Lader du risengrøden koge færdig under dynen efter den gamle høkassemetode, sparer du både strøm og tid. Du slipper nemlig for at skulle holde øje med grøden og røre rundt i de ca. 45 minutter, det normalt tager på et kogeblus, og du undgår, at grøden brænder på eller koger over.

Det er varmen fra kogepladen, der normalt får risengrød til at brænde på, og du skal derfor ikke være bange for, at grøden brænder på, når den står under dynen. Du kan roligt lade den passe sig selv, til den er klar til servering.

Herunder guider vi dig trin for trin.

Sådan koger du risengrød færdig under dynen

  1. Brug en tykbundet gryde med tætsluttende låg. Bland grødris og vand i gryden, sæt den på et kogeblus og kog det efter opskriften på emballagen. Tilsæt dog 1 spiseskefuld ekstra ris pr. liter mælk, da fordampningen er meget lille, når grøden koger færdig i sengen.
  2. Tilsæt mælk og kog det hele i et par minutter, mens du rører i gryden.
  3. Kom låg på gryden, tag den af blusset og stil den på udbredte aviser på sengen. Pak gryden yderligere ind i aviser og pak til sidst dynen godt omkring (med sengetøj på). Læg et tæppe over.
  4. Lad risengrøden passe sig selv i 45-60 minutter, mens den koger færdig.
  5. Kog til sidst grøden op under omrøring på kogeblusset, smag den til med lidt salt og servér. Hvis grøden først skal bruges senere, så hæld den over i en skål, lad den dampe kortvarigt af og stil den i køleskabet.

Lad ikke risengrøden stå i sengen hele dagen

Det er ikke farligt at koge risengrøden færdig under dynen, så længe den ikke står i sengen hele dagen.

For at undgå dannelse af farlige bakterier anbefaler Fødevarestyrelsen, at grøden står maks. en time under dynen, samt at den bliver spist med det samme eller sættes på køl, hvis den først skal bruges senere, fx til risalamande. Her skal temperaturen falde fra 65°C til 10°C inden for højst fire timer.

Så meget sparer du ved at koge risengrøden færdig under dynen

Tilberedning af risengrød på komfur i en time: 0,49 kWh.
Tilberedning af risengrød på komfur (kort opkog) + høkasse/under dynen: 0,27 kWh.
Besparelse: 45 procent.

Du kan også tilberede andre retter under dynen

Metoden kan også bruges til meget andet end risengrød. Du kan fx lade kartofler, pasta, gryderetter, ris og grøntsager koge færdig under dynen efter at være bragt i kog på et kogeblus.

Hvis du ikke ønsker at bruge sengen til formålet, kan du også bruge en gammeldags eller moderne høkasse. Lad gryden stå i kassen eller under dynen i maks. en time.