Spørg Bolius

Hvad er bedst for varmen - at dørene er åbne eller lukkede?

Hej Bolius

Min kone og jeg er uenige om åbne eller lukkede døre.

Den ene af os hævder, at alle døre i huset skal være åbne og dermed via cirkulationen give (samme) varme (overalt).

Den anden mener, vi skal holde dørene lukkede, så vi undgår konstant cirkulation og dermed træk og lavere varme i de enkelte rum.

Vi er enige om effektiv udluftning og også, at vi som minimum forsøger at holde 17-18 grader i soveværelset. så:

 1. Hvem har ret ?
 2. Kan det svare sig, at køre en form for "manuel" natsænkning af den generelle temperatur?

På forhånd tak for svarene og venlig hilsen Kirsten og Mogens M

Hej Kirsten og Mogens

 1. Har I rum, som I ønsker skal være markant koldere (max 5 graders forskel) end de øvrige, så er det en god ide at lukke dørene. Men er planen, at I har samme temperatur i de fleste rum, så vil jeg anbefale, at I holder dørene åbne. Hvis der er forskellig temperatur, så er det, at der vil komme en lille form for træk, når den kolde og den varme luft blander sig.
 2. Det er lidt svært med den manuelle natsænkning. Og anbefalingen er, at det ikke er mere end et par grader, hvis man gør det.

  Udfordringen kan være, at man skal have radiatorerne i gang en god times tid, inden man skal op. Hvis man først tænder, når man står op, så vil der gå lidt tid, før man får den ønskede temperatur. Er der gulvvarme er det endnu mere besværligt at få til at fungere. En del nyere anlæg har forskellige muligheder for at få det gjort automatisk.

  Min kollega har lavet nogle fyldige svar på samme spørgsmål. Her kan du læse om nogle af de komplekser, der skal tages højde for: 
  Varmen slukkes om natten - er det hensigtsmæssigt at skulle opvarme den kolde ejendom hver morgen?
  Kan det betale sig at natsænke temperaturen i enfamiliehus?

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

 • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden