Video: Trækker det fra dine vinduer?

Har du problemer med træk fra vinduet, er det en god idé at tjekke vinduets tætningslister. Dine tætningslister sidder rigtigt, hvis de sidder moderat i spænd i trærammen omkring døren eller vinduet.

Det er imidlertid vigtigt, at døren og vinduet ikke skraber hen over listen, eller at listen bliver for mast, for så bliver den deform og mister med tiden sin funktion. Tætningslisterne må heller ikke være for store, for så deformeres henholdsvis dør eller vindue over tid. Er de for små, lukker tætningslisterne ikke tæt, så det er afgørende, at være omhyggelig med at finde en liste, der passer til dit vindue.

Listerne kan med tiden blive flade eller revne af ælde, men de er nemme at udskifte, uanset om du har almindelige termoruder eller forsatsvinduer. 

Der findes en række forskellige typer af tætningslister af forskellige materialer. Du kan få tætningslister af skum, gummi eller silikone. Skum er det billigste materiale, men har en ret begrænset levetid på  1-2 år. Tætningslister af silikone er de dyreste, men holder til gengæld i op til 10 år, så det kan godt betale sig at vælge materiale med omtanke.

Se den generelle guide herunder - og læs om forskelle på almindelige termoruder og forsatsvinduer under guiden.

LÆS OGSÅ: Vinduer

LÆS OGSÅ: Vinduer

Skift tætningslister på almindelige termoruder

På almindelige vinduer sidder tætningslisten i en false rundt i vinduesrammen.

Det skal du bruge:

 • Tætningslister
 • Hammer
 • Små søm
 • Geringssaks
 • Stanleykniv
 • Modellervoks
 • Limskraber
 • Målebånd/tommestok

Sådan gør du

1.    Find utætte steder og mål falsen
Find ud af, hvor der er behov for tætningslister. Start med at tjekke vinduet eller døren for utætte tætningslister. Sæt et stykke papir imellem vinduesrammen og karmen, og luk herefter vinduesrammen i. Hvis du kan trække papiret ud, uden at det revner, så er vinduets tætningslister utætte eller mangelfulde. Gør det samme med hoveddøren.

Brug et mindre stykke modellervoks og anbring det i falsen på døren eller vinduet og luk til. Nu har du et præcist aftryk af mellemrummet og ved, hvor tyk sprækken er, og dermed hvor bred, tætningslisten skal være.

Gå efter en tætningsliste i korrekt tykkelse og dimension, og vælg ikke for tykke lister for at være på den sikre side. Er listerne for brede, bliver dør og vindue nemlig deforme med tiden og kræver endnu større tætningslister.

2.    Opmål listemeter
Opmål, hvor mange meter tætningsliste, du skal bruge. Brug et målebånd og ikke en tommestok, så du kan komme helt ud i hjørnerne. Mål alle vinduesfalse, så du bruger ét sammenhængende stykke tætningsliste til hver fals.

Du behøver ikke tætningslister i hele falsen, hvis den kun gaber enkelte steder. Vinduet har ikke godt af at få monteret et ekstra pres-element på steder, hvor vinduet i forvejen slutter fint til.

3.    Pres listen på falsen
Tag en fals af gangen. Mål op, hvor meget tætningsliste du skal bruge og klip listen til.

Husk at give den ende, der skal mødes med den anden liste, et skråt snit (45 grader), så de mødes perfekt i hjørnet over døren eller vinduet.

Rens og rengør alle flader på dør eller vindue inden montering. Fjern dernæst den folie, der beskytter den selvklæbende side af listen. Pres listen på vinduesfalsen og pres på listen, indtil den sidder fast.

Du kan evt. påføre alle tætningslisterne et lille søm, der giver yderligere sikkerhed for, at listen bliver, hvor den skal. Du kan også vælge at bruge en hæftemaskine.

4.    Tjek det færdige arbejde
Tjek, at alle listerne sidder, som de skal. De skal hverken være helt klemt eller være omgivet af for meget luft, så de ingen effekt har. Bemærk, at døren eller vinduet i starten vil være lidt svære at lukke i, men med tiden vil tætningslisterne give sig.

Tætningslister fås i mange forskellige udgaver, nogle bedre end andre. Vær opmærksom på, at der er meget forskellig holdbarhed på de forskellige typer.

De billige af hvidt/sort skum holder normalt ikke meget mere end 1-2 sæsoner og skal så igen skiftes. Den lidt dyrere type af blødt gummi holder normalt 4-6 år. Silikone-typen, som er den dyreste, holder op imod 10 år, og er klart at anbefale - både fordi, du over tid sparer penge til nye tætningslister, men også fordi du så ikke hvert 2. år skal montere nye lister.

Sådan skifter du tætningslister på forsatsvinduer

Ved forsatsvinduer er det modsat, hvad nogen tror, det inderste vindue, som skal slutte tæt. Her sidder tætningslisten på selve vinduet. Tjek først, at hasper og lukkemekanismer holder vinduet godt ind til rammen hele vejen rundt. Brug evt. et stearinlys til at afsløre, hvor der er problemer med træk. Er listen trykket flad de udsatte steder, er der god grund til at udskifte listen med en ny.

Det skal du bruge:

 • Tætningslister
 • Geringssaks
 • Limskraber
 • Rensebenzin/Acetone og en klud

Sådan gør du

1.  Vælg tætningsliste
Gå efter en tætningsliste i korrekt tykkelse og dimension, og vælg ikke for tykke lister for at være på den sikre side. Er listerne for brede, bliver dør og vindue nemlig deforme med tiden og kræver endnu større tætningslister. 

2.  Opmål listemeter 
Opmål, hvor mange meter tætningsliste, du skal bruge. Brug et målebånd og ikke en tommestok, så du kan komme helt ud i hjørnerne. Mål alle vinduesfalse, så du bruger ét sammenhængende stykke tætningsliste til hver fals. 

3.  Rens falsen
Rens falsen med en klud vædet i rensebenzin eller acetone for at fjerne gamle limrester. Husk udluftning!

4. Klæb den nye tætningsliste på

Tag en fals af gangen. Mål op, hvor meget tætningsliste, du skal bruge og klip listen til. Du kan med fordel nøjes med at fjerne beskyttelsesfolien på den yderste snip af tætningslisten, og klæbe den fast, når du måler op, hvor meget du skal bruge. Undgå at trække i listen, når du måler. 

Fjern resten af folien i takt med, at du presser listen fast på vinduesfalsen.

5.    Tjek det færdige arbejde 
Tjek, at alle listerne sidder, som de skal. De skal hverken være helt klemt eller være omgivet af for meget luft, så de ingen effekt har. Bemærk, at døren eller vinduet i starten vil være lidt svær at lukke i, men med tiden vil tætningslisterne give sig.