Når du streamer tv, film og serier, er det en god idé at gøre det gennem tv-apps, Chromecast eller Apple TV frem for at bruge en spillekonsol. En spillekonsol bruger nemlig mellem 12-20 gange mere strøm end fx en Chromecast.

Hvis du binge-watcher (ser flere afsnit af fx en tv-serie lige efter hinanden) serier på en streamingtjeneste på din PlayStation 5, kan du forvente en regning, som er op mod 15 gange større end strømregningen ved brug af Chromecast Ultra eller Apple TV. Med andre ord er der penge at spare, hvis du dropper konsollen.

Strømforbrug fra Apple TV, Chromecast, Xbox og Playstation ved streaming

Se her, hvor meget strøm de forskellige mærker bruger, når du streamer tv, serier og film, og hvad det betyder for elregningen om året ved en elpris på 2,62 kr. pr. kWh (januar 2024).

3 timers daglig brugApple TV 4KChromecastXbox OnePlayStation 5
Effekt i watt2,30 W3,20 W33 W55,6 W
Årligt forbrug i kWh2,5 kWh3,5 kWh36,1 kWh60,9 kWh
Pris årligt7 kr.9 kr.95 kr.160 kr.

Beregn forbruget for andre apparater i apparatberegneren på SparEnerg.dk

PlayStation 5

En PlayStation 5 er den helt store synder i strømregnskabet, da den bruger hele 55,6 watt under streaming af videoindhold. Den bruger derfor ca. 61 kWh/år ved 3 timers dagligt brug, og det koster 160 kr. om året.

Xbox One

Hvis du tre timer dagligt streamer videoindhold med en Xbox One, som bruger 33 watt under streaming, svarer det til ca. 36 kWh/år. Rundt regnet svarer det til en gennemsnitspris på 95 kroner om året.

Apple TV 4K

Et alternativ til streaming via konsoller er et Apple-TV. Et Apple-TV 4K bruger nemlig kun 2,30 watt under streaming af film i 4K billedkvalitet. Hvis du bruger denne løsning 3 timer dagligt, ender du med et samlet forbrug på kun ca. 2,5 kWh/år, svarende til 7 kr. om året. 

Chromecast Model NC2-6A5

I samme kategori ligger Google Chromecast. Modellen NC2-6A5 bruger 3,5 watt – altså en lille smule mere end et Apple-TV. Med 9 kr./året gør differencen dog ikke en betydelig forskel.  

Regneeksemplerne er lavet ud fra en gennemsnitlig elpris. Har du en variabel elpris, kan du udregne prisen ved at indsætte den aktuelle pris.

Hvad har også betydning for strømforbruget ved streaming?

Strømforbruget ved den enkelte enhed skal dog også ses i lyset af andre faktorer. Fx bruger din telefon og computer strøm, når du streamer fra den, og forbruget afhænger derfor af, hvilken telefon, computer eller tablet du streamer fra.  

Ser du eksempelvis Netflix eller TV 2 gennem tv-apps, er der er også en udgift forbundet til tv’ets eget strømforbrug. Det er derfor altid smart at vælge dit næste tv med en god energimærkning.  

SparEnergi.dk kan du beregne dit fjernsyns strømforbrug. 

Brug wi-fi, når du streamer

Du udleder mindre CO2, hvis du streamer via wi-fi i stedet for et mobilnetværk. Når du bruger dit mobilnetværk, kræver det nemlig omkring fire gange så meget energi for at holde din netværksforbindelse.