Spørg Bolius

Vil nye tætte vinduer medføre mere fugt i luften indendørs?

Kære byggevenner

Vi bor i et rækkehus bygget år 1981, energimærket C. Vi oplever, når udetemperaturen daler til -5 og derunder, at der kommer dug indvendig på termoruderne. Hvis vi skifter hele molevitten ud med nye 3 lags termoglas med varm kant, kan vi så risikere, at indefugten kondenserer på væggene?

Det vil selvfølgelig være særdeles uheldigt, da alle vægge består af gipsplader, og vi kan ikke forestille os, at de vil være modstandsdygtige over for fugt.

Glæder os til afhøre jeres vurdering heraf.

Mvh  Nina og Karsten

Kære Nina og Karsten

At duggen og kondensen ikke længere skulle sidde på ruderne - på nye vinduer - betyder ikke, at den svæver over på væggene og sætter sig der i stedet for. Sådan fungerer det dog ikke. ;o)

Men det er dog rigtigt nok, at man nogle gange oplever større problemer med høj luftfugtighed og kondensvand, efter man får nye vinduer. Men det handler dog mere om, at huset med de nye vinduer er blevet tæt, og at de gamle (måske) utætte vinduer ikke længere giver en “naturlig” ventilation af huset.

Derfor skal man være lidt opmærksom på dette, hvis man skifter døre og vinduer i huset, og/eller andre tiltag, som sikrer, at huset bliver mere tæt. Det kan kræve, at man skal blive lidt bedre til at lufte ud. Og så kan det desuden være godt at bestille nye vinduer med friskluftventiler.

Med moderne vinduer/glas kan man til gengæld komme ud for, at de dugger på ydersiden! Men det er positivt, for det betyder, at de holder så meget på varmen, at duggen udvendigt ikke engang bliver “brændt af”. 

Folk med en fantastisk udsigt kan godt blive lidt trætte af det…

Jeg håber, I kan bruge mit svar. 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden