Spørg Bolius

Topisoleret hus med ventilationsanlæg - skal vi også følge rådene om at lufte ud med gennemtræk og åbne vinduer?

Hej Bolius

Vi har et hus fra 2013 med ventilationsanlæg. Topisoleret og vinduer med 3-lags glas overalt.

I flere artikler skriver I, at man bør lufte ud 3 x dagligt. Både Huscompagniet og leverandør af ventilationsanlæg (Genvex) siger, at det ikke er nødvendigt med vores anlæg, da det er indstillet til et "lukket" hus. Vi har jævnligt en luftfugtighed, som er meget lav, selvom vi af og til tørrer tøj i vores bryggers. Der er aldrig kondensdannelse indvendigt på vores ruder, kun udvendigt.

Hvad er korrekt i vores tilfælde, og gør det noget, at vi fx har et vindue i vores soveværelse åbent det meste af dagen?

Venlig hilsen N

Hej med jer

I må gerne lufte ud! Det kan aldrig skade. 

Men I behøver reelt ikke at gøre det, da ventilationsanlægget jo sørger for den nødvendige luftudskiftning.

Mange moderne huse kan godt opleve at få et meget tørt indeklima, og det er selvsagt bedre end et meget fugtigt miljø. Et for tørt indeklima kan dog give problemer med revnedannelser i flere bygningsdele (fordi det/de tørrer kraftigt ud og dermed svinder/trækker sig sammen). Vi mennesker kan opleve tørre øjne mv., hvilket skyldes udtørring af slimhinder og deslige. Sidst, men ikke mindst, kan man opleve større problemer med statisk elektricitet.

Dug på den udvendige side af vinduer er et luksus-tegn. Det betyder blot, at vinduer/ruder isolerer så godt, at der dannes dug på dem udvendigt i løbet af natten og morgenen.

Det kan højest være lidt irriterende, hvis man har en smuk udsigt, som man ikke kan kigge ud på en smuk, kølig morgen.

Et vindue der står åbent er energispild. Og det gælder uagtet, om der er tale om et hus med ventilationsanlæg eller ej.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden