Fakta om undersøgelsen

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov for Videncentret Bolius. Der er i alt gennemført 1.007 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år i perioden 28. november-2. december 2016.

Se undersøgelsen her

Mens vinterens kulde raser udenfor, er de danske stuer i gennemsnit 21 grader varme, mens temperaturen i soveværelset er på 18 grader.

Det viser en undersøgelse foretaget af YouGov i december 2016 for Videncentret Bolius.

Undersøgelsen viser, at kvinderne generelt har det varmere end mændene i alle boligens rum. Derudover bliver stuen varmere og soveværelset koldere, jo ældre man bliver. Fx har 45 % af de adspurgte mellem 18 og 34 år en temperatur på 20 grader eller derover i soveværelset. Til sammenligning har kun 17 % af de +55-årige en lige så høj temperatur i soveværelset i vinterhalvåret.

Boligens optimale temperatur er 22 grader

Ifølge fagekspert i Videncentret Bolius, Tine R. Sode, er den mest optimale temperatur i en bolig omkring 22 grader. Men så længe man holder sig inden for en temperatur på mellem 17-18 og 25 grader, burde der ikke være problemer.

- Derudover tror de fleste, at de holder en lav temperatur i boligen, men rent faktisk er temperaturen ofte et par grader højere, end det man tror. Så gennemsnitstemperaturen i de danske boliger kan sagtens være højere end det, undersøgelsen viser, mener fageksperten.

Ekspert: Pas på temperaturforskelle i boligen

Der kan opstå problemer med indeklimaet, hvis temperaturforskellen mellem rummene er på mere end 5 grader.

Er temperaturen i fx soveværelset mere end 5 grader lavere end i resten af hjemmet, risikerer du kondensdannelse på overfladerne i rummet, når den varme luft fra resten af boligen søger ind i det kolde soveværelse - også selv om du holder døren til soveværelset lukket.

Og så snart, der er fugt og organisk materiale som støv, tapet eller træ til stede, kan skimmelsvamp leve og vokse.

- Derudover bør man ikke have lavere temperaturer end 17-18 grader, da det også øger risikoen for skimmel. Jo højere lufttemperatur des mere vand kan den indeholde. Er luften meget kold vil den dug, der bla. kommer på vinduerne, ikke blive absorberet i luften, men lægge sig i vinduet med skimmelvækst til følge, siger Tine R. Sode.

Kommer man over de 25 grader, vil de fleste finde det ubehageligt at opholde sig boligen. Derudover sover man dårligere, hvis temperaturen i boligen er så høj.

Sov ikke for køligt

Ifølge overlæge Jan Ovesen er det mest optimalt at sove lidt køligere end stuetemperatur. Hvis du gerne vil sove køligt, skal du holde soveværelset varmere om dagen, så der ikke opstår kolde overflader på fx vinduer, der kan medføre fugtproblemer.

Hvis du gerne vil sove ved ca. 18 grader, er det en fordel at lufte ud med gennemtræk både før, du går i seng, og når du står op. Dermed køler du selve luften i rummet ned i stedet for overfladerne, samtidig med at du fjerner den fugtige luft.

Tæppe og ekstra tøj holder danskerne varme

Varme i boligen forbindes ofte med komfort, derfor virker det umiddelbart mest logisk at skrue op for varmen, hvis man har det koldt. Men danskerne vælger oftere at tage et tæppe eller ekstra tøj på, hvis de fryser.

Faktisk vælger kun 42% af danskerne ifølge Videncentret Bolius' undersøgelse at skrue op for varmen i boligen, hvis de synes, at temperaturen er for kold. Modsat vælger henholdsvis 58 og 49% at tage et tæppe over sig eller tage ekstra tøj på for at modvirke kulden.

Danskernes andre metoder til at få varmen på er ifølge undersøgelsen ved at lukke tilstødende døre eller lukke dele af boligen af.