke er så stort. Jo større et fjernsyn er, desto højere er strømforbruget. Fx bruger et 65” tv dobbelt så meget strøm som et på 43”.

Justér lysstyrken på dit fjernsyn

Dit fjernsyns strømforbrug afhænger af, hvor meget skærmen lyser, når det er tændt. Du kan spare på strømmen ved at prøve at justere lysstyrken og se, om du kan sænke den, uden at det går ud over billedkvaliteten.

Vælg bærbar eller tablet

Skal du købe ny computer, kan du spare på elregningen ved at vælge en bærbar eller tablet frem for en stationær computer. Bærbare bruger ca. fire gange så lidt strøm som stationære computere, mens tablets bruger ca. seks gange så lidt.

Tag kortere bade

Det koster meget energi at varme brugsvand op til fx et bad. En familie på fire personer kan ved at korte alle sine varme brusebade ned med to minutter om dagen spare op mod 6.000 kr. om året, viser beregninger fra Energistyrelsen.

Læg et tæppe for vinduer og døre, hvor det trækker

Et tæppe eller en tyk pude gør det vanskeligere for kulden at trænge ind. Det er dog vigtigt, at du kun har det liggende i kortere perioder, da der ellers er risiko for kondens og fugt.

Brug tv’ets egne apps, når du streamer

Hvis dit tv har apps, du kan bruge til at se fx Netflix og tv2, så brug dem i stedet for fx Apple TV eller Chromecast. Så sparer du energiforbruget på en enhed.

Stream ikke fra en spillekonsol

Når du streamer tv, film og serier, så gør det gennem tv-apps, Chromecast eller Apple TV frem for at bruge en spillekonsol. Sådan en bruger nemlig op til 20 gange så meget strøm som fx en Chromecast.

Spil og stream, når det er billigst

Tv og underholdning står for mellem 26 og 39 procent af en gennemsnitsfamilies strømforbrug. Du kan derfor spare penge ved at lægge en del af din streaming og gaming i de timer, hvor strømmen er billigst, hvis dit elabonnement er med variabel prisaftale – også kaldet flexafregning.

Luk alle hasper

Hvis det trækker fra vinduer med hasper, kan det helt simpelt skyldes, at hasperne ikke er lukket godt nok eller ikke er justeret korrekt. Husk derfor at lukke alle hasper på dine vinduer, og stramme dem, hvis de sidder løst. Så kan du måske undgå at skrue op for varmen for at kompensere for træk.

Efterisolér dine varmerør

Uisolerede varmerør i fx kælder eller krybekælder er kilder til stort varmetab. En simpel efterisolering med rørskåle er billig og sikrer, at du sparer på varmeforbruget.

Tjek om dine vinduer slutter tæt

Hvis tætningslisterne på dine vinduer er nedslidte eller defekte, får du nemt kulde og træk i boligen. Ved at udskifte til nye vil du kunne spare på varmen.

Brug lyskæder med omhu

Er du glad for udendørs lyskæder i de mørke måneder, kan du sænke strømforbruget ved at begrænse antallet. Vælg lyskæder med LED-lys og brug et tænd-sluk ur, som kan indstilles, så lysene kun er tændt, fra mørket falder på og indtil sengetid.

Luk døren til kolde rum

Hvis du ønsker forskellige temperaturer i husets rum, så hold dørene til de koldeste rum lukkede, så radiatorer i de øvrige rum ikke bruger unødig energi på at opvarme de kolde.

Sæt en perlator på vandhanen

En perlator er et mundstykke til din vandhane, der blander vandet med luft, så strålen virker større. Med den kan du nemt spare på det varme vand og dermed spare penge på både vand og opvarmning.

Hold 55 grader i varmtvandsbeholderen

Der skal være 55 grader i din varmtvandsbeholder, hverken mere eller mindre. Er temperaturen over 60 grader kalker beholderen hurtigere til, og det er spild af energi. Er den under 55 grader, er der risiko for legionellabakterier.

Undgå træk

Tjek tætningslister og indvendige fuger i din bolig og skift dem, hvis de er slidt ned. Så undgår du træk, der ofte kan få os til at skrue op for varmen.

Afkalk elkedel og kaffemaskine

Er din elkedel eller kaffemaskine fuld af kalk, tager det længere tid at varme vandet op, og det kræver mere strøm. Sørg derfor for at afkalke jævnligt.

Udnyt ovnens varme

Hvis du fx skal bage en kage, så smid en omgang boller, en lasagne eller noget tredje ind samtidig. De forskellige retter tager ikke smag af hinanden, og det tager kun lidt længere tid at tilberede to til tre retter i forhold til én.

Få efterset og justeret dit varmeanlæg

Et varmeanlæg har godt af et fagligt eftersyn hvert eller hvert andet år, så du kan sikre, at det fungerer så effektivt som muligt. Også radiatortermostater og termostatventiler bør tjekkes.

Udskift gamle termostater

Nye termostater kan nemmere styre temperaturen, så hvis du har gamle termostater på dine radiatorer, kan der være både varme og penge at spare ved at skifte til nogle moderne af slagsen.

Flyt sofaen væk fra radiatoren

Hvis din sofa eller andre møbler står lige foran en radiator, vil radiatoren give mindre varme, og det er svært for varmen at fordele sig ud i rummet. Sørg for, at der er mindst 20 cm mellem radiator og sofa/møbel.

Luft ud oftere, men i kortere tid om vinteren

Selvom det er koldt, er det stadig vigtigt at lufte ud, da der om vinteren er større risiko for fugtskader, hvis du ikke gør det. Ved at lufte ud i kortere tid, sænkes temperaturen indenfor mindre.

Sommerluk for varmen

Når fyringssæsonen er ovre, kan du spare penge ved at sommerlukke dit fjernvarmeanlæg, gasfyr eller oliefyr. Tjek varmeanlæggets manual eller hos din varmeleverandør, om dit anlæg kan sommerlukkes.

Tænd langsomt for varmen

Skru langsomt op for fjernvarmeanlægget, efter det har været sommerlukket. Det kan spare en gennemsnitlig husstand for op til 1.000 kr. på en sæson. Hvordan du gør, afhænger af, hvilket anlæg, du har.

Sæt timer på juletræslyset

Hvis du i juletiden har et juletræ i stuen med lys på, så sæt en timer på – eller tænd og sluk på kontakten – så det kun lyser, når du har mulighed for at se på det.

Sov køligere

Skru ekstra ned i soveværelset, hvis du kan lide at sove køligt. Hold temperaturen på mindst 17 grader – og maksimalt 5 grader lavere end i resten af huset. Ellers risikerer du kondensdannelse, som kan give skimmelsvamp. Luft ud om morgenen og tør eventuel fugt af ruderne med en tør klud.

Skru ekstra ned, når I er mange samlet

Skal I være mange mennesker samlet, kan du sænke temperaturen et ekstra nøk og spare varme, da en stor menneskemængde ofte er med til at øge temperaturen i de rum, I opholder jer i.

Hyg som i gamle dage uden skærme

Beslut jer i familien for et antal dage om ugen, hvor I hygger jer sammen på gammeldags manér, fx ved at læse historier, lave noget kreativt, spille brætspil eller kort, mens alle skærme er slukket. En gennemsnitsfamilie bruger mellem 26 og 39 procent af deres strøm på tv og underholdning (fx gaming), så der er meget at spare på at slukke jævnligt.

Brug bevægelsessensorer udenfor

Bevægelsessensorer til udendørs belysning kan være med til at sænke forbruget markant og er samtidig et effektivt værktøj til at skræmme indbrudstyve væk.

Fyld vaskemaskinen helt og vask koldere

Mange vasker tøj i halvt fyldte maskiner, men der er energi at spare ved at fylde maskinen helt op og vaske ved 20 eller 30 grader. Meget tøj kan sagtens vaskes ved lavere temperaturer, husk blot at bruge det rigtige vaskemiddel.

Sluk lyset

Gør det til en vane at slukke lyset, når du forlader et rum, og hjælp resten af familien til det samme.

Hold familiemesterskaber i besparelser

Gør det sjovt at spare ved at udvælge forskellige 'discipliner', som I dyster i over fx en uge: Hvem har fx slukket lyset flest gange, brugt kortest tid ved en skærm, taget de korteste bade eller slukket flest elektriske apparater? En præmie øger motivationen.

Sluk og luk, hvis du skal på ferie

Sluk for alle apparater, der står på standby (og kan tåle det) og sænk temperaturen i din bolig, hvis du er væk i en periode. Er det i vinterhalvåret, så sørg dog for at have tilstrækkelig varme på til at der ikke opstår frost nogen steder, da det kan give frostsprængninger af rør. Sæt fx termostaten på 1-2, så der stadig er lidt cirkulation i varmerørene. Har du gulvvarme, så sæt den på 17-18 grader.

Tø mad op i køleskabet

Når du lader frosne madvarer tø langsomt op i køleskabet, sænker de temperaturen i køleskabet, som så skal bruge mindre strøm på at holde sig koldt.

Skift til LED-pærer

Skrot dine gløde- og halogenpærer, hvis du har nogen – også selvom de fungerer. Selv hvis du fik dem gratis, kan det ikke betale sig at bruge dem. LED-pærer bruger 4-5 gange mindre strøm og holder i 10-15 år, hvor fx halogenpærer kun holder i ca. 2 år. OBS: Indsæt link til ny artikel om halogen vs. LED

Nedkøl madrester udenfor

I køligt vejr kan du spare en del strøm ved at nedkøle resterne efter fx middagsmaden udenfor, inden de sættes på køl eller frys.

Stil drikkevarer ud i kulden

Spar energi og plads i køleskabet ved at stille drikkevarer til fx en fest eller middag udenfor, hvor temperaturen om vinteren ofte er tæt på køleskabets temperatur eller endnu koldere. Vær opmærksom, hvis det er frostvejr, så drikkevarerne ikke fryser.

Vask dit tøj sjældnere

Vent med at smide dit tøj til vask, til det faktisk er beskidt. En luftning kan fint friske tøjet op, hvis det ikke er plettet eller lugter, efter du har haft det på. Så skal vaskemaskinen køre sjældnere, og du sparer energi.

Lav mad under dynen

Når du laver risengrød, kan du spare energi ved at lade den koge færdig under dynen efter høkassemetoden. Metoden kan også bruges til mange andre retter, fx kartofler, gryderetter, ris og grøntsager, og du kan også bruge en gammeldags eller moderne høkasse. Lad gryden stå i kassen eller under dynen i maks. en time.

Sænk temperaturen - og varm dig selv op

For hver grad du sænker temperaturen i din bolig, kan du spare 5 procent på varmeregningen. Fryser du, er varmt tøj uundværligt, men træningsøvelser og anden bevægelse er også en god måde at få varmen på. Hold temperaturen på mindst 18 grader, da der ellers kan opstå fugt, som kan give skimmelsvamp.

Træk gardiner og persienner for og fra

Træk gardiner og persienner for, når mørket falder på, så forhindrer du varmetab gennem vinduerne. Træk dem fra om dagen, så lys og varme fra solen kan komme ind.