Spørg Bolius

Kan jeg lukke for varmen i de uger jeg ikke har børnene?

Kære Bolius

Jeg bor i en nybygget 4-værelses lejlighed. Bygningen er meget godt isoleret. 1,5 år gammel kun. Vi har fjernvarme.

Mine børn er hos mig hver anden uge. I de uger, hvor de ikke er hos mig, ville det da kunne betale sig at lukke dørene til deres værelser og skrue meget ned for varmen i de to rum?

Normalt siger man jo, at det er bedst at have samme temperatur i alle rum. Men da byggeriet er nyt og har betonvægge, risikerer man så skimmel ved at have en større temperaturforskel? Og vil det overhovedet kunne betale sig at skrue ned i børneværelserne?

Der er lidt luft under alle døre i lejligheden i øvrigt. Vi har ventilationssystem, det fornyer luften i alle rum. Badeværelset kan varmes op med gulvvarme. Det er ikke el, men en del af anlægget ligesom radiatorerne. Bør man have varme på badeværelset?

På forhånd tak for svar.

Stephan

Hej Stephan

Som udgangspunkt bør man ikke have mindre end 18 grader i hele boligen.

Jeg kan godt se, at det ville være rart, hvis du kunne have lavere temperatur i de rum, der ikke anvendes, når dine børn ikke er der.

Hvis der er god ventilation i rummene, og der ikke tilføres varm, fugtig luft til rummene, kan man skrue ned til omkring 15 grader. Men man skal holde øje med, at der ikke kommer fugt.

Så i dit tilfælde kunne du måske skrue ned på de to værelser til 15 grader, sørg for, at ventilationen er god. Nu ved jeg jo ikke, om der i hvert rum er både udsugning og indblæsning af luft. Er der ikke det, skal du sikre dig, at der er luft under dørene. Er der indblæsning og udsugning i alle rum, kan du lukke for afstanden under døren ved fx at lægge et håndklæde under.

Mht. badeværelset er det vigtigt, at der er varme på, netop pga. fugten.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine R. Sode, fagekspert

Aktuelt på forsiden