Pris for vandhanevand i Danmark

Én liter koldt drikkevand fra hanen kostede i Danmark gennemsnitligt 7,2 øre i 2020 baseret på en gennemsnitsfamilie med et gennemsnitsforbrug. Prisen dækker:

 • Fast bidrag til drikkevand
 • Kubikmeterpris på drikkevand
 • Bidrag til spildevand
 • Fast bidrag til spildevand
 • Moms og afgifter

Men der er store variationer på vandprisen, alt efter, hvilket vandværk du har. Tjek din vandpris på DANVA's Danmarkskort.

Ifølge SparEnergi.dk koster det for mange op til det dobbelte, når du bruger varmt brugsvand, det vil sige omkring 14 øre for en liter. Prisen afhænger af opvarmningsform. 

Kilder: DANVA og SparEnergi.dk

Det er ikke nyt, at du sikkert godt kan blive bedre til at spare på vandet. Vand er en knap ressource, og vores forbrug i badeværelset er værd at forholde sig til, for det er muligt at spare på vandet. 

Brusebadet er en af de helt store vandslugere i dit hjem. I gennemsnit går 47 procent af en typisk danskers vandforbrug på personlig hygiejne - brusebad og karbad.

Hvis du bader i 5 minutter, koster det mellem 2,16 kr. og 14 kr. om dagen – eller 788-5.110 kr. om året.

Prisen afhænger af, om du har en almindelig bruser, en sparebruser eller en vandbegrænser, og om du bader i koldt eller varmt vand.

Du bruger typisk mellem 6 og 15 liter vand i minuttet, når du tager bad, alt efter hvilken type armatur og brusebadsinstallation, du har. Desuden varierer vandprisen også, alt efter hvor i landet du bor.

Se din vandpris på DANVA’s interaktive Danmarkskort

Varmt vand koster mere end koldt vand

Det gennemsnitlige vandbrug pr. dansker i husholdningen er i 20202 104 liter om dagen, og den gennemsnitlige pris for koldt vand er 7,2 øre pr. liter og 14 øre for varmt vand, da du skal betale for energiforbruget til opvarmning af vandet. 

Ifølge SparEnergi.dk koster varmt vand op mod det dobbelte af koldt vand, men prisen på varmt vand varierer også meget og kommer bl.a. an på varmekilde (fjernvarme, naturgas osv), installation og isoleringsgrad.

Spar penge ved at forkorte brusebadet og få en sparebruser

Du kan spare meget på både vandforbrug og vandregning, hvis du skærer ned på længden af dit brusebad og skifter den almindelige bruser ud med en sparebruser eller får en vandbegrænser.

Hvis du fx skærer dit daglige brusebad på 10 minutter ned til 5 minutter, kan du årligt spare op mod 5.110 kroner, hvis du har en almindelig bruser eller op mod 2.555 kr., hvis du har en sparebruser eller vandbegrænser. 

Få her syv gode råd til, hvordan du kan spare penge på brusebadet.

 1. Køb en sparebruser og/eller en vandbegrænser

Hvis du erstatter din bruser med en sparebruser på en eksisterende installation, bruger du kun 6-10 liter vand i minuttet (det københavnske vandselskab HOFOR anbefaler en bruser med 8 liter i minuttet) – halvt så meget som en almindelig bruser, der bruger 10-20 liter. 

Hvis du tager et bad på 5 minutter, kan du spare 3,60-7 kr. pr bad, hvilket er 1.314-2.555 kr. om året, hvis du skifter til en sparebruser.

En sparebruser blander luft i vandet, så strålerne spredes, og det derfor føles, som om der kommer mere vand ud.

Der findes flere gode vandbesparende brusere på markedet – også brusere, der kan indstilles til både blødt brus og en hårdere, masserende stråle.

En vandbegrænser kan bruges både på vandhaner og brusebatterier

Du kan også indsætte en vandbegrænser, der er en modstand, som nedsætter vandgennemstrømningen i dine vandarmaturer og dermed vandforbruget.

Vandbegrænseren kan bruges både på vandhaner og almindelige brusebatterier.

En vandbegrænser kan let spare dig for 15.000 liter vand (15 m3) eller lidt over 1.000 kr. om året på dit vandforbrug (til en gennemsnitspris på koldt vand på 7,2 øre pr. liter). Det gælder for en vandhane, der bruges 10 minutter pr. dag, og hvor vandgennemstrømningen nedsættes fra 10 til 6 liter pr. min.

Ved en håndbruser med plastslange skal vandbegrænseren placeres før slangen, da den ellers risikerer at sprænge.

Vandbegrænsere og sparebrusere kan købes i byggemarkeder, hos isenkræmmere, vvs-firmaer og på nettet. En sparebruser kan fås fra ca. 100 kr., og prisen for en vandbegrænser begynder ved ca. 29 kr.

 1. Køb et nyt armatur eller blandingsbatteri

Du kan også vælge at udskifte hele armaturet og installere en ny bruser med termostatblander, skoldningssikring og indbygget vandbegrænser. Mange nye brusebatterier har en indbygget spærre, som sikrer, at vandet ikke bliver over 38 °C, medmindre du udløser spærren. 

Blandingsbatteri med brusearmatur fås fra omkring 200 kr. og op.

Tjek gerne inden køb, at armaturet fungerer ved det vandtryk, der er i jeres bolig. Nogle armaturer fungerer ikke ordentligt ved lavt vandtryk.

Blandingsbatteri med brusearmatur kan købes i byggemarkeder, hos isenkræmmere, vvs-firmaer og på nettet.

 1. Tag brusebad i højst 5 minutter

Hvis ikke du har sparebruser eller vandbegrænser på dit armatur, bruger du ofte 10-20 liter vand i minuttet. Tager du et 5 minutter langt brusebad, bruger du altså 50-100 liter vand, og mindst 200 liter ved et brusebad på 10 minutter. 

Du sparer altså mindst 100 liter vand på at forkorte brusebadet fra 10 til 5 minutter. Med en gennemsnitlig vandpris på op til 14 øre for varmt vand, sparer du 14 kr. pr. bad eller 5.110 kr. om året.

 1. Luk for bruseren, når du sæber dig ind, og bad tæt på bruseren 

Hvis det tager 30-60 sekunder at sæbe dig ind og få shampoo i håret, kan du spare 4-20 liter vand – afhængige af dit brusearmatur – ved at lukke for vandet imens. Hermed kan du få fra 104-1.022 kr. mere om året på din konto.

Installér din bruser på en glidestang, så højden kan indstilles til den enkelte. Jo tættere på kroppen, bruseren sidder, jo mindre afkøles vandet – og energiforbruget falder derfor en smule, fordi du ikke behøver at skrue så meget op for det varme vand.

 1. Drop brusebadet en gang i mellem

Du behøver ikke gå i bad hver dag. Jo sjældnere du går i bad, jo flere penge sparer du.

Men sørg selvfølgelig for en god personlig hygiejne. Du kan fx bruge etagevask af og til. 5-10 liter vand er nok – hvilket svarer til en almindelig opvaskebalje.

Etagevask er også fint til børn indimellem, da de ikke behøver brusebad hver eneste dag. Vask hoved, hænder og numse i nævnte rækkefølge.

 1. Brug et badeur/stopur, når du bader

Med et badeur eller et stopur kan du holde øje med, hvor lang tid du er i bad. Badeure kan både fås som elektroniske digitalure eller som gammeldags timeglas. Sæt uret til fem minutter og hav det synligt placeret i badet, så du kan se, hvornår det er tid til at sæbe ind og skylle af.

Badeure kan bl.a. købes i dit byggemarked eller i en vvs-butik. Stopure fås fx i sportsbutikker, varehuse eller hos urmageren. Husk, at uret skal være vandtæt.

 1. Nedsæt vandtemperaturen

Da varmt vand koster mere i forbrug end koldt vand, kan du sænke vandregningen en smule ved at tage koldere brusebade. Du kan også slukke helt for varmen og tage et koldt brusebad - du tager formentlig kortere bad, det er billigere vand, du bruger, og det kan være sundt for dig.

Ifølge SparEnergi.dk koster varmt vand fra hanen ca. det dobbelte end koldt vand. Prisen afhænger af opvarmningsform.