Spørg Bolius

Kan vi lukke helt for varmen, og så åbne et par timer om dagen - for at spare?

Hej Bolius :-)

Jeg bor i en lejlighed, som bruger fjernvarme sammen med 2 andre. Vi hat været lidt i vildrede omkring, hvordan man sparer på varmen her om vinteren samt undgår skimmelsvamp. Først tænkte vi at holde varmen helt slukket, men forsager det skimmelsvamp?

Derefter tænkte vi, om det var en idé at tænde for varmen og have den tændt i et par timer, og derefter slukke for den igen. Men er denne løsning egentlig dyrere, end hvis varmen er tændt konstant? Og forsager det også skimmelsvamp alligevel?

Håber i kan hjælpe

:-) Amanda

Hej Amanda 

Vi kan ikke anbefale, at man slukker helt for varmen. Man skal helst ikke under 18 grader, da det øger risikoen for skimmel markant.

Det skyldes, at der vil komme meget kolde overflader, som vil gøre, at den fugtige luft, som vi producerer via sved og ånde, og fra køkken og bad ,når det er i brug, vil kondensere. Altså det, der er fugt i luften, bliver til bittesmå vanddråber på væggene, og så er der potentiale for skimmelsvampe.

Men at køre op og ned i temperaturen er heller ikke optimalt. Hvis I kan få indstillet termostaterne på radiatorerne, så de giver en temperatur på 18-19 grader, så er det den optimale måde at gøre det. Og brug alle jeres radiatorer, da det bedre kan betale sig at flere kører stille, end at en kører på fuld tryk.

Læs mere: Undersøgelse: Så varmt har danskerne det i deres hjem

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden