Spørg Bolius

Lavere temperatur i soveværelse

Jeg har i alle år, efter at have forladt kostskole sovet for enten åbent vindue eller åben yderdør.

Har aldrig varme på i soveværelset, ingen sorte pletter, d.v.s ingen kuldebroer eller skimmelsvamp. Soveværelset ligger i et hjørne af huset, så hvad er egentlig begrundelsen for at anbefale samme temperatur i alle rum, hvilket jeg heller ikke har?

Med venlig hilsen Christian

Hej Christian.
 
Der er tale om en tommelfingerregel. Man SKAL ikke holde samme temperatur i alle rum, men oftest er det det bedste for huset og dets konstruktioner.

Du kan dog godt natsænke temperaturen i soveværelse til under 17-18 grader uden risiko for skimmelsvamp, hvis der maksimalt er ca. 5 graders forskel på temperaturen i de andre rum. Er der fx 16 grader i soveværelset om natten, må der altså højst være 21 grader i de andre rum, ellers er der risiko for, at der dannes kondens på vinduer, vægge og lofter i soveværelset, som kan føre til skimmelsvamp.

Hvis nogle rum er meget koldere end andre, kan det føles som træk i huset. Det kan være ubehageligt og kan også føre til højere energiforbrug, da man kan være tilbøjelig til at skrue mere op for varmen i de varme rum for at kompensere.

Det er dog vigtigt at bemærke, at disse er generelle anbefalinger, og der kan være individuelle forskelle. Hvis du ikke oplever problemer med fugt, skimmelsvamp eller træk, og du er tilfreds med temperaturen i dit soveværelse, er der ikke nødvendigvis grund til at ændre noget.

Vi har flere artikler om emnet, se her:
Pas på: Soveværelset må ikke være for køligt 
Undersøgelse: Så høj en temperatur har danskerne i stue og soveværelse 
Sådan holder du soveværelset køligt i varmen

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Christina Schjervig, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden