Beregn, hvor meget strøm dine lamper bruger

Du kan selv regne ud, hvor mange kWh dine lamper bruger på et år, og dermed hvor meget de koster i strøm om året. For at lave regnestykket skal du finde ud af, hvor mange watt dine pærer bruger, og hvor mange timer om året de er tændt.

Regnestykket for én lampe ser således ud:

  1. Antal watt x antal timer tændt i døgnet x 365 (et år).
  2. Dividér ovenstående tal med 1.000 for at gå fra Wh til kWh.
  3. Gang med prisen pr. kWh for at få prisen pr år.

Halogenpærer bruger langt mere strøm end LED-pærer. En udregning, som Videncentret Bolius har lavet, viser fx, at 10 halogenpærer på 35 watt, der er tændt 4 timer om dagen, har et årligt forbrug på 511 kWh. 10 nye LED-pærer på 2,3 og 4,5 watt har et årligt forbrug på 34 og 65 kWh, hvis de er tændt 4 timer om dagen.

Derfor kan det være en fordel at udskifte halogenpærer, hvis du vil spare på strømmen og have en lavere elregning.

Hvordan tjekker man, om det er en halogenpære eller LED-pære?

Men hvordan finder du ud af, om det er halogenpærer, der sidder og lyser i dine lamper?

Det er faktisk ikke helt så simpelt, som det lyder, for pærerne kan ligne hinanden meget.

Men her er 3 tip til at finde ud af det:

  1. Kig på antallet af watt på selve pæren. Hvis pæren er på mindre end 10 watt, er det typisk en LED-pære. På større halogenpærer er watt-tallet typisk på 25 watt og derover. Halogenstifter er på 10 watt og derover.
  2. Tjek, om der er en glødetråd eller dioder i pæren. Hvis der er en glødetråd indeni, er det en halogenpære, og er der en eller flere dioder, er det en LED-pære. Det er dog ikke muligt at se, hvis pæren er mat.
  3. Mærk forsigtigt på armaturet eller lampeskærmen, når lyset er tændt – afhængig af effekten kan de være varme, hvis det er halogenpærer, der er i. Du kan i nogle tilfælde også mærke på selve pærerne med et stykke stof/en klud i mellem - er pærerne meget varme, er det halogenpærer. Vær dog meget forsigtig, for nogle halogenpærer kan blive ekstremt varme.

Kan man stadig købe halogenpærer?

Halogenpærer er på vej væk fra markedet. Den eneste halogenpære, der fortsat må bringes på markedet, er pærer med G9-sokler i energiklasse C. Fra 1. september 2023 blev den også udfaset.

Du kan dog stadig købe halogenpærer, da de må sælges, indtil forhandlernes lagre er tømt.