Spørg Bolius

Hvordan lufter vi ud uden at dørene smækker, radiatorerne bliver for varme og der kommer mus og rotter ind i huset?

Hei Bolius

I de mange nyhetsbrev som dere sender ut, står det stadigvæk artikler med diverse vinkling, hvor hensikten er å få oss til å lufte ut. Jeg tror jeg har lest gjennom dem alle sammen, samt mange andre artikler man kan google seg frem til.

Jeg savner et HELHETLIG bilde av dette.

Det lyder så enkelt når dere skriver man "bare skal lufte ut 3 ganger daglig, i ca 5 minutter, med gjennomtrekk".

Vi bor i en villa i Nordjylland, og hvis dette skal gjennomføres i praksis, skal det foregå som følger:

- Man åpner innvendige dører og vinduer på husets ene side.

- Samtidig skal radiatorer (som er programmerte) manuelt skrues ned.

- Èn person skal gå mellom disse værelsene for å hindre at mus/rotter kommer inn gjennom de åpne vinduer.

- En annen person skal åpne innvendige dører og vinduer i husets motsatte side.

- Regulere radiatorer, og deretter gå mellom værelsene for at ikke skadedyr kommer inn i varmen.

- Dette skal minst to personer foreta seg i fem minutter, før radiatorer igjen blir satt til normal drift, og vinduer igjen blir lukket.

Jeg vil hevde det er svært urealistisk at de fleste hus- og leilighetseiere har mulighet for å gjøre dette 3 ganger daglig hver dag hele uken.

Selv om 33% av danskene bor i leilighet, ligger mange av disse på stueplan, og har god mulighet for å skadedyr i leiligheten. Flertallet av disse 33% bor også alene, og har dermed ikke mulighet for å følge med på hva som skjer i begge sider av leiligheten på samme tid.

I andre artikler blir vi oppfordret til ikke å holde vinduer åpent om vinteren, nettopp for å hindre at skadedyr kommer inn i boligene.

Jeg syns derfor ikke at det rimer, når Bolius ikke nevner problematikken med utlufting og skadedyr, når de samme rådene blir gjentatt igjen og igjen.

Er det bare meg som savner dette og syns det virker underlig at ikke HELE temaet/problematikken blir belyst i artiklene???

Vh Jørn Elias

Hej Jørn E

Jeg ved ikke om det bare er dig der mangler nuancerne. Vi har fået kommentarer om at det er svært at huske, at man skal bevæge sig en del rundt i huset og at folk mener det bliver for koldt.

Men den helt lavpraktiske del, har vi ikke fået så mange klager på. 

Til et par af dine punkter har jeg kommentarer. 

- Jeg lufter ofte ud, uden at den øvrige familie bliver involveret. det er fx. om morgenen når jeg skal vække ungerne fordelt i div. værelser. På eget soveværelse åbnes vinduet inden jeg går gennem stuen og åbner 2 vinduer, for så at genere mine børn med et åbent vindue. Mens det først toiletbesøg ordnes og kaffe så småt sættes i gang, bliver luften udskiftet på fulde gardiner. Så går turen den anden vej, og vinduerne lukkes. En vane som tog lidt tid at få ind under huden, men som er blevet en rimelig dagligdags rutine. 

- Jeg har gamle termostater på radiatorerne, så jeg må desværre være obs på at lukke ned for dem. Men du skriver du har nye programmerbare? Så burde de selv opfange at der er udluftning i gang, så de ikke begynder at skrue ekstra op. Det er - hvis ikke alle - så langt de fleste nye elektroniske termostater bygget til at kunne.

- Jeg åbner sjældent yderdøre, så mus og rotter skal virkelig ville det, hvis de skal ind ad vinduerne i løbet af de minutter muligheden er der. jeg har ikke oplevet det, og heller ikke hørt om det fra andre.

- Gjort til vaner, som om morgenen, så er det faktisk muligt at få det gjort rimeligt smertefrit på samlet set 15 min om dagen.

MEN... jeg er ikke et pragteksemplar. Jeg får bestemt ikke altid luftet nok ud. Men hvis det er muligt 2 gange om dagen, så er de fleste også nået langt. Så man skal ikke piske sig selv med det der ikke lader sig gøre, men forsøge at få gjort det så godt man kan. Er det kun muligt at åbne for 1 vindue på den ene side af bygningen og 2 på den anden, så må det være det man stræber efter.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden