Spørg Bolius

Kan vi skrue helt ned for varmen i en periode - uden at få skimmelsvamp?

Hej Bolius

Så skal der spares.

Jeg rejser fra landet i slutningen af oktober og kommer hjem igen i slutningen af november. Mit lille rækkehus på 65 m2 skal have sænket varmeforbruget og elforbruget i de 5 uger. Kun kombiskabet med køle frys fortsætter. Alt andet lukkes ned.

Jeg har en dejlig nabo, der gerne vil hjælpe til. Har læst, at I anbefaler 18 grader. Så … Jeg tænker at få termostaterne sat til fast 10 grader - og hvad sker der så mht. evt. dug og skimmelsvamp?

Kan en evt. skade forhindres ved udluftning/gennemtræk et par gange om ugen?

Kan temperaturen sættes yderligere ned?

Eller er jeg helt på vildspor. Sparer jeg noget?

Det koster jo, at sætte temperaturen op til 20 grader, når jeg kommer hjem. Hvad er jeres gode råd?

Tak for
hjælpen. Erik G

Hej Erik G

Vi anbefaler, at man ikke skruer ned for varmen til mindre end 16-18 grader, da det kan give skimmelvækst.

Hvis man så vælger at skrue mere ned end det anbefalede, er det vigtigt, at man sørger for ventilation af det eller de rum, man ønsker lavere temperaturer i..

Man kan anvende en affugter, som nok stadig vil være billigere i drift, end at have varmen på.

Og faktisk er det måske nok bedre at lukke hele huset ned end kun dele af huset, da det giver mindre risiko for, at varm, fugtmættet luft rammer de nedkølede overflader og danner fugt og dermed skimmel.

Du vil spare noget ved at skrue ned for varmen. Man skal blot være opmærksom på, om skimmelvæksten kommer, og hvis den gør, vil afrensningen måske også komme til at koste en del.

Man bør dog helet generelt ikke have rum der er for kolde (under 8-10 grader) om vinteren, da der kan være risiko for, at vandfyldte rør frostsprænger.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine R. Sode, fagekspert

Aktuelt på forsiden