Spørg Bolius

Er det er god ide at skrue helt ned for varmen om natten, og når vi er på arbejde?

Hej Bolius

Hej! Jeg bor i et hus fra 1960 på 97m2. Der er en ny luft/luft varmepume og nye elradiatorer i værelserne (i det bagerste værelse bliver denne brugt, resten klarer varmepumpen).

Vi har den på 22 grader normalt, så det er aldrig voldsomt varmt i huset.

Mit spørgsmål er så, nu elpriserne er steget, som de er: Er det en god idé at slukke/skrue ned for varmen om natten, og imens vi er på arbejde (7-8 timer om dagen)?

Hvis ja, hvor koldt må der så blive i huset?

Tænker i forhold til skimmel, fugt osv. Jeg synes, varmepumpen varmer hurtigt op, og jeg kan styre den via app på telefonen. Pt. er der ikke meget isolering i hulmuren, men det bliver udbedret i start februar, og håber, det også kan give mere varme.

Vh Nanna B

Hej Nanna B

Rigtig mange vil kunne få en fordel ud af at skrue ned om natten og i løbet af arbejdsdagen. Og ja,- det er ofte blevet nemmere. da apps gør det muligt at styre på alle mulige måder. Både med timer, men også med temperaturfølere osv.

Der er dog grænser for, hvor meget man skal lade temperaturen falde. Normalt siger vi, at der skal være mindst 17-18 grader i huset. Ellers risikerer man, at de kolde flader danner kondens, som på sigt vil kunne give skimmel. Kommer den længere ned i kortere perioder, vil det som regel ikke give problemer, hvis blot der varmes op dagligt. Det hele bliver endnu bedre, når du får hulmursisoleret, da huset så vil holde på varmen længere.

Og ja,- luft-luft varmepumper reagerer hurtigt, så her vil jeg mene, at I kan spare noget på at lave en nattesænkning/arbejdssænkning.

Der er andre energikilder, hvor det er mere tvivlsomt, om der er effekt. Og har de fx gulvvarme, så vil det ofte kræve en del tid og energi at få varmet gulvet op, når det endelig er blevet koldt. I bedste fald skal man finde rytmen, så der evt. kan slukkes ned i løbet af eftermiddagen. Så vil gulvet måske så småt være koldt ved sengetid. I løbet af natten skal den så igen i gang med at varme gulvet op, så det er klar om morgenen. Det er ikke helt optimalt.

En kollega har for nogle år siden svaret på et tilsvarende spørgsmål, og her er der også nogle gode pointer at hive ud, samt lidt historie om et projekt Bolius en gang var tilknyttet. Varmen slukkes om natten - er det hensigtsmæssigt at skulle opvarme den kolde ejendom hver morgen?

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden