Hvad menes der med "at lukke en del af boligen af"?

Hvis man bor i en bolig med mange og store rum, kan det virke oplagt at lukke et eller flere rum af om vinteren for ikke at skulle varme hele boligen op. Det kan være rum, der ikke bliver brugt så tit, fx værelser til børn, der er flyttet hjemmefra. Døren til rummet holdes lukket, og radiatoren bliver slukket, så der ikke er varme på.

Hvad skal du være opmærksom på, hvis du lukker dele af boligen af?

Det er en dårlig idé at lukke dele af boligen af om vinteren. Når dele af en bolig lukkes af, og der slukkes for varmen, kommer der store temperaturforskelle i boligen - og det er ikke sundt.

Hvis du har rum i boligen, hvor der ikke er varme på i løbet af vinteren, skal døren holdes lukket. Allerhelst bør døren forsegles, så der overhovedet ikke kan trænge varm luft ind i det kolde rum, men det er ikke rigtig muligt.

Er der mere end 5 graders temperaturforskel imellem to rum, vil den varme luft trænge ind i det kolde rum og kondensere på de kolde overflader. Det vil sige, at der lægger sig et lag fugt på vægge, lofter og gulve.

Sker det over en længere periode, kan overfladerne i det kolde rum forblive fugtige, og der kan hurtigt dannes skimmelsvamp. Ved de rigtige betingelser tager det blot to uger. Bekæmpes skimmelsvampen ikke, og er der gode vækstbetingelser til stede, vil den brede sig og kan skade indeklimaet i boligen.

Det er den samme problemstilling i kolde soveværelser. Her kan der opstå fugtproblemer og skimmelsvamp på grund af for stor temperaturforskel mellem soveværelset og resten af boligen.

Det kan også give problemer med gulve af træ, hvis fugtigheden i rummet stiger. Trægulve kan udvide sig både i længden og i bredden, hvis de optager fugt.

Parketgulve vil hurtigt begynde at bule opad i de fugtige perioder og få store sprækker i de tørre perioder. Plankegulve kan i et meget fugtigt rum udvide og bevæge sig så meget, at de i værste tilfælde kan presse dele af væggen ud af rummet, hvis der ikke er nok luft mellem plankerne og væggen (normalt 10 mm).

Hvor koldt må der være i aflukkede dele af boligen?

Minimumstemperaturen i en bolig skal være 17-18 grader for ikke at skade kontruktionen. Temperaturen i et rum bør derfor ikke være under 17-18 grader, og der bør ikke være mere end 4-5 graders forskel på varme og kolde rum i boligen.

Gælder det samme, hvis hele boligen lukkes af?

Hvis det er hele boligen, der skal lukkes af, f.eks. på grund af en længere ferie i vinterhalvåret, bør temperaturen aldrig komme under 15 grader. Du bør med andre ord ikke lade din bolig stå med helt lukkede varmekilder. Stil radiatorerne på 1-2, så de varmer en lille smule, så falder temperaturen normalt ikke til under 15 grader.

Mange sommerhuse bliver lukket ned for vinteren. Nogle vælger at lukke huset i hele vinterperioden, og dermed kan temperaturen godt falde til 0 grader og i enkelte tilfælde endda til under frysepunktet, alt efter hvor godt huset er isoleret. Men da det er hele huset, der holdes koldt, og ikke kun enkelte rum, er der ingen varm luft, der kan trænge ind og kondensere på kolde overflader.