
Fakta
Støjgener i lejlighed og rækkehus
Støj fra naboer, under- eller overboer kan være en daglig gene. Læs her, hvad du kan gøre for at mindske støjproblemerne, og hvordan du selv undgår at…
Tema
Støj i boligen er et indeklimaproblem, som mange boligejere døjer med. Det kan både være i form af larm udefra fra eksempelvis naboer og trafik, men også dårlig akustik i boligen er med til at hæve støjniveauet. Bliv klogere på, hvordan støj spreder sig, og læs hvordan du kan undgå den.
At måle støjniveauet i eller udenfor din bolig kan vise dig effekten af de tiltag, du gør for at begrænse støjen.
Lyd måles i decibel og Decibel-skalaen er logaritmisk. Det vil sige, at 10 decibel opleves som en fordobling af lyden.
Der findes forskellige apps til din telefon, der kan måle lyden, ligesom du kan få professionelle lydmålere, der ganske vist er dyrere.
Videncentret Bolius har testet forskellige apps og sammenlignet dem med profesionelle lydmålere. Testen viser klart, at der er op til 10 dB forskel i resultatet på de forskellige apps og på den professionelle støjmåler, hvilket er en markant forskel.
Forskellene mellem de forskellige apps og støjmåleren har en naturlig forklaring. Mikrofonen i telefonen er tilpasset frekvenserne i almindelig tale og giver derfor ikke et retvisende billede af alle typer støj.
Hvis du vil have det mest retvisende resultat, når du måler støj i eller udenfor din bolig, bør du derfor overveje at investere i en lydmåler, som fås fra ca. 200 kroner og opefter.
Fakta
Støj fra naboer, under- eller overboer kan være en daglig gene. Læs her, hvad du kan gøre for at mindske støjproblemerne, og hvordan du selv undgår at…
Fakta
Møbleringen og overflader på gulve, lofter og vægge er med til at bestemme, om der er god eller dårlig lyd i boligen. Læs her, hvad du kan gøre for at…
Tips & Råd
Alt fra ventilation til radiatorer, varmepumpe og lys kan støje i din bolig. Læs hvorfor, og hvordan du slipper af med larmen.
Tips & Råd
Børn og teenagere larmer, og der kan være meget støj fra børneværelset, som kan give gener i resten af boligen. Få 5 gode tips til, hvad du kan gøre.
Generende støj kan komme mange steder fra. Nogle støjkilder er forholdsvis nemme at gøre noget ved, mens andre kan være både kostbare at gennemføre og nogle gange næsten umulige. Klik på de enkelte punkter i grafikken for at læse mere.
Her plejer at ligge en interaktiv grafik. Vi kan desværre ikke vise dig elementet, på grund af dine cookie-indstillinger.
Fakta
Generende støj fra trafik og virksomheder kan bekæmpes med støjskærme, og selve boligen kan tætnes med lydisolerende vinduer.
Fakta
Bor du tæt på en motorvej eller lige op ad en togbane, kan du mindske lydgenerne i din bolig ved at sætte lyddæmpende glas i vinduerne. Læs mere her.
Tips & Råd
Trafikstøj har en direkte indvirkning på boligpriserne. Læs, hvor meget mindre du kan få for et støjplaget hus, der ligger tæt på vej eller jernbane.
Nabostøj er med afstand den form for støj, danskerne plages mest af. Det gælder især for dem, der bor i etageejendomme. I undersøgelsen 'Danskerne i det byggede miljø', som Kantar Gallup laver for Realdania og Videncentret Bolius, svarer over halvdelen af dem, der er plaget af støj, at generne bunder i larm fra naboerne.
En anden undersøgelse, som Statens Institut for Folkesundhed (SIF) har lavet hvert år i perioden 2010 til 2017, viser, at 35 procent af alle danskere, der bor i etageejendom, har problemer med nabostøj.
Den største udfordring ved nabostøjen er, at den ikke altid kan løses byggeteknisk. Dialogen er et kraftigt værktøj, og det er vigtigt at tale med sine naboer om, hvordan man oplever støjen, så man kan prøve at finde en løsning i mindelighed. Derudover findes forskellige tekniske løsninger, der for lejligheder omfatter tiltag som nedsænkede lofter og forsatsvægge.
Du kan få mere viden og gode råd om nabostøj i etagebygninger på siden Nabostøj.
Fakta
Nabostridigheder skyldes ofte støj fra fx musik, varmepumper, plæneklippere og byggeprojekter. Læs, hvad du kan gøre ved problemerne.
Tips & Råd
Kan du med loven i hånden bede din nabo om at stoppe motorsaven om morgenen eller skrue ned for musikken ved festen om natten? Få svar her.