Spørg Bolius

Fugt på vinduer trods udluftning og lav luftfugtighed inde - hvorfor og hvad kan vi gøre?

Kære Bolius

Jeg har en udfordring med fugt på vinduerne i kanten mellem glas og træramme (se vedhæftede billede). Vi bor i en villa fra 1934 med tilbygning fra 1978. Termovinduerne blev udskiftet i 2004, da vi overtog boligen.

Jeg har uden held forsøgt at løse problemet med udluftning. Luftfugtigheden (målt med hygrometer) ligger normalt på 40-50 pct. I enkelte tilfælde lidt over 50 pct. Fugten opstår, når udendørstemperaturen kommer under ca. 5 grader Celsius. Ved temperaturer over denne grænse er der ingen fugtproblemer. Vi holder en indendørstemperatur på ca. 20 grader hele døgnet.

Har I et forslag til, hvad der kan løse problemet?

Hej Lars

Man kunne fristes til at sige, at I stadigvæk lufter for lidt ud, eller måske på den forkerte måde.

Fugten i boligen vil alle dage være der, men der er meget stor forskel på, hvordan vi som mennesker og familier lever.

En tommelfingerregel siger, at en familie på fire hverdag afgiver ca. 10 liter vand til boligen.

Og jo mindre huse er, jo færre kubikmeter luft er der at ”forurene”, og jo flere mennesker der er, jo større fugtbelastning. Der er også en KÆMPE forskel på eksempelvis at være to voksne og et lille barn, og så to voksne med tre store sportsdyrkende teenagere samt kærestebesøg, plus en stor labrador og to katte.

Nogle huse er så mere tætte end andre. At skifte vinduerne er en typisk årsag til øget kondensproblemer i huset, fordi huset med nye vinduer bliver meget tæt. Har man yderligere smidt nye gipsplader på alle lofterne og fuget og malet, er huset ydermere blevet mere tæt.

Læg hertil udsugningsmulighederne i huset. Er der udsugning eller aftræk på badeværelserne og emhætte i køkkenet? Bliver de brugt? Er de tilstoppet? Kører de længe nok? Er der flow under døren ud til badeværelset eller et vindue, så udsugningen rent faktisk virker?

Forskel på varmen og temperaturen i huset kan også betyde en del. Blot en forskel på et par grader fra det ene rum til det andet, kan betyde en del. Og man får problemer med kondensdannelse i de koldere rum. Manglende varme på radiatorer under vinduerne betyder også en del. Et vindue i et soveværelse der har stået på klem hele natten har en meget kold ramme. Og når det så lukkes om morgenen vil der nemt kunne dannes kondens på det.

Mange varmer også eksempelvis lidt voldsomt op om aftenen, og så falder temperaturen i løbet af natten. Men da varm luft kan indeholde større mængder vanddamp end kold luft, kan den relative luftfugtighed stige ganske betydeligt i løbet af natten, i takt med at temperaturen falder. Så derfor er meget vigtigt at lufte grundigt ud med gennemtræk om aftenen, mens I alligevel står og børste tænder. 2-5 minutter med kraftigt gennemtræk gør en verden til forskel.

Se gerne denne fine lille video som vi lavede for nogle år siden i Bolius:
https://www.youtube.com/watch?v=Ee9ocXVtTw4&t=15s

Den handler mestendels om skimmelsvampe, men der er en del om udluftning og fugt.

Læs også mere her: Hvordan undgår du dug på indersiden af vinduerne?

og her: Dug og kondens på vinduer

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden