Fakta om undersøgelsen
Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov for Videncentret Bolius. Der er i alt gennemført 1.008 CAWI-interview med danskere i alderen 25+ år i perioden 23.-27. oktober 2023.
Energikrisen fik mange til at spare på varmen og sænke temperaturen indendørs. Nu ser krisen ud til at være overstået, og det har fået danskerne til at skrue en anelse op for varmen i både stue/køkkenalrum, soveværelse og børneværelse.
En undersøgelse foretaget af YouGov i oktober 2023 for Videncentret Bolius viser, at den gennemsnitlige temperatur vinterhalvåret i danske boliger er:
- 20,7 grader i stue/køkkenalrum
- 20,2 grader i børneværelser
- 18,7 grader i soveværelset.
Svarene viser den temperatur, vi selv vurderer, at vi har i de forskellige rum.
Temperaturen er cirka en halv grad højere end i en tilsvarende undersøgelse fra oktober 2022. Til gengæld er den angivede temperatur lavere end i januar 2022.
For høj indendørs temperatur i din bolig kan koste dyrt
Halvdelen af danskerne angiver, at de har 20-21 graders varme i stuen/køkkenalrummet. Hver fjerde skruer endnu mere op for varmen og har en temperatur på 22-23 grader, mens hver femte ’nøjes’ med en temperatur på højst 19 grader.
- Der er ingen grund til have bare fødder og t-shirt på i sit hjem om vinteren, selvom man kan. Man kan spare 5 procent på varmeregningen, hver gang man sænker temperaturen med en 1 grad, og man kan sagtens holde varmen med 20-21 grader – ellers kan man tage et par sokker og en tyk trøje på, siger fagekspert i Videncentret Bolius, Tue Patursson.
Boligens optimale temperatur er 20-22 grader
Ifølge fagekspert i Videncentret Bolius, Tine R. Sode, er den mest optimale temperatur i en bolig omkring 20-22 grader. Men så længe man holder sig inden for en temperatur på mellem 18 og 25 grader, bør der ikke være problemer.
– De fleste tror, at de holder en lav temperatur i boligen, men rent faktisk er temperaturen ofte et par grader højere end det, man tror. Så gennemsnitstemperaturen i de danske boliger kan sagtens være højere end det, undersøgelsen viser, mener fageksperten.
Må vi vise dig en infografik?
Her plejer at ligge et kort, et lagkagediagram eller lignende. Vi kan desværre ikke vise dig infografikken på grund af dine cookie-indstillinger.
Ældre har lavere temperatur i soveværelset – unge skruer mere op for varmen
I soveværelset har flertallet en temperatur på 18-19 grader eller under 18 grader.
– Mange ældre har oplevet oliekrisen i 1970’erne, og der var det nødvendigt for mange at skrue ned for varmen på grund af priserne. Man skal dog være opmærksom på, at risikoen for skimmelsvamp øges, når temperaturen er under 18 grader, siger fagekspert Tue Patursson.
Den yngre del af befolkningen – de 25-44 årige – skruer mest op for varmen i soveværelset. De har en gennemsnitlig temperatur på 19,5 grader.
Sov ikke for køligt
Ifølge overlæge Jan Ovesen er det mest optimalt at sove lidt køligere end stuetemperatur. Om dagen bør temperaturen i soveværelset være den samme som stuetemperaturen – ellers kan der opstå kolde overflader på fx vinduer, der kan medføre fugtproblemer.
Hvis du vil sove i en køligere temperatur, så skru ned for varmen i soveværelset om aftenen og lav gennemtræk, før du skal sove, så luften bliver nedkølet. Dermed køler du selve luften i rummet ned i stedet for overfladerne, samtidig med, at du fjerner den fugtige luft.
Luft også ud med gennemtræk om morgenen, inden du skruer op for varmen igen.
Så varmt er der i børneværelset
På børneværelset er temperaturen halvanden grad varmere end i soveværelset, 20,2 grader i gennemsnit. Halvdelen har en temperatur på 20-21 grader, mens de fleste andre angiver, at de har en temperatur 18-19 grader eller 22-23 grader.
Også her er det en god idé at sænke temperaturen om aftenen og lufte ud med gennemtræk for at spare lidt og få en bedre søvn.
Ekspert: Pas på temperaturforskel i boligen
Der kan opstå problemer med indeklimaet, hvis temperaturforskellen mellem rummene er på mere end 5 grader.
Er temperaturen i fx soveværelset mere end 5 grader lavere end i resten af hjemmet, risikerer du kondensdannelse på overfladerne i rummet, når den varme luft fra resten af boligen søger ind i det kolde soveværelse – også selv om du holder døren til soveværelset lukket.
Når der er fugt og organisk materiale som støv, tapet eller træ til stede, kan skimmelsvamp leve og vokse.
– Derudover bør man ikke have lavere temperaturer end 18 grader, da det også øger risikoen for skimmelvækst. Jo højere lufttemperatur des mere vand kan den indeholde. Er luften kold, kan den ikke indeholde så meget fugt, og den fugt, der bl.a. kommer på vinduerne, bliver ikke absorberet i luften, men lægger sig i vinduet med skimmelvækst til følge, forklarer Tine R. Sode.
Kommer man over de 25 grader, vil de fleste finde det ubehageligt at opholde sig boligen. Derudover sover man dårligere, hvis temperaturen i boligen er så høj.