Hvad skyldes træk fra vinduer og døre? 

Hvis det trækker fra dine vinduer og døre, kan det være koldt og ubehageligt at sidde indenfor, selv om du har skruet op for varmen. Derfor er det en god idé at få løst problemerne.

Hvis der kommer træk, kulde eller kuldenedfald fra dine vinduer eller døre, skyldes det typisk en eller flere af disse fem ting. 

1. Nedslidte tætningslister omkring vindue eller dør giver træk

Hvis du mærker træk fra en dør eller et vindue i din bolig, er der en stor sandsynlighed for, at tætningslisterne omkring vinduet eller døren er nedslidte eller defekte. Dine tætningslister skal være elastiske, så de hele tiden tilpasser sig og lukker mellemrummet mellem dør eller vinduer og karm. Er listerne for små, lukker de ikke tæt, og er de for store, kan de blive deforme. Over tid kan listerne også blive møre, slidte og revne. 

Tjek tætningslisterne med papirtesten 

Tjek, om dine tætningslister slutter tæt, ved at lave ’papirtesten’, hvor du lukker dør eller vindue om en papirstrimmel og prøver at trække den igennem. Hvis strimlen giver modstand, eller du slet ikke kan trække den igennem, er tætningslisterne tætte. Hvis strimlen glider igennem, skal tætningslisterne skiftes.

Du kan selv skifte tætningslister – se hvordan i guiden 'Sådan skifter du let tætningslister'. Hvis du ikke selv har mod på det, kan du få en tømrer eller snedker til det.

2. Skævhed i vinduesrammen eller dørrammen

Din dør eller dit vindue, kan med tiden blive skæv på grund af vægten i hængslerne. Sker det, vil dør eller vindue gabe lidt i rammen, og det kan give træk.

Hvis dør eller vindue gaber lidt til den ene side, kan du ofte rette den eller det op i hængslerne med en hængselbukker. Hvis træk på grund af skævhed er et gentagende problem, kan der simpelthen være for meget vægt på hængslerne, så de skal udskiftes med nogle stærkere.

Din dør eller dine vinduer kan også gabe udad. Det kan du tjekke ved at åbne dør eller vindue en smule og tjekke, om åbningen er samme størrelse hele vejen fra bund til top. Hvis ikke, så hænger din dør eller dit vindue udad, og der kan være mere luft i den ene ende. 

Det kan være, at du kan løse problemet, ved at sætte en større tætningsliste på det stykke, hvor dør eller vindue gaber. Hvis ikke, skal du undersøge, om hele rammen skal spændes op eller skiftes, og her kan det være en god idé at tage en snedker eller tømrer med på råd.

3. Fugen mellem dør eller vindue og ramme er i stykker

Mellem dør og karm eller vindue og karm er der en udvendig og en indvendig fuge. Hvis en af disse, eller dem begge, er utætte, kan du opleve træk herfra.

Udvendig fuge med defekt isolering

Den udvendige fuge er typisk lavet af mørtel, fugebånd eller silikone, og den skal ikke være helt tæt, da den skal sikre, at fugt fra ydermuren kan ventileres væk. Men bag den udvendige fuge skal der være et isolerende og tætnende lag, typisk isolering eller tjæret værk. Hvis dette lag ikke er intakt, kan du opleve træk på den indvendige side. 

Mærk, hvor trækken kommer fra. Er det langs væggen, så er det sandsynligvis den udvendige fuge, den er gal med. Er begge fuger intakte, kan det isolerende lag mangle.

Indvendig afslutning

Den indvendige afslutning omkring døre og vinduer kan udføres på flere måder, afhængigt af hvilken konstruktion den støder op til. Men det vigtigste er, at den skal være luft- og diffusionstæt. 

Mærk, hvor trækken kommer fra. Er det fra rammen omkring vinduer og døre, så er det sandsynligvis den indvendige tætning, der er utæt. Udskift da fugen eller listen med en ny.

4. Kuldenedfald fra vinduer og døre kan føles som træk

Kuldenedfald er ikke træk, men det kan føles som det. Kuldenedfald kommer, hvis du har en større vinduesflade, som er kold, fx en gammel termorude eller enkeltlagsrude uden isolering. Her kan du typisk mærke kulde foran, og det kan føles som træk. På samme måde kan du opleve kuldenedfald ved en gammeldags, massiv trædør uden isolering indeni.

Hvis dit vindue eller din dør har bestået papirtesten, og der heller ikke er noget galt med fugerne omkring, kan du sætte et stearinlys foran vinduet eller døren. Hvis det blafrer, kan det være tegn på kuldenedfald. En udskiftning af den gamle rude til en ny energirude vil i de fleste tilfælde løse problemet.

5. Åbne hasper på vinduer

Hvis det trækker fra dine vinduer, der har hasper, kan det helt simpelt også skyldes, at du ikke har fået lukket hasperne godt nok, eller at de ikke er justeret korrekt. Strammer hasperne ikke vinduet godt nok, lukker det ikke godt nok til, og så kan det trække ind.  
 
Huske derfor at sætte alle hasper på dine vinduer og luk dem ordentlig. Stram dem, hvis de sidder løst.