Hver tredje dansker har et tv i soveværelset. Det viser en undersøgelse om indretning af boligen, som YouGov har lavet for Bolius i oktober 2018. Der er i alt gennemført 1.006 CAWI-interview med danskere i alderen 25+ år.

Men det kan være en dårlig idé at se de seneste nyheder elle nyeste afsnit af yndlingsserien på Netflix, når du ligger under dynen og skal sove. At se tv i soveværelset kan nemlig være dårligt for nattesøvnen.

Tv og skærme i soveværelset gør det sværere at sove

Når du ser ind i en tv-skærm eller en iPad, kan det på mange måder sammenlignes med at sidde og kigge ind i en tændt lampe. Ganske vist er lyset fra en skærm ikke lige så kraftigt som fra en lampe, men lyset fra en elektronisk skærm påvirker alligevel hormonproduktionen i hjernen.

Specielt hormonet melatonin er vigtig for vores søvn. Produktionen af melatonin bliver bl.a. styret af den lysintensitet, som øjet registrerer. Hormonet bliver især dannet i døgnets mørke timer, og det er med til at fremkalde søvnighed.

Når vi skal falde i søvn om aftenen, har vi derfor bedst af varmt og rødligt lys. Den slags lys solen giver, når den er ved at gå ned. Lyset fra elektroniske skærme, som fx et tv, er det modsatte, nemlig koldt og blåligt. Det blå lys hæmmer altså udskillelsen af melatonin, og det kan hæmme muligheden for at få en god og naturlig søvn.

Hvis du ser tv lige før, du skal sove, kan det narre din hjerne til at tro, at det i faktisk er tid til at stå op, og du vil have sværere ved at falde i søvn.

Tv i soveværelset kan forstyrre din søvn

Det er ikke kun lyset fra tv-skærmen, som kan ødelægge muligheden for at få en god nats søvn.

Hvis du sætter en gyser på, kan det sætte gang i stresshormoner, og en politisk debat kan gøre dig ophidset. Begge dele vil gøre det svært for dig at falde i søvn lige bagefter. Uanset, hvad du ser, kan det påvirke din evne til at overgive dig til søvnen, da et tv i soveværelset gør, at du indstiller dig på at se fjernsyn og ikke på at sove.

Hvis du oven i købet falder i søvn, mens fladskærmen stadig er tændt, vil din hjerne blive ved med at registrere lydene. Det forhøjer hjernens aktivitet unødigt, hvilket også er med til at forringe din søvn.