Der findes ikke stentavler med regler for, hvad du må have i soveværelset, men for din sundheds og din sikkerheds skyld er der nogle ting, du bør overveje at fjerne fra eller undlade at have i soveværelset. Her kan du læse om fem ting.

1. Ting under sengen

Mange af os har en del ting, som vi sjældent bruger, men som vi helst ikke vil skille os af med – det kunne jo være, at vi fik lyst til at gå med de gamle støvler igen eller måske begynde til tennis igen. Men indtil den dag kommer, skal tingene opbevares et sted, og her kan det være oplagt at bruge pladsen under sengen. 

Det er dog en dårlig idé, for du sveder ca. 2 dl vand væk, mens du sover, og den fugt, der ophober sig i madrassen, skal helst kunne ventileres væk igen. Derfor er det bedst, hvis luften kan cirkulere frit hele vejen rundt om din seng.

2. (For mange) potteplanter

Et par potteplanter kan være med til at gøre dit soveværelse til et smukt og behageligt rum at opholde dig i. Men pas på med at fylde soveværelset helt op med planter. For mange planter kan nemlig give et fugtproblem i soveværelset.

Der sker hele tiden en fordampning fra potteplanterne, både fra den jord, planterne står i, og fra planternes blade. Kombineret med vanddampen fra din udåndingsluft samt vandamp fra din hud, kan der i løbet af natten ophobe sig for meget fugt i soveværelset, særligt hvis der ikke er tilstrækkelig ventilation i soveværelset.

Anbefalingen er at sove med åben dør ind til soveværelset og derudover at  lufte ud med gennemtræk i hele boligen 5-10 minutter tre gange om dagen.

3. Fladskærms-tv, smartphones og andet elektronik

En undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov foretog for Videncentret Bolius i oktober 2018 viste, at 33 % af danskerne har et tv placeret i soveværelset, og at hele 54 % har en smartphone i deres soveværelse om natten.

Undersøgelsen siger ganske vist ikke noget om, hvorvidt disse mange skærme bliver tændt om aftenen og natten, men det er ikke helt urimeligt at antage, at de gør.

Hvis du er en af de mange danskere, der har en skærm i dit soveværelse, bør du overveje, om du skal flytte den til et andet rum.

Lyset fra en elektronisk skærm – eksempelvis et tv eller en smartphone – påvirker hjernens produktion af hormoner. Bl.a. er hormonet melatonin vigtig for vores søvn. Hvor meget melatonin, der bliver produceret, styres bl.a. af den lysintensitet, som øjet registrerer. Hormonet dannes især i døgnets mørke timer, og melatonin er med til at fremkalde søvnighed.

Når vi skal sove, skal vi ideelt udsættes for varmt, rødt lys - tænk på en solnedgang. Hvis vi stirrer ind i et tv eller en smartphone, får vi i stedet blåligt lys - der minder mere om det lys, solen udseender, når den står højest på himlen.

Det kan få din hjerne til at tro, at det er tid til at stå op, og du kan få sværere ved at falde i søvn.

Du kan også risikere, at elektronik som tv, pc og printer afgiver kemiske stoffer, som kan forringe kvaliteten af indeklimaet.

4. Kontanter og dyre smykker

Soveværelset er sandsynligvis et af de første steder en indbrudstyv vil gennemsøge ved indbrud. Det skyldes, at mange opbevarer smykker i nærheden af deres tøj.

Derfor er det en god idé, at opbevare kostbare genstande som fx halskæder, ringe eller manchetknapper et andet sted. 

5. Arbejdsrelaterede genstande

Skal du besvare en mail eller læse en præsentation igennem en sidste gang inden morgendagens møde, så kan det virke oplagt at tage den bærbare computer med i seng og ordne arbejdet der.

Men arbejdsrelaterede opgaver bør du gøre på kontoret, i stuen, eller ved køkkenbordet – kort sagt alle andre steder end i soveværelset. I soveværelset skal du have ro og sove, og du bør ikke distrahere dig selv med forskellige former for arbejde.