Har du problemer med træk fra døre eller vinduer, er det en god idé at tjekke tætningslisterne. Dine tætningslister sidder rigtigt, hvis de sidder moderat i spænd i trærammen omkring døren eller vinduet.

Tætningslisterne må ikke være for store, for så deformeres døren eller vinduet over tid. Er tætningslisterne for små, lukker de ikke tæt. Det er derfor afgørende, at være omhyggelig med at finde en liste, der passer til dit vindue.

Listerne kan med tiden blive flade eller revne af ælde, men de er nemme at udskifte, uanset om du har almindelige termoruder eller forsatsvinduer. Se hvordan i guiden nedenfor.

Hvilken tætningsliste skal jeg vælge?

Der findes en række forskellige typer af tætningslister af forskellige materialer. Du kan få tætningslister af skum, gummi eller silikone.

Skum er det billigste materiale, men har en ret begrænset levetid på 1-2 år. Tætningslister af silikone er de dyreste, men holder til gengæld i op til 10 år, så det kan godt betale sig at vælge materiale med omtanke.

Værktøj

  • Hammer
  • Gæringssaks
  • Stanleykniv
  • Limskraber
  • Målebånd/tommestok

Materialer

  • Tætningslister
  • Små søm
  • Modellervoks

Sådan skifter du tætningslister

1
Forskellige tætningslister
Du kan få tætningslister af skum, gummi eller silikone. Skum er det billigste materiale, men holder kun 1-2 år. Silikone er dyrest, men holder i op til 10 år, så det kan godt betale sig.
2
Fjern den slidte tætningsliste
Her kan du se, hvordan den gamle tætningsliste har løsnet sig.
3
Fjern alle rester
Når du har fjernet den gamle tætningsliste, kan du skrabe de sidste rester væk med en limskraber.
4
Lav aftryk i modellervoks
Brug modellervoks til at måle, hvor bred sprækken er. Sæt voksen i falsen på døren eller vinduet, og luk til. Så får du et aftryk af sprækken mellem dør og træramme.
5
Mål voksaftrykket
Her kan du se, hvordan du måler voksaftrykket, så du finder sprækkens bredde.
6
Vælg tætningsliste
Vælg en tætningsliste, der matcher sprækkens bredde. Regn med, at tætningslisten bliver trykket lidt fladere med tiden. Du må dog heller ikke vælge en meget tykkere liste for en sikkerheds skyld, for så risikerer du at gøre døren deform.
7
Skær tætningslisten til
Klip tætningslisten til med en gæringssaks. Så får du skrå ender, der passer til hjørnerne.
8
Sæt listerne op
Sæt listerne på én fals ad gangen. Fjern folien fra listens selvklæbende side, sæt den på falsen, og pres, til den sidder fast.
9
Søm enderne fast
Du kan evt. sætte tætningslisterne ekstra godt fast ved at slå et lille søm i enderne.

Videoguide: Sådan tætner du dine forsatsvinduer