Spørg Bolius

Nye vinduer i andelsforeningen - kan nye tætte vinduer betyde mere fugt og dermed dårligere indeklima?

Kære Bolius

Jeg bor i en andelsboligforening, som består af to ejendomme fra ca. 1890, hvor vinduerne trænger til udskiftning. Vi påtænker 3-lags alu-trævinduer.

Bekymringen går på om en ældre ejendom kan bære disse meget tætte vinduer, da vi tidligere har haft skimmelsvamp i stueetagen og vi gerne vil undgå skimmelsvamp det i fremtiden.

Hvordan får vi evt. undersøgt forholdene.

Mvh Lars  C

Hej Lars

Det er altid en god og spændende debat, om hvorvidt en ældre ejendom kan ”tåle” nyere vinduer. Man kommer ofte til at drøfte arkitektur og vedligehold, men jeg skal nok holde mig til indeklima-spørgsmålet.

Nye vinduer skulle gerne være en god ting for indeklimaet fordi de holder godt på varmen, og så fordi de netop er tætte, så man undgår træk og kulde. Dertil kan de være mere lydtætte, som kan være en god ting, hvis man bor ud til en larmende gade.

Men når vinduerne bliver mere tætte, så findes der masser af fortilfælde af at man bagefter døjer endnu mere med fugt og dårligt indeklima. Og dermed skal beboerne til at lære at lufte ud og/eller skaffe sig andre gode tiltag til at få ventileret lejlighederne.

Nogle kan nøjes med at have simple friskluftsventiler i hvert vindue, som de kan have åbne i løbet af dagen, eller hele tiden. (Det går dog lidt udover lydisoleringen, så man skal overveje disse, mod vej-/gadesiden).

Men der er ikke noget galt med et tæt hus og lejlighed. Man skal ”bare” huske at lufte ud, og så skal der som minimum være udsugning fra køkken via emhætte og så fra badeværelserne.
Jeg oplever ofte i lejligheder at der findes lige så mange forskellige løsninger som der findes lejligheder. Nogle har blot almindeligt aftræk, andre en billig Silvan-ventilator og nogle har slet ikke noget. Derfor bør byggeudvalget i jeres ejendom tage på ”tour-de-chambre” eller lade en uvildig byggesagkyndig gøre det, for at se hvordan folk får ventileret deres lejligheder. Det kan måske vise sig, at det sammen med vinduerne, vil være en god idé at lave et fælles ventilationsprojekt også med etablering af en centralventilation oppe på loftet, som suger luft fra hhv. badene og køkkenerne.

God information til beboerne vedr. at lufte ud kan også hjælpe (lidt).
Omdel informationen og hæng pjecen i opgangen.
10 gode råd til udluftning om vinteren​​​​​​​

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden