Teknologien inden for vaskemaskiner har udviklet en del med tiden. De nyeste vaskemaskiner på markedet i dag er således ikke kun udstyret med avancerede vaskeprogrammer, men fås også med forskellige motorsystemer, der blandt andet har betydning for maskinens energiforbrug og støjniveau.

Endeligt fås vaskemaskiner i dag med forskellige specialfunktioner, såsom dampfunktion og indbygget tørretumbler. Det kan derfor være en jungle at finde rundt i de mange forskellige modeller på markedet.

Hvor stor en vaskekapacitet har du behov for?

Bor du alene og kun vasker små portioner tøj ad gangen, er en maskine med en kapacitet på 3-4 kg både billigere i indkøb og i det daglige energiforbrug.

I en større husstand er vaskemaskinen måske i brug dagligt, hvilket stiller større krav til kapacitet og holdbarhed. Her vil en vaskemaskine med en kapacitet på 7-9 kg ofte være et godt køb, hvis du vel og mærke fylder den helt op hver gang.

Du kan også vælge at helgardere dig, hvis du har svingende mængder vasketøj, ved at købe en maskine med mængdeautomatik. Her regulerer vaskemaskinen selv, ved hjælp af sensorer, der vejer tøjet, hvor meget vand, der skal bruges til den pågældende tøjvask.

Hvilken vaskemaskine skal du vælge, hvis du har pladsmangel?

Har du svært ved at få plads til en traditionel vaskemaskine i din bolig, kan du overveje en topbetjent maskine. Topbetjente vaskemaskiner er smallere og derfor velegnet til steder, hvor pladsen er trang.

Ønsker du både vaskemaskine og tørretumbler, men har ikke plads til to maskiner, kan du overveje at købe en kombineret vaskemaskine og tørretumbler. Prisen er stort set den samme som for to separate maskiner.

Kombinations-maskiner bruger som regel mere energi end to separate maskiner. Da de ofte ikke tørrer lige så godt som almindelige tørretumblere, kan du også risikere at skulle tørre tøjet to gange, hvilket igen koster energi.

Hvilken rolle spiller energiforbruget?

Vaskemaskiner fås typisk i energiklassen A+ til A++, hvor energiforbruget er lavere, jo flere +’er vaskemaskinen er udstyret med.

Vasker du meget tøj, bør du klart gå efter en maskine med et lavt energiforbrug, da der kan være mange hundrede kroner at spare om året i vand og el. Selvom du køber en dyrere og mere energivenlig vaskemaskine, vil den kunne spare sig selv hjem. Hvor mange år, det tager, afhænger selvsagt af, hvor ofte du bruger maskinen samt prisen på vand og el i dit område.

Hvad betyder vaskemaskinens centrifugeringsevne?

Vaskemaskinens evne til at centrifugere tøjet, dvs. omdrejningstallet, spiller en afgørende rolle for prisen og det efterfølgende tidsforbrug i tørretumbleren. For at sikre en ordentlig centrifugering skal du helst op over 1.400 omdrejninger i minuttet.

Princippet er, at jo højere omdrejningstallet er, jo bedre er maskinen til at presse de sidste dråber vand ud af tøjet. Da et højt omdrejningstal samtidig kræver en stærkere konstruktion, stiger prisen på vaskemaskinen i takt med omdrejningstallet.

Vasker du meget, og benytter du tørretumbler, kan det være dyrt at spare på vaskemaskinens centrifugeringsevne. Besparelsen på vaskemaskinen risikerer at blive spist op af et øget elforbrug på tørretumbleren.

Tørrer du derimod tøj ved at hænge det op, kan det være en fordel at bruge en lav centrifugeringshastighed, da høj centrifugering slider på tøjet.

På de fleste vaskemaskiner har du mulighed for at regulere centrifugeringshastigheden, hvilket også er praktisk, når du skal vaske uld eller finvask, som ofte ikke tåler så høje omdrejninger.

Hvad bør du i øvrigt lægge mærke til?

Ud over energiforbrug, kapacitet og centrifugeringsevne bør du hæfte dig ved følgende faktorer:

  • Støjniveau: Støjniveauet har betydning, hvis maskinen står i eller tæt på opholdsrum.
  • Antal programmer: Vaskemaskiner har ofte et utal af programmer, men i realiteten klarer de fleste sig med tre-fire programmer.
  • Holdbarhed: Billige vaskemaskiner holder som regel ikke i så mange år.
  • Specialfunktioner såsom dampfunktion, timer, tromlerensningsprogram, autodosering af vaskemiddel, automatisk vandregulering og aquastop.
  • Typen af motor. Nogle maskiner er udstyret med en motorteknologi, der fx reducerer støjniveauet og forlænger vaskemaskinens levetid.

Hvordan er sammenhængen mellem pris og kvalitet?

Vaskemaskiner fås til priser fra ca. 2.000 til 20.000 kr. Ifølge en undersøgelse foretaget af Energistyrelsen er det især energiforbruget og produktets holdbarhed, du skal kigge på, når du køber hårde hvidevarer.

Undersøgelse peger på, at den billigste løsning på den lange bane kan gå hen at blive den dyreste, da besparelsen bliver ædt op af et højere el- og vandforbrug.

Selvom hovedreglen er, at pris og kvalitet følges ad, er det ikke nødvendigvis altid tilfældet, når du køber vaskemaskine. Her spiller det blandt andet også i høj grad en rolle, hvilke funktioner, maskinen er udstyret med. Overvej derfor nøje, hvilke behov du har, før du investerer mange penge i en ny vaskemaskine.

Fx er automatisk dosering af vand og sæbe praktisk og kan være en besparelse på den lange bane, hvis du ikke konsekvent fylder maskinen op og dosserer den rigtige mængde vaskepulver. Omvendt betaler du ekstra for disse funktioner.

Dampfunktion, der hjælper dig med at få fint glat tøj og sparer dig for tid med at stryge, er ligeledes med til at gøre vaskemaskinen dyrere, uden det reelt har en praktisk betydning for fx vaskemaskinens levetid.

Kan en tillægsforsikring betale sig?

Under normale omstændigheder bryder en vaskemaskine sjældent sammen i de første leveår. Ifølge Købeloven er der reklamationsret, der dækker fejl og mangler ved produktet i to år efter købsdatoen. I det første halve år dækker reklamationsretten uden diskussioner, mens du det efterfølgende halvandet år som forbruger skal bevise, at du har ret til dækning under garantiordningen, hvis vaskemaskinen går i stykker.

En tillægsforsikring dækker typisk i de første 3-5 år af produktets levetid, hvor risikoen for sammenbrud også er mindst. Ifølge Forbrugerrådet Tænk er en tillægsforsikring ofte ikke nogen god økonomisk forretning for dig, selvom den kan give dig en følelse af tryghed og sikkerhed mod uventede udgifter.

Kan det betale sig at leje en maskine?

Økonomisk set kan det ikke betale sig at leje en vaskemaskine i stedet for selv at købe en. Hovedårsagen er, at hvis du låner penge til at købe en maskine i banken, kan du trække renterne fra i skat, mens lejeudgiften ikke kan trækkes fra i skat. Derudover skal leasingselskabet have dækket sine omkostninger til administration og service, hvilket er et fordyrende led.

Kan det betale sig at få maskinen repareret?

Køber du en vaskemaskine til et par tusinde kroner, vil det næppe kunne betale sig at få den repareret, hvis den bryder sammen efter 3-4 år. Alene besøget af en montør koster 700-900 kr.

Investerer du i en dyrere maskine, udgør udgiften til reparation en mindre andel af maskinens pris, hvorfor en reparation bedre vil kunne betale sig.

Hvor lang tid kan en vaskemaskine holde?

Ved normal fornuftig brug af vaskemaskinen afhænger levetiden bl.a. af følgende faktorer:

  • Antal vaske: Hyppig brug af vaskemaskinen slider på den og forkorter levetiden.
  • Kvalitet: Billige maskiner har som udgangspunkt en kortere levetid end dyre maskiner, da maskinens sliddele fremstilles i ringere kvalitet. Regn med en levetid på 8-10 år med 4-5 ugentlige vaske. De dyrere maskiner er konstrueret til at kunne holde i 15-20 år.
  • Kalk: Vandets indhold af kalk spiller ind på levetiden. Hvis varmelegemet blive kalket til, vil det kunne brænde sammen.

Hvordan finder du et godt tilbud på en vaskemaskine?

Priserne på den samme model vaskemaskine svinger meget fra forhandler til forhandler, og ofte kan der være flere tusinde kroner at spare på den samme maskine ved at gå på tilbudsjagt blandt forhandlerne.

Er du på jagt efter det bedste tilbud, er der ikke andet for end at følge med i tilbudsaviser, avisannoncer og på internettet.