Fakta om undersøgelsen

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov for Videncentret Bolius. Der er i alt gennemført 1.011 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år i perioden 13.-17. januar 2022.

Se undersøgelsen her

Der er ikke mange, der fryser i de danske hjem. En undersøgelse foretaget af YouGov i januar 2022 for Videncentret Bolius viser, at den gennemsnitlige temperatur i danske boliger er

  • 21 grader i stue/køkkenalrum
  • 20,5 grader i børneværelser
  • 19 grader i soveværelset.

For høj temperatur i din bolig kan koste dyrt

Næsten halvdelen af danskerne angiver, at de har 20-21 graders varme i stuen/køkkenalrummet. Næsten en tredjedel skruer endnu mere for varmen og har en temperatur på 22-23 grader, mens 10 procent ’nøjes’ med en temperatur på 18-19 grader.

Med de stigende energipriser på især naturgas og el i 2021 og 2022 kan varmeregningen blive stor, hvis man skruer for højt op for varmen.

- Der er ingen grund til have bare fødder og t-shirt på i sit hjem om vinteren, selv om man kan. Man kan spare 5 procent på varmeregningen, hver gang man sænker temperaturen med en 1 grad, og man kan sagtens holde varmen med 20-21 grader – ellers kan man tage et par sokker og en tyk trøje på, siger fagekspert i Videncentret Bolius, Tue Patursson.

Boligens optimale temperatur er 20-22 grader

Ifølge fagekspert i Videncentret Bolius, Tine R. Sode, er den mest optimale temperatur i en bolig omkring 20-22 grader. Men så længe man holder sig inden for en temperatur på mellem 18 og 25 grader, bør der ikke være problemer.

- De fleste tror, at de holder en lav temperatur i boligen, men rent faktisk er temperaturen ofte et par grader højere end det, man tror. Så gennemsnitstemperaturen i de danske boliger kan sagtens være højere end det, undersøgelsen viser, mener fageksperten.

Ældre har det mere koldt i soveværelset

I soveværelset har de fleste en temperatur på 18-19 grader eller under 18 grader. Det er særligt den ældre del af befolkningen, der skruer ned for varmen i soveværelset – de, der er fyldt 65 år, har i gennemsnit en temperatur på 18,2 grader, mens de, der er under 44 år, i snit sover i 20 graders varme.

- Mange ældre har oplevet oliekrisen i 1970’erne, og der var det nødvendigt for mange at skrue ned for varmen på grund af priserne. Det har flere holdt fast i, mens den yngre generation gør det mindre, fordi det ikke har været en nødvendig vane, siger fagekspert Tue Patursson.

Sov ikke for køligt

Ifølge overlæge Jan Ovesen er det mest optimalt at sove lidt køligere end stuetemperatur. Om dagen bør temperaturen i soveværelset være den samme som stuetemperaturen - ellers kan der opstå kolde overflader på fx vinduer, der kan medføre fugtproblemer.

Hvis du vil sove i en køligere temperatur, så skru ned for varmen i soveværelset om aftenen og lav gennemtræk før du skal sove, så luften bliver nedkølet. Dermed køler du selve luften i rummet ned i stedet for overfladerne, samtidig med, at du fjerner den fugtige luft.

Luft også ud med gennemtræk om morgenen, inden du skruer op for varmen igen.

Så varmt er der i børneværelset

På børneværelset er temperaturen stort set den samme som i stue/køkkenalrum. På fire ud af ti børneværelser er der 20-21 grader, mens temperaturen i en fjerdedel af børneværelserne er 22-23 grader.

Også her er det en god idé at sænke temperaturen om aftenen og lufte ud med gennemtræk for at spare lidt og få en bedre søvn.

Ekspert: Pas på temperaturforskel i boligen

Der kan opstå problemer med indeklimaet, hvis temperaturforskellen mellem rummene er på mere end 5 grader.

Er temperaturen i fx soveværelset mere end 5 grader lavere end i resten af hjemmet, risikerer du kondensdannelse på overfladerne i rummet, når den varme luft fra resten af boligen søger ind i det kolde soveværelse - også selv om du holder døren til soveværelset lukket.

Og så snart, der er fugt og organisk materiale som støv, tapet eller træ til stede, kan skimmelsvamp leve og vokse.

- Derudover bør man ikke have lavere temperaturer end 18 grader, da det også øger risikoen for skimmelvækst. Jo højere lufttemperatur des mere vand kan den indeholde. Er luften kold, kan den ikke indeholde så meget fugt, og den fugt, der bl.a. kommer på vinduerne, bliver ikke absorberet i luften, men lægger sig i vinduet med skimmelvækst til følge, siger Tine R. Sode.

Kommer man over de 25 grader, vil de fleste finde det ubehageligt at opholde sig boligen. Derudover sover man dårligere, hvis temperaturen i boligen er så høj.