Spørg Bolius

Jordvarme med gulvvarme - kan det betale sig at lukke/skrue ned om natten?

Kære Bolius

Kan det betale sig at benytte varmeplaner (eksempelvis skrue ned forvarmen mellem 17-23) i et moderne jordvarmeanlæg med gulvvarme?
Eller spises besparelsen af den ekstra energi anlægget skal bruge for at varme op "igen"? I bil kan det bedst betale sig at køre med en konstant fart på 80 end at køre skiftevis 60 og 100 , da accelerationen koster brændstof.
Hvordan med en varmepumpe? Henset de kommende stigninger i transport af strøm, kan det virkelig betale sig, at spare på el mellem kl.17-23, men er vi med varmepumpe (og gulvvarme) bedst tjent ved at køre med 80 hele tiden? Har ikke kune finde hverken artikler eller andet, der giver et svar på ovenstående.
Tænker, det er relevant for rigtig mange danskere.
På forhånd tak :-) Claus N

Hej Ckaus N

Hvis du har gulvvarme, med varmeslangerne placeret i betonlaget, vil der ikke være den store besparelse ved at natsænke, da de tager for lang tid at reagere på ændringen.

Nogle har gulvvarme, hvor varmeslangerne er placeret i træ- eller EPS-plader lige under gulvbelægningen. Her er reaktionen hurtigere, så her kan man godt teste natsænkning.

Uanset hvilken varmekilde man har, skal det justeres og tilpasses, hvis man ønsker at natsænke. Hvor godt huset er isoleret eller sagt på en anden måde, hvor hurtigt huset taber varmen, har indflydelse på, om det kan lade sig gøre.  

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Henrik Bisp, fagekspert

Aktuelt på forsiden