Spørg Bolius

Hvordan lufter jeg ud - uden varmespild, gennemtræk og smækkende døre?

Kære Bolius.

Nu har jeg læst internettet tyndt for at finde svar på mit spørgsmål, men det er ikke lykkes, og derfor skriver jeg nu til jer.

I skriver, at man bør lufte ud 3 gange dagligt 5-10 min med gennemtræk.

Jeg har dog kun mulighed for at lufte ud 2 gange dagligt uden gennemtræk, da dørene smækker, og det kan jeg ikke lide. Til gengæld elsker jeg at lufte ud i længere tid ad gangen, nu bliver jeg i tvivl, om det er for meget. På nettet står blot, at man skal lufte længere ud, hvis man ikke laver gennemtræk, men hvad er tilstrækkelig lang nok?.

Spm 2: Efter udluftning i feks køkkenet/stue, så tænder jeg ikke for varmen, da det er spild af varme, og vi går alligevel i seng efterfølgende, er jeg fuldstændig forkert på den? Jeg vil dog sige, vi har ikke skimmelsvamp, ej heller dårligt indeklima.

Venlig hilsen Tahira M

Hej Tahira M

1) Jeg kender naturligvis godt problemet med smækkende døre og papir, som blæser ned fra borde og hylder. Lige dørene plejer nu at kunne løses rimelig nemt med en eller anden form for klods, en stol, en tyk bog eller en kile. Men man skal selvfølgelig ikke have gennemtræk i et omfang, så alt blæser rundt. I de tilfælde kan du prøve at åbne mindre for vinduerne, så trækket ikke bliver for voldsomt. 

2) Der er en risiko ved at lufte ud meget længe af gangen. For det første kræver det mere energi at varme rummene op, hvis der forsvinder for meget varme, og konstruktioner og møbler også bliver afkølet, så de ikke med deres grundvarme kan være med til at få temperaturen op igen.

Det næste er, at en underafkølet væg vil være mere udsat for kondens (og dermed skimmel på sigt), når varm luft - som kan indeholde meget fugt - rammer en kold overflade - som ikke kan indeholde samme mængde fugt, hvilket gør, at det bliver til kondens/vand.

Vi anbefaler ikke, at man har rum, som er koldere end 17-18 grader. dette igen ud fra samme forklaring som herover, hvor varm luft fra et rum kan danne kondens på en kold væg i et andet rum.

Noget andet er, at man anbefaler at holde samme temperatur i alle rum, da man vil opleve mindre komfort ved at bevæge sig fra forskellige rumtemperaturer, ligesom en radiator, som er tændt, vil skulle kompensere for de radiatorer, som ikke er tændt.

Her et par artikler, som kan forklare lidt mere i dybden:
Luk en del af boligen af om vinteren - godt eller skidt?
Skal du skrue ned for varmen på radiatoren, når du lufter ud?​​​​​​​

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden