Spørg Bolius

Kan det betale sig at natsænke temperaturen i enfamiliehus?

Hej Bolius

Jeg har et hus fra 1973 på 157 m2, som er opvarmet med naturgas. Kan det betale sig økonomisk at natsænke temperaturen til fx 16 grader, eller bare generelt når man ikke er hjemme? Eller er en sænkning til 19 grader mere optimalt?

Hvordan forholder det sig?

Venlig hilsen Jesper N

Hej Jesper

Jeg har lige for ikke så mange dage siden svaret på et lignende spørgsmål. Det var dog lidt anderledes, da der var tale om en større ejendom, hvor det ofte er sværere at styre sådan noget centralt.

Men hjemme i de enkelte hjem er det lidt anderledes. Jeg beskriver dog de generelle problematikker ved at natsænke i dette tidligere svar: Varmen slukkes om natten - er det hensigtsmæssigt at skulle opvarme den kolde ejendom hver morgen?

Den undersøgelse, som jeg henviste til, kan du læse om her: SBI - Smart Energi  i hjemmet, evaluering af forsøg med inteligent temperaturregulering i enfamiliehuse

For at svare på dit konkrete spørgsmål, så kan det godt betale sig, både at natsænke, men også dagsænke, hvis man er væk fra huset i længere tid. Dertil er det også en god idé at skrue ned for varmen, medens man er på ferie.

Om det så bedst kan betale sig at skrue lidt ned eller meget ned, handler meget om dit hus. Er dit hus dårligt isoleret, vil temperaturen falde relativt hurtigt. Og modsat vil huset kunne holde en god temperatur længe, hvis der er en god termisk masse i huset, og det ikke er utæt. Sidstnævnte tilfælde betyder, at du eksempelvis ville kunne slukke for varmen tidligere, og dermed sparer mere. Men taber huset hurtigt varmen, kan du først slukke for varmen, når I alle ligger i jeres seng under dynen.

Dertil kommer den anden faktor, som handler om, hvor hurtigt husets varmeanlæg er om at varme huset op igen. Her handler det om dine varmerør, dine radiatorer eller gulvvarme. Gulvvarme er et typisk godt eksempel på en varmekilde med en langsom reaktion.

Nogle huse er langsomme til at varme op, og det betyder, at anlægget skal tænde for varmen igen, måske allerede kl. 03 om natten for at have varmen klar kl. 07 igen, når familien står op. Og har man så først slukket for varmen ved midnatstid, så mener jeg ikke, det kan betale sig. For varmeanlægget skal nu en gang ”sparke hårdere til” for at varme det tabte op, frem for blot at holde en jævn temperatur eller kun sænke en smule, apropos dine 19° C frem for 16° C.

Gulvvarmen er en udfordring, og det var den også i det føromtalte projekt. For folk ville gerne natsænke i det meste af huset, men folk ville dæleme ikke undvære deres gulvvarme om morgenen til morgenbadet, og det er en udfordring med en central nedlukning af varmen. Læs nærmere nederst.

Komforten er en vigtig parameter. For det er klart, at man kan spare en del ved bare at slukke for varmen i et halvt døgns tid. Men så er det måske også hamrende koldt i huset om morgenen eller på et andet tidspunkt. Så når jeg taler om, hvorvidt varmesænkning kan betale sig eller ej, så skal man lige sammenligne pærer med pærer, eller mere konkret rumtemperatur i opholdsrummene og opholdstidspunkterne.

Så kort fortalt, prøv at eksperimentere dig frem. Skru langsomt længere og længere ned for varmen, og så evt. kan du også lege med tidsintervallet. Dette kræver selvsagt en form for smart centralstyring af varmeanlægget.

Alternativt til at styre varmen fra selve fyret (hvilket er bedst), kan man så overveje at styre natsænkningen med individuelle, smarte termostater. Disse intelligente termostater skruer selv op og ned for varmen, som man ønsker det. Her sætter man et temperatursæt på et givent tidspunkt, eksempelvis at der skal være 21° C i børneværelset og 22° C i køkkenalrummet kl. 07 om morgenen. Termostaten lærer så sig selv, hvornår den skal tænde for varmen, således at temperaturen er ”klar” til tiden. Og de holder løbende øje med det, således at den retter ind hen mod jul og vinter, at den nu skal starte lidt tidligere end i efteråret, eksempelvis.

Læs mere: Smarte termostater - hvad kan de?

Gulvvarmen kan man så lade køre over natten for at undgå de kolde klinker om morgenen.

Jeg håber du (og andre) kan bruge svaret. Det er lidt komplekst, og der findes ikke en forkromet facitliste over det.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden