Spørg Bolius

Skal der altid være gennemtræk for at lufte ud?

Hej

Min kæreste og jeg skændtes konstant om åbne vinduer og døre. Når jeg kommer hjem fra en lang dag på kontoret, er det første jeg gør at åbne terrassedøren (hvis det er tørvejr og kun om sommeren). Vi har en træterrasse ud fra køkkenet og hund og kat, og de elsker, at der er åbent, og det gør jeg også.

Skænderierne går på, at jeg skal lave gennemtræk, altså åbne et andet sted og max 10 min. Altså skal jeg stå i træk og lave mad og dørene smækker, og derefter skal der være lukket. I Hans verden er det forbudt kun at åbne ét sted. Han påstår, der ikke kommer luft ind, og slet ikke, hvis vinden kommer fra den anden side af huset. Den modsatte side af huset end der, hvor døren er. Der er udluftningskanaler i Velfac vinduerne.

Jeg åbner altid vinduet i badet, inden jeg går i bad, så dampen kan komme ud, inden jeg åbner døren ind til huset. Også her bliver vi uvenner, for han påstår, der ikke kommer luft ind, hvis der ikke er gennemtræk.

Jeg ved godt, at hvis det kun handler om udluftning, skal der være gennemtræk i 10 minutter. Her i huset (også sommer) må døre og vinduer ikke stå åbne ud over de 10 minutter, der skal luftes ud. Har behov for jeres mening herom, da det ender med, jeg går fra hus og hjem :-)

Venlig hilsen Ruth H.

Hej Ruth

Håber ikke, du går fra hus og hjem pga. udluftning!

Jeg vil lige prøve at forklare, hvordan vi mener, det forholder sig.

Det er helt korrekt, at man bør lufte ud med gennemtræk 3 gange dagligt i ca. 10 minutter pr. gang. Det giver den maksimale udskiftning af luften i boligen.

Derudover kan man have døre og vinduer åbne, som man har lyst. Man SKAL ikke have gennemtræk, hver gang man åbner en dør eller et vindue.

Det er korrekt, at der teoretisk skal en vis mænge tilførselssluft til, hvis man kun åbner et vindue modsat den side, hvor vinden blæser på. Men det er meget teoretisk, og der vil i langt de fleste tilfælde komme luft nok ind i det samme vindue, hvor luften kommer ud, altså det ene åbne vindue.

Der kan faktisk ikke skabes et sådan undertryk i boligen ved at åbne kun enkelte vinduer, at der ikke vil være luft nok.

Et åbent vindue vil i langt de fleste tilfælde være en rigtig god ting for luften indendørs.

I badeværelser er der oftest en sprække under døren til erstatningsluft, hvis man åbner et vindue eller har en ventilator, der suger luften ud. Så når du åbner vinduet i badeværelset, inden du åbner til resten af huset, er det helt korrekt.

Så svaret er egentligt, at der er lidt rigtigt i, hvad din mand siger men det er udelukkende på det teoretiske plan.

I praksis er det altid en god idé at lufte ud, og et åbent vindue er bedre end ingen. Lufter man ud 3 gange dagligt med gennemtræk, kan man sagtens have blot et vindue eller en dør åben uden, at der skal være yderligere åbne, og det vil stadig være godt for indeklimaet.

Så du kan sagtes åbne kun terrassedøren, hvis det er det, du har lyst til. Og i lige så lang tid du har lyst til.

LÆS MERE: Udluftning og naturlig ventilation

 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine R. Sode, fagekspert

Aktuelt på forsiden